07 June 2009

Lite naket (och annan tortyrinfo)

NEW YORK I veckan som gick har jag till icke ringa del ägnat mig åt att sätta mig in i den amerikanska tortyrdebatten. Den artikel som blev resultatet kommer i nästa Amnesty Press. Den handlar delvis om den kritik som finns mot president Obama för att han inte tar itu med att reda ut vilka metoder som använts i "kriget mot terrorismen".

Jag har inte hunnit läsa mer än lite här och var i de så kallade Torture Memos, alltså de fyra promemorior som skrevs av en enhet på amerikanska justitiedepartementet – "lagvrängare" är nog ett lämpligt ord här, faktiskt, även om jag i min text använde "rättskunniga" – 2002 och 2005, och som hittills offentliggjorts. Hoppas hinna läsa mer framöver, och ska lägga ut citat som är belysande.

Så här skrev justitiedepartmentet om i vilken grad nakenhet kan användas som förhörsmetod:Detta är alltså justitiedepartementet besked/juridska utredning, som svar på CIA:s frågor om vilka metoder som kan användas vid förhör av terrormisstänkta på Guantànamo, och med all sannolikhet på alla CIA-drivna anstalter samt på de som drivs av amerikanska försvarsdepartementet (enligt bland andra American Civil Liberties Union, som dock själva hoppas att en sanningskommission utreder detta i grunden).

Uppdatering: nedanstående gäller sömnvanor och möjligheten att släppa in insekter till en misstänkt... Elva dygns vakenhet är helt OK som synes (det har dock enbart förekommit i ett enda fall).

Den som tror att dessa metoder är effektiva bör främst läsa denna artikel, av FBI-agenten Ali Soufan: New York Times: My Tortured Decision.

/Gunilla

2 comments:

  1. Den som tror att dessa metoder är effektiva kan ju lyssna på en av tidernas största härförare - och ingen som lade två strån i kors för att nå sitt mål:

    "The barbarous custom of having men beaten who are suspected of having important secrets to reveal must be abolished. It has always been recognized that this way of interrogating men, by putting them to torture, produces nothing worthwhile."

    / Napoleon Bonaparte to Berthier, 11 nov 1798, Corres., V 3606, p 128 quoted in "Napoleon - The Art of War"

    ReplyDelete
  2. Strålande citat - tack! Det är ju det där med att "lära sig av historien"...

    ReplyDelete