19 June 2009

Reinfeldt och Hökmark också sänken

NEW YORK Jag kunde förstås inte låta bli att göra en tabell för moderaterna också, som pendang till tabellen i föregående inlägg som visade att Mona Sahlin och Marita Ulvskogs hemkommuner fanns bland dem där deras parti minskade mest i Storstockholm.

För moderaternas del har jag också begränsat mig till Storstockholm. Nedgången i Fredrik Reinfeldts och Gunnar Hökmarks hemkommuner är nästan i Sahlin- och Ulvskog-klass!

Siffrorna är dock inte helt jämförbara. Det fanns ju en aning mer att ta av i Täby (för att inte tala om Danderyd och Lidingö) och Stockholm. Att moderaterna tappar 3,47 procentenheter i Reinfeldts Täby är således inte riktigt lika illavarslande – motsvarar drygt 8 procent av rösterna i 2004 års val – som att socialdemokraterna tappar 4,08 dito – motsvarar drygt 24 procent – i Sahlins Nacka, för respektive parti.
Och nu tror jag inte att sååå många väljare funderade så mycket över att Hökmark representerade Stockholm, tvärtom. Men i alla fall – tabellen visar att moderaterna har uppenbara problem att behålla väljarna i sina bästa kommuner.

Moderaternas resultatet i EU-valet den 7 juni 2009, kommunerna i Stockholms län/Gunilla

No comments:

Post a Comment