16 June 2009

Giuseppe Arcimboldo för vår tid (nu med svar)NEW YORK Tja, denna bildgåta är förstås barnsligt enkel, men vi kör den i alla fall.

Vem/vad föreställer bilden, och vad anspelar den på?

Om ingen svarar så kommer det ledtrådar, men ni klarar det nog lätt ändå.

Inget pris, bara äran! (Den som inte vet vem signor Arcimboldo var kan roa sig med att googla på hans namn.)

Uppdatering I: Oj, ni behöver visst en ledtråd. Den kommer här: Iowa.

Uppdatering II: Detta med Arcimboldo har uppenbarligen förvillat er. Tänk bort honom. Fast kanske jag framöver lägger in några fotografier av en italiensk kock, gift med en koreanska som han träffat i Indien och boende i Oaxaca, som låtit sig inspireras av just honom i sin matlagning.

Uppdatering III: Charlie Truck knäckte till sist gåtan, som jag faktiskt trodde ni skulle klara betydligt snabbare. Men ni är visst bättre på baconflott än på rucola, hur ska jag tolka det? ;-)

Tja, lite knepigt var det nog att bilden var så liten. Hade man kunnat ta upp den större hade ni nog enklare sett att ansiktet är skapat av rucolablad.

Det föreställer förstås Barack Obama. Folkkonsten har verkligen tagit honom till sitt hjärta och skapat pumpor, tårtor och allt möjligt till hans ära (än ser man få försök i genren av hans motståndare, vad jag vet).
Och som Charlie Truck fattade så anspelar det förstås på den gång Obama på ett valmöte i Iowa talade om prispåslaget på rucola. Hans syfte var att tala om hur dyrt det är i Whole Foods-butikerna jämfört med hur lite odlarna får – men med all spinning som följer på alla amerikanska politikers uttalanden kom det förstås att tolkas som ett tecken på elitism att alls tala om rucola och det exklusiva Whole Foods.

Jag skrev om detta i inlägget United States of Arugula – Obama i salladsslungan och kan även rekommendera Martin Gelins notis i Sydsvenskan, samt den text som Charlie Truck länkade till: Obama's Down on the Farm.

Bilden snodde jag från en fantastisk blogg som jag nyligen upptäckte: Obama Foodorama, där man kan läsa ALLT som har med Obama och mat att göra!

Där hittade jag också denna bild:


/Gunilla

21 comments:

 1. Vertumnus.

  Leroy

  ReplyDelete
 2. Min första tanke var Agamemnons dödsmask, som Schliemann fann i Mykene. Kan tänkas syfta på hur GM och andra jättar har fallit...

  ReplyDelete
 3. Varning! Gunilla genomför en projektiv personlighetsundersökning av sina läsare, inte olikt det så kallade Rorschach-testet, nyfiken som hon är på det dunkla i deras själar. Själv tänker jag absolut inte avslöja vad den liderliga spenaten tvingar mig att tänka på.
  /Claes Samson

  ReplyDelete
 4. Ser ju ut som en gubbe, tänkte jag. Ungefär som den där grönsaksgubben på Skokloster vi så för ett par år sedan, samma tjocka näsa och ostyriga hår.
  Efter det googlade jag ...

  ReplyDelete
 5. Hehe, Rorshach-test, indeed... Nu har jag lagt till en ledtråd, så nu är det verkligen busenkelt.

  ReplyDelete
 6. Ja?
  Hans Alfredsson!


  : ))

  ReplyDelete
 7. Hans Alfredsson?
  Mens hans "muntausher" börjar inte vid näsroten utan under näsan.
  ruccola, basilikablad, babyspenat? vad mera?

  ReplyDelete
 8. Tror det handlar om Iowa Compact och lets be "Green" to gether. : http://iowacompact.wordpress.com/

  Dom har skrivit om vegtabel faces.

  Men ursprunget är väl Vertumnus? Jag tycker mig honom skymta i upplägget?

  Enligt den annalys som finns om ansiktens utformning som gjordes av målningen.

  Leroy

  ReplyDelete
 9. Hittade även denna koppling till Iowa och vegtable faces:
  http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.coolopticalillusions.com/crazy/images/eye_trick_vegetable_man.jpg&imgrefurl=http://resoundingscience.blogspot.com/2008_04_01_archive.html&usg=__0nsp-iODbGltXVKGP8N6aaUkiQQ=&h=347&w=334&sz=10&hl=sv&start=29&um=1&tbnid=8U1K8hzYJnWAEM:&tbnh=120&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3DVegetable%2Bfaces%2B%252BIowa%26ndsp%3D20%26hl%3Dsv%26sa%3DN%26start%3D20%26um%3D1

  Men du får nog ge fler ledtrådar om det inte var Vetrumnus som du i salladen avbildat.

  Hoppps egentligen att någon ser svaret före lilla JAG.

  Leroy

  ReplyDelete
 10. Men oj, nu får ni allt skärpa er... Örjan är närmast på spåren hittills, men inte tillräckligt nära.

  ReplyDelete
 11. ...eller möjligen Peter Stormare.

  ReplyDelete
 12. Byt ut möjligen mot kanske.

  ReplyDelete
 13. Arugula - Det måste ju betyda Obama!

  Med anledning av "arugulagate" när Obama sa:
  “Anybody gone into Whole Foods lately and see what they charge for arugula?” i Iowa där det inte finns Whole Food och folk väl mest äter isbergssallad. Medierna hade en field day av den "snobbiga" kommenaren.

  http://thecaucus.blogs.nytimes.com/2007/07/27/obamas-down-on-the-farm/

  ReplyDelete
 14. Tack, Charlie Truck -- äntligen ;-)

  Jag ska uppdatera postningen strax.

  ReplyDelete
 15. "Barnsligt enkel"?? He-he!! Du är rolig du!! :-)

  Men nu med facit i hand var det både fiffigt och himla listigt gjort!! För att inte tala om snyggt upplagt!! :-) Charlie Truck är inte korkad!! :-)

  ReplyDelete
 16. Mycket listigt, elegant och kreativt! Det stod helt still här: trodde mig se Salman Rushdies skägg först, men näsruccolan var ju inte spetsig nog, Iowa passade inte in och Top Chef Padma Lakshmis salladsdiet är nog ute ur hans bild.

  Du får lägga ut en kopia (för orginalet är väl uppätet?) på din sallad på eBay så att alla de som som stirrar sig blinda på uppenbarelser i stärkelse kan köpa in lite modernare grön inspiration i sin Rorshachdiet. ;) $28,000 fick damen för sitt rostade bröd med Jesus på!

  ReplyDelete
 17. Obs - förtydligande: Det var inte jag som hade totat ihop sallande! Jag har snott bilden, och nu hittar jag inte ens var den fanns så att jag kan ära den kreatör som äras bör. Men jag ska leta vidare..! Det där med Jesusmackan var verkligen helt otroligt...

  ReplyDelete