23 May 2009

Do svidanija, Gunnar!

NEW YORK Jag vet inte hur många gånger min f d New York-kollega Gunnar Johansson sagt "Men det här får du inte skriva om i bloggen!" när han dragit sina stories. Så jag citerar hans egen tidnings chefredaktör, Expressens Thomas Mattsson, för att sammanfatta hans reporterdecennier:
Inte alla kan se tillbaka på en karriär där man har legat i Michail Gorbatjovs säng eller krupit ner i Saddam Husseins sista jordhåla. Inte alla har heller frontrapporterat från krig i Asien och Mellanöstern.
Som ni förstår är Gunnar Johansson en mycket speciell man, träffsäkert beskriven av Expressens journalistklubbsordförande Olle Forssom rena inkarnationen av alla de fina och viktiga ord som tidningen i sitt varumärkesarbete nu försöker implementera.
Olle Fors sammanfattade Gunnar Johanssons gärning som "trovärdig", och det kan jag bara instämma i.
Thomas Mattsson skriver alltså apropå att Gunnar gått i pension, efter mer än 34 år på Expressen – bara det en bedrift – och många år som Expressens ögon och öron i det forna Sovjetunionen.
Han dök upp här i New York vintern 2007, och var milt upprörd över att jag då hade bloggat om att det mest var medelålders män bland de svenska USA-korrarna här i sta'n. Vad jag nu hade för problem med det – Gunnar och jag blev snart vänner, och har hängt på såväl politiska kampanjmöten som i champagnelounger. Det var alltid lite roligt, om än en aning elakt och lättköpt, att reta honom för den enorma mängd texter han fick producera om Paris–Lindsay–Britney–Anne Nicole. Men han skickades också ut – av sig själv eller av cheferna – på klassiska kvällstidningsreportage på olika håll i USA, som när han var med Fredrik Reinfeldt hos Arnold Schwarzenegger i Sacramento, träffade religiösa knäppisar i Florida eller gjorde fältreportage bland fattiga i Bronx.

Men Gunnars verkliga hjälteinsats var när han lånade ut sin dator till mig, sedan jag förlorat min genom egen klantighet för ett och ett halvt år sedan. Det kommer jag aldrig att glömma.

Gunnar Johansson är en sådan där journalist som aldrig kommer att upphöra vara reporter. Att han går i pension från Expressen betyder knappast att han slutar i yrket. Det är bara en tidsfråga innan han dyker upp i Moskva eller nå't igen (länkar från hans senaste Moskva-besök, se nedan)!

/Gunilla

http://www.expressen.se/resor/1.1561922/foralska-dig-i-moskva
http://www.expressen.se/resor/1.1561626/svenska-kocken-tipsar-om-parlorna-i-moskva
http://www.expressen.se/resor/1.1561652/insidertipset-till-moskva
http://www.expressen.se/1.1561547?articlePopup=true
http://www.expressen.se/1.1561473?articlePopup=true&img=1
http://www.expressen.se/1.1561500?articlePopup=true
http://www.expressen.se/resor/1.1561937/din-superguide-till-moskva
http://www.expressen.se/resor/1.1562023/tre-andra-metropoler

2 comments:

  1. Gunilla, tack för snälla ord! Och du vet ju att "Do svidanja" som används för "Adjö" egentligen betyder "På återseende, vi ses igen"!

    ReplyDelete
  2. Ja, rubriken (som var tänkt som parafras på Thomas Mattssons rubrik) förutsatte vissa ryskkunskaper hos läsarna...

    ReplyDelete