14 June 2009

Bara en av 736, men sjukt många assistenter

NEW YORK Jag förstår om ni tycker att det verkar som om jag har snöat in fullständigt på Piratpartiet, fast som jag antydde tidigare så är det helt enkelt en bra story just nu.

Visst ska Piratpartiet granskas och inte hajpas, men det har också bemötts mycket kritiskt inte minst av de andra partierna (de mest kritiska rösterna som jag har hört tillhör faktiskt, och kanske en smula paradoxalt, Gudrun Schyman och Isabella Lövin). Och i pressen.

Men det är inte det jag ska skriva om nu, utan om det fantastiska demokratiexperiment som faktiskt kan vara i vardande. Läs bara det kommentatorn Gregor skrev häromveckan på Christian Engströms blogg (mina fetmarkeringar; lätt redigerat av mig)! Jag citerar in verbatim, känns som att det inte är lika viktigt att bara citera kort, när det gäller just pirater..
Nja, jag har inte kryssat för något namn, jag har bara röstat pirat. Jag har besökt under förra helgen Stockholm, varit på demonstrationen på Mynttorget, träffat dig, gjort en bild på dig tillsammans med min mamma, har fått piratmärke, jag har inte tyckt att du var en odåga.

På vägen tillbaka från Stockholm så tänkte jag att du kommer att finnas bland över 700 övriga parlamentariker. Det bli inte någon stor piratrepresentation i EU-parlamentet, inte ens en halv procent. Det blir omöjligt att lära känna de allihopa. Jag tänkte att du måste bekanta sig med många personer, du måste utnyttja sin tid mycket väl, din uppgift blir att springa AFK i maktens korridorer [roligt uttryck!/ GK] och knyta kontakter. Alla parlamentariker blir inte dugliga – det finns en mängd okunniga i engelska, det finns en mängd som finns i parlamentet bara för pengarnas skull, det finns de som har tveksam inställning till grundläggande mänskliga rättigheter (vilket är det som vi kämpar för), det finns sådana som tänker på hur många kvadratmeter en ko skall få skita på.

Det finns alltså många som man inte skall intressera sig för och slösa tid på dem, det är bättre att du går direkt till sådana som kan engelska, är kunniga, förståndiga, viktiga. Det är omöjligt just nu för dig att veta vilka dessa nyttiga personer är, men jag, som själv är från Polen och följer lite i polsk politik trots att jag har bott 32 år i Sverige, kan säga vilken person är duglig eller inte. Den informationen finns, den kan jag hitta, men den finns på polska. Det kommer att finnas 50 polska parlamentariker. Varför skall då du kontakta 50 personer när du istället kan kontakta 10 eller 15 personer så att du sparar på din dyrbara tid.

Vi kan gå vidare och undra varför stanna vid polska parlamentariker. Jag tror att bland 48 tusen piratmedlemmar finns det sådana som, liksom de kungliga barnen, har en utländsk förälder, som kan olika lokala språk som t.ex. finska, portugisiska, grekiska och som känner lokala förhållanden i dessa länder. Personer som kan hitta information om andra länders parlamentariker. Eller så kan vi försöka ta hjälp av piratpartier i andra länder. Ni måste minnas att trots att Christian är vald av EU-medborgare i Sverige så representerar han inte Sverige, hans jobb kommer att påverka alla i hela EU. Piratpartister i hela EU kan säga att han är deras representant.

Varför skall vi stanna där, vi kan gå vidare. Det kommer en kommission som skall godkännas av parlamentet, bland dem en telekomkommissionär. Dessa tilltänkta kommissionärer skall utfrågas, det blir bra att veta något om den personen. Tänk om den personen kommer från Estland, Ungern eller Spanien. Då blir det bra att kunna lokala förhållanden, att kunna estniska, ungerska eller spanska. Här i Sverige kommer vi inte långt men med hjälp av pirater i andra länder kan vi komma på några intressanta frågor.

Sen kan vi gå ännu längre. Vi kan ju hjälpa dig, Christian med att översätta dokument, läsa dokument, skriva, rätta och redigera dessa, komma med frågor, med förslag och liknande.

Det som jag föreslår det kan jag inte hänvisa till något liknande. Jag känner inte till ett ställe där väljare hjälper sin valda företrädare på det viset. Eller är det så att vi pirater är så unika och blir först i världen med den typen av samarbete? Det blir något för Brysselkorrespondenterna att skriva om.

"Pirater i alla länder, förenen eder?!" Gräsrotsaktivister har givetvis länge jobbat internationellt, tagit nytta av språkkunskaper och – på senare tid – utnyttat Internet. Men ändå. Dessa idéer och dess potential är faktiskt mindboggling.

Ska man kalla det mikrolobbying? Eller helt enkelt att Christian Engström kan räkna med massvis av virtuella assistenter?

Spännande tider blir det hursomhelst, de närmaste fem åren, för alla nätnördar, journalister och statsvetare...som undertecknad. ;-) Och det mesta kommer ju att gå att följa på nätet.

Ja, och för de inblandade aktivisterna själva, förstås.

Uppdatering: Som jag skriver i kommentarsrutan visse jag förstås att partiet tänkt jobba så här, och att massor av kontakter med systerpartierna i andra länder pågår. Det har Rick Falkvinge ju både sagt i intervjuer och skrivit i sin blogg. Jag ska försöka hitta nå'n bra länk.

Det gick ändå upp för mig på riktigt först när jag läste Gregors text – dels för att den var så rörande formulerad, dels för att jag dess paneutopeiska dimension var så uttalad.

/Gunilla
som funderar över vad Gregors mamma kan ha röstat på

3 comments:

 1. Hej!

  Ja, det är faktiskt precis så vi tänker. Christian kommer att bli ögonen och öronen åt ett enormt aktivistnätverk nere i Bryssel -- ett aktivistnätverk som sträcker sig långt bortom de som är medlemmar i PP.

  ReplyDelete
 2. Hej Rick,


  Jag borde ha varit lite tydligare: Jag har förstås läst om aktivistnätverksstrategin lite här och var, bl a på din blogg, och inser att det inte precis var Gregors påfund utan redan partiets idé.

  Det var bara så rörande formulerat här, och så kom jag på att jag inte hade bloggat om det tidigare. Ska komplettera med några länkar.

  Gunilla


  P S När jag har dig på tråden måste jag gratulera dig till att ha lyckats genomföra en studiointervju under valvakan -- utan att man som tittare insåg (möjligen anade) hur mycket rom&jolt cola du måste ha firat med?!

  ReplyDelete
 3. Att Schyman är kritisk är väl inte paradoxalt? PP är ju konkurrenter om att vara alternativvalet?

  Eller som Mikael Wiehe sa i en intervju, om punkens inträde på scen (ungefär), att det var rätt jobbigt att upptäcka att man inte var yngst och argast längre.

  ReplyDelete