Och fler kan det bli, när Hillary Clinton faller ifrån på valsedlarna. Särskilt om Barack Obama gör som jag hoppas och väljer en kvinna som vicepresidentkandidat. Även om Mc Cain gör som jag hoppas och väljer Sarah Palin från Alaska som vicepresidentkandidat.
Men, helt klart är det hårt regisserat av arrangörerna när det nästan bara syns vita kvinnor i medelåldern, och inte minsta student, alldeles bakom Barack Obama när han håller tal:
Se även denna You Tube-video från Obamalägret, där tre medelålders kvinnor från Indiana förklarar varför de bytt från Hillary Clinton till Barack Obama.
Lite rolig spinning från samma kampanj utskickad idag (min markering):
With the Clinton path to the nomination getting even narrower, we expect new and wildly creative scenarios to emerge in the coming days. While those scenarios may be entertaining, the are not legitimate and will not be considered legitimate by this campaign or millions of supporters, volunteers and donors.Martin Gelin skriver i Sydsvenskan om hur rucolan blivit årets elitistsymbol i USA:
Familjen Clinton är för närvarande god för drygt 109 miljoner dollar. Republikanernas presidentkandidat John McCain flyger landet runt i ultrarika fru Cindys privata jetflygplan. Ändå är det Barack Obama, som för bara fem år sedan betalade av studielån i en trerummare i södra Chicago, som utmålas som elitisten i det pågående presidentvalet.Rucolan – eller senapskål som det *egentligen* heter på svenska – är för övrigt, vilket jag inte visste, enligt denna sajt, av romarna känt som ett afrodisiakum med magiska kvaliteter. Att det förknippas med Barack Obama beror på att han sade detta på ett möte med jordbrukare i somras:
I USA handlar elitism nämligen inte om pengar, utan om att äta mat med europiskt klingande namn.
“Anybody gone into Whole Foods lately and see what they charge for arugula?” the senator said. “I mean, they’re charging a lot of money for this stuff.”
Ett större problem än att tala om rucola – som odlas i Iowa, och kanske borde odlas mer istället för all majs – var att han tycktes förutsätta att Whole Foods är en del av lantbrukarnas vardag. Det är ett dyrt storstads-ekosnabbköp som inte alls finns i Iowa.
Lite ironiskt är det ändå att rucolan utmålas som en elitsymbol och snudd på landsförräderi ett par efter år David Kamps bok "The United States of Arugula: How We Became a Gourmet Nation". Jag har inte läst den, bara bläddrat – men har fattat det som att hans tes är att rucola blivit en allemansråvara för den amerikanska medelklassen.
Poängen i Iowa var dock antagligen att bönderna borde odla sådant som efterfrågas på marknaden och/eller borde få större del av det konsumenterna betalar. Nå, som sagt handlar allt i kampanjen om spinning ... och då räcker det att antyda att Obama har nollkoll på folkdjupet genom att alls nämna rucola (arugula, rocket, roquette kallas den här i USA). Trots att det alltså odlas i Iowa.
Media Matters skriver om hur medierna ständigt utmålar Obama som vindrickare ("elitist") trots att det finns flera kopplingar till öl ("folklig") som de också skulle kunna lyfta fram... Fast nog kan man enklare föreställa sig honom i en elegant vinbar än i en brölig ölstuga.
Ett mycket roligare citat från bondemötet i Iowa var dock detta (från samma källa som ovan, New York Times kampanjblogg):
"Även om det finns massvis av bondgårdar i Illinois så är den huvudsakliga boskapen i området där jag bor [Chicago's South Side] ekorrar. Så jag låtsas inte som att jag vet allt som går att veta om jordbruksfrågor."Jag tycker för övrigt att Barack Obama borde ha Madeleine Albright som vicepresidentkandidat! Två Columbia-alumni på valsedeln, kan det bli bättre. Fast det går förstås inte alls – Albright kan som icke USA-född aldrig bli vicepresident, och är också alltför lierad med Hillary Clinton för att komma ifråga.
Här är till sist en rar You Tube-video, med nioårige Kameryn i North Carolina, som nästan redan utgår från att Barack Obama är landets president (Mister Almost-to-be President).
Kameryn är själv för ung för att rösta de närmaste två eller tre presidentvalen...men här kan man se att han själv siktar på att ställa upp en vacker dag (tyvärr rätt dåligt ljud).
Om Barack Obama kan inspirera unga svarta att studera, som hans möte med Kameryn visar att han gör, genom att utveckla Bushs "No Child Left Behind"-politik, har han nått mycket långt. Det är ett på samma gång konservativt och radikalt inslag i hans budskap, som han borde satsa på att förverkliga först av allt. Se P J Anders Linder om Barack Obamas syn på lärarnas roll här. Se Bill Cosbys resonemang om vikten av att svarta studerar istället för demonstrerar här.
/Gunilla
No comments:
Post a Comment