09 June 2009

Nagelbitare: Ibrisagic vs HabyNEW YORK
Ojojojoj, det svenska EU-valet är visst lika spännande som ... senatsvalet i Minnesota eller nå't.
Som framgår av tabellen är det inte alls klart vem som tar moderaternas fjärde plats i Bryssel. Det skiljer bara några hundra kryss mellan Susanna Haby och Anna Ibrisagic.
Just nu leder Haby, men hon måste nå siffran 5 % (av moderaternas röstetal) för att slå ut Ibrisagic (som var nominerad högre, som tvåa på listan, av partiet). Klickar ni på bilden ser ni att hon inte har det, utan blott 4,65% (gäller tisdagseftermiddagen).
Och Habys trend är nedåtgående, eftersom rösterna från hennes hemmadistrikt i Göteborg redan är räknade.
Hm, synd på två stycken vad det verkar sympatiska kandidater ... eftersom en av dem slås ut av en personvalskampanj som tycks mig smått bisarr. Endast hälften av valdistrikten är räknade, så Christofer Fjellner kan inte heller känna sig säker på något!
Allt detta väldigt roligt för oss valnördar. It ain't over till it's over. Fortsättningen går att följa hos Valmyndigheten.

Uppdatering:
Susanna Haby allt längre ifrån en plats (det vill säga, hon sjunker allt längre under 5 %-spärren):


Viss spänning hade det kunna vara även i folkpartiet och i socialdemokraterna där läget är jämnt i personkryssligan – men på grund av 5 %-spärren är det irrelevant.Uppdatering
: Valet färdigräknat. Men tänk att DN inte kan få till ens rätt enkla grejer rätt..!
Corazza Bildts krysskräll innebär att EU-parlamentarikern tillika Moderaternas fjärdenamn Susanna Haby får flytta hem till Sverige.
...skriver DN här och missar liksom att Susanna Haby inte bor i Bryssel, inte är EU-parlamentariker – utan kommunalråd i Göteborg. Det har blivit fel både i puff och i brödtext:


Märkligt också att DN tappat halva Corazza Bildts förnamn... Men det går ju snabbt ibland!

Till sist är det ganska konstigt att somliga tycks ha räknat kallt med att bli invalda i parlamentet – inte bara Marita Ulvskog utan även Ella Bohlin:Jag förstår att det är bittert att ha kämpat så i valrörelsen och så snöpligt få förutsättningarna ändrade. Men det handlar liksom om ett förtroendeval. Det är väljarna som bestämmer! Man kan inte räkna med att få en plats i ett parlament. Kristdemokraterna hade 4,68 %, enligt slutresultatet. Det är ingen jättemarginal över spärren för att alls få ett mandat.

Slutresultatet, med alla förhandsröster räknade, visar också att Dick Erixon fick rätt: socialdemokraterna minskade jämfört med förra EU-parlamentsvalet, med 0.15%-enheter.
/Gunilla

2 comments:

 1. http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=4957556

  http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4687514

  Hälsar Stefan L

  ReplyDelete
 2. Föregående mest för att jag bara råkade snubbla över artiklarna i mina husorgan ...

  Stefan Lu

  ReplyDelete