19 June 2009

Time Out skriver om Sverigegrejer i New York

NEW YORK Här finns en bra sammanställning av evenemang, butiker och restauranger med Sverige-anknytning i New York (ej komplett). Om dagens midsommarevenemang står att läsa:

After a long, dark winter, Swedes celebrate the coming of summer on Midsummer Eve, a traditional solstice holiday that takes place the Friday before the seasonal shift. In New York, expats will make merry at Battery Park City’s Midsummer Celebration (Robert F. Wagner Park, Battery Pl, north of Battery Park; 212-267-9700, nycmidsummer.com; 5–8pm, free) on Friday 19. Pack a picnic of pickled herring and wear flowers in your hair to show support for what might be the city’s last Midsummer celebration—Sweden may have to shut its New York consulate, which sponsors the event, next year.

/Gunilla

3 comments:

 1. I Luxemburg hade ambassaden nationaldagsfirande för svenska och luxemburgska dignitärer dagen före nationaldagen för att ambassadören önskade fira nationaldagen på riktigt i Sverige. En ganska ordentlig skillnad mot Franska Ambassadens 14/7-firande i Stockholm. Den ambassaden är en mest en resebyrå för svenska politiker vid rådsmöten etc.

  ReplyDelete
 2. Aha, mycket intressant... Här i New York hade beskickningarna helstängt den 5 juni, med hänvisning till nationaldagen, och det tyckte jag var synnerligen mystiskt!

  Ambassaden i Luzemburg har jag tänkt verkligen borde kunna läggas ner, om de vill spara pengar. Dock blir det nog bara cirka tre miljoner per år, har jag hört. Låter som en dyr resebyrå?!

  ReplyDelete
 3. Nja, alla ambassader är, vad jag förstår, mest i utomlandet förlagda avdelningar av den vanliga statsförvaltningen. Luxemburg är ett land som svenska politiker och statstjänstemän reser mycket till och de behöver någon som kan hålla dem i handen på plats. Tidigare trodde jag att ambassader var till för att odla kontakter med beslutsfattare i de länderna för att underlätta för bland annat utlandssvenskar och svenska företag utomlands. Nu fattar jag att dessa inte har någon prio alls och att allt handlar om Stockholm. Svenska ambassader står med ryggen mot de länder där de etablerade och med ansiktet mot Stockholm.

  En annan lustig sak är det svenska ointresset för de svenska EG-tjänstemännens situation. Andra länder har sett att besätta de vikta posterna med inflytelserika personer som hjälpt lägre EG-tjänstemän i karriären och intervenerar hos värdländerna vad gäller sociala frågor, som skolfrågor och annat. De enda gånger man hör något om EG-tjänstemän är när det klagas på våra höga löner.

  EG-tjänstemän som återvänt till Sverige har inte kunnat tillgodoräkna sig sin erfarenhet som EG-tjänstemän. Jag har ett exempel med en fd EG-tjänsteman som gick till UD och som inte hade en chans när det dök en lämplig tjänst på "reppen".

  ReplyDelete