25 July 2009

The Greatest Show on Earth

SILVERPILEN, Stockholm–Öland I måndags när jag var i Norrtälje dök Michael Jackson upp på de mest oväntade ställen. En lumpbod sålde Jackson-affischer från 80-talet, och hans musik spelades non-stop på tjusiga Åtellet (där jag åt räksallad).
Och så bjöd en försäljare på Collins ostbod vid Stora torget på smakprover på tre olika spanska och franska ostar -- varav den godaste sparades till sist. "Detta är ostarnas Michael Jackson!" sade ostknodden triumferande, apropå ingenting. Så de senaste veckorna tycks verkligen ha inneburit en metamorfos av artistens plats i det kollektiva medvetandet och språkbruket.

Idag spelades någon av låtarna, vilken det nu var, när jag gick runt på Åhléns – och jag fick en stor klump i bröstet, mest förstås med tanke på det sorgliga i att The Great Comeback och Möjligheten till Upprättelse var så nära förestående. Rolling Stones senaste nummer har detta som omslagstema – tyvärr finns texten inte på nätet, men man kan läsa om den och se en videointervju med reportern Claire Hoffman här. Utdrag:
In the days just before his death, Michael Jackson was working harder than he ever had in hopes of staging “the greatest show on Earth” according to our latest cover story.

Claire Hoffman retraced the pop icon’s final moments for “The Last Days of Michael Jackson” in the latest issue of Rolling Stone, and found that Jackson was well aware of how the public came to perceive him in recent years and that he had fully dedicated himself to a comeback tour that he hoped would erase that perception.

“He wanted people to see his work and not just talk about his lifestyle,” AEG CEO Randy Phillips tells Hoffman in her cover story.

Min totala och för mig oväntade besatthet fortsätter alltså, även om jag försökt undvika att förvandla detta till en Michael Jackson-blogg på sistone. De bästa länkarna och infallen ska jag spara till ett journalistiskt uppslag jag kommit på (och som jag hoppas kunna sälja in). Alla de spektakulära grejerna om hemliga barn, borttappade näsor och polisrazzior har jag inte så mycket att säga om. De är minst sagt svårkontrollerade. Men jag följer allt, så gott det går! Det känns lite märkligt att bevaka tmz.com, The Sun, Perez Hilton och people.com regelbundet, det brukar jag inte precis göra. Men det är intressanta övningar i källkritik, för det är en märklig blandning av koll och sensationalism (och med hur många läsarkommentarer som helst, både galna och initierade).

Kan inte låta bli att påpeka att The Sun ibland påpekar att deras intervjupersoner minsann inte fått betalt. Så här kan det stå:

"Neither Dr Hoefflin nor any member of Michael Jackson's family has received payment for this article."

Det reportage jag ska försöka göra/sälja in har lite med detta att göra. Hoppas det blir nå't.

Och tipsa gärna om välskrivna Michael Jackson-texter i olika medier! Lite Harlem- och New York-nostalgi apropå minifilmen/långvideon till Bad bjuder Martin Gelin på.

Uppdatering: Queen Latifah: We are Missing Michael Jackson; mix av DJ:n Staffan Lindberg.
The New York Review of Books: Michael

/Gunilla

12 comments:

  1. Löpet "Jacksons näsa försvunnen" idag lördag är så självklart over-the-top att man undrar över att ingen kläckt det tidigare. "Där fanna bsra ett svart hål...Enligt hans tidigare hushållare hade Michael Jackson en hel korg med lösnäsor i sin garderob" - det känns helt oväsentligt om det är sant eller inte, storyn är (särskilt om man läst Gogols Näsan) så parodiskt bra att det inte går att låta bli att skratta och rysa.

    Det är som när Nöjesguiden frågade Mikael Brinkenstjärna "Får du mängdrabatt på stämningar av dina advokater?"

    ReplyDelete
  2. Hej Gunilla
    Kul att du blivit fullfjädrat Michael Jackson fan :-) Själv har jag varit det sedan 1988 då jag var och såg honom i Göteborg. Jäklars vad kär jag blev! -92 var det dags igen. Denna gång blev jag "bara" glad och lycklig, man blir det av att se honom in action.

    Tips från mig är t ex boken "Michael Jackson Conspiracy" av Aphrodite Jones som handlar om rättegången 2005, men den säger ganska mycket om Michaels liv tycker jag.

    Sedan finns en annan ganska intressant bok som heter "The trials of Michael Jackson" av Lynton Guest. Här får man en inblick i skivbranschen och vad som kan ha legat till grund för en konspiration mot Michael. Lite krånglig emellanåt, men intressant.

    Sedan finns ju hans egna böcker Moonwalk och Dancing the Dream, men de har du säkert koll på.

    Musik - där har vi låten Childhood som "är han" plus en hel del av HIStory-albumet.

    På nätet finns ju en hel uppsjö, men mycket skräp. Kan tipsa om scribd.com där du kan söka på honom. Där finns en del russin.

    Oj, det finns så mycket - beror lite på vad du vill ha, men jag får fundera lite och återkomma. Antar att det bara är att ösa ur sig nu när du i princip blivit fanatiker ...hihi.

    Själv jobbar jag för hans upprättelse och det är vi nog många som gör. Ju fler desto bättre. Det är dags att få ett slut på alla elakheter - synd bara att det måste ske efter hans död.

    Ska väl tillägga att jag inte bara läser sådant som är positivt om honom - jag läser precis allt. Det är nödvändigt att inte vara helt okritisk, för hans skull. Han ska ha upprättelse för att han faktiskt blev oskyldigt anklagad och förtalad, inget annat.

    Hälsar Fia (som har googlekonto men inte orkade logga in)

    ReplyDelete
  3. Magnus,

    Det där med lösnäsorna i en burk har nog figurerat tidigare...tror jag. Det nya var kopplingen till bårhuset! Men din parallell till Gogol är klockren.

    Fia,

    Tack för alla tips! Aphrodite Jones har jag -- sedan två dagar eller så... -- koll på, hon är en av mina tilltänkta intervjupersoner. ;-) Ska kolla upp lite fler MJ-böcker när jag kommer tillbaka till USA. Har inte läst någon alls, och fullfjädrad fanatiker är jag nog inte riktigt... hehe.
    Vad tycker hardcore-fansen om skribenter som Ian Halperin och Randy Taraborrelli?

    Nu ska jag kolla in scribd.com!

    ReplyDelete
  4. Det ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan bårhusbilderna dyker upp någonstans...

    ReplyDelete
  5. Gunilla: Det dröjer nog inte så länge, nej - men även om ´kroppen är tillsnyggad och avkyld känns det som en något nekrofilt otidig lockelse...

    ReplyDelete
  6. Gunilla,
    är ganska säker på att hardcore-fansen inte gillar Halperins bok "Unmasked...". Den är för onyanserad och framför allt negativ. De verkar inte heller förtjusta i Taraborelli, i alla fall inte om man tittar på deras boktips på amerikanska MJFC.

    Själv ger jag bottenbetyg till Halperins bok, medan Taraborellis känns som ett mer seriöst försök till en bra biografi.

    Gillar inte heller Bob Jones bok "Mannen bakom masken", som den heter på svenska. Jones jobbade ju hos MJ i över trettio år, men jag uppfattar det som en hämndbok.

    Men ibland fyller även det ett syfte - att läsa skräpet alltså.

    Och du behöver inte vara orolig för att ha fått en MJ-fanatiker på halsen, som dessutom tror att du är det. Jag är inte fanatiker och jag tror inte heller att du är det.
    Michael Jackson-fan är jag däremot definitivt och för alltid.

    Hälsn Fia

    ReplyDelete
  7. Magnus,

    Nog vore det makabert ultraplus, alltid. En annan sak som säkert kommer att läcka ut är Barack Obamas brev till familjen Jackson.


    Fia,

    Jag är inte orolig för någon fanatism! ;-) Tvärtom, kul att ett initierat fan hittat hit. Och vad gäller de mer fanatiska delarna av fanskaran så är det väldigt rörande att läsa t ex hur vissa är övertygade om att Michael Jackson är biologisk far till alla sina tre barn.
    Tack för omdömena om böckerna! Antar att du beställt Larry Nimmers film? ;-)

    Gunilla

    ReplyDelete
  8. Fia,


    Du undrade vad jag är intresserad av. "Allt" är förstås svaret, men jag är extra intresserad av texter om Michael Jackson som:
    - mediefenomen och mediekritiker
    - "black American", alltså i de fall han uttalar sig om rasfrågor (eller politiskt)
    - queer (eller texter där MJ-fenomenet utvärderas i queer-termer)
    och av texter eller videor/intervjuer etc där Michael Jackson (eller andra) säger saker som motsäger officiella bilder av honom -- som att det finns massor av information om hans engagemang för aidssjuka som motsäger det Alexander Bard sade i TV4 i början av juli om att MJ inte skulle ha deltagit i någon antiaidsaktivism.

    ReplyDelete
  9. Jag läser förstås gärna den här typen av texter också...
    http://www.people.co.uk/news/tm_headline=michael-jackson-the-drugs-booze-and-kids%26method=full%26objectid=21548884%26siteid=93463-name_page.html

    ReplyDelete
  10. ...och så är jag intresserad av allt som rör relationerna inom familjen Jackson.

    ReplyDelete
  11. Jag kan tänka mig att det finns trevligare klaner att växa upp i än klanen Jackson...

    ReplyDelete
  12. Gunilla,
    Börjar lite lätt med några ställen där du kan hitta information:

    När det gäller "black american" och rasfrågor så finns ett klipp http://www.youtube.com/watch?v=5OBUgE6EDFo där MJ talar i Harlem. Han pratar där en del om just rasfrågan. Du får spetsa öronen i början då ljudet är riktigt dåligt, men det blir bättre.

    På amerikanska MJFC (mjfanclub.net) finns en hel del intervjuer - titta under History. I den med Jesse Jackson pratar han bl a om rasfrågor.
    På denna site kan du även titta under rubriken "Defending Michael" - där finns en del ganska hårresande exempel på vilka elakheter som skrevs om honom.

    I hans egen bok Moonwalk pratar han både om lite om rasfrågan och mer om media. Läs den.

    MJ har alltid sysslat med välgörenhet. Han grundade Heal the World 1992, de har en egen sida där du kan hitta en del information. Där framgår att han engagerade sig i barn förstås, men även gamla, sjuka, hemlösa. En hel del gällde/gäller svarta.

    Men det Alexander Bard pratade om var ju början på 80-talet då aids spreds i världen. Han utgår helt självklart ifrån att MJ var gay och att han därför var skyldig att hjälpa sina "gaybröder". Själv tror jag inte han var gay (när du läst mer om honom så förstår du varför) - men även om han varit det så tycker jag att det är väl mycket att begära av en kille som är dryga 20 år, uppvuxen som Jehovas vittne (och precis har slagit igenom). Han har dessutom alltid varit plågsamt blyg. Aids var ju inledningsvis omgärdad av stor skam, tråkigt nog, men så var det ju då. Men jag ska se om jag hittar något mer specifikt om hans välgörenhet från den tiden. Återkommer om det.

    När det gäller aids generellt så var en anledning till att MJ gick med på att göra Bashir-dokumentären att Bashir och tv-bolaget sa att de skulle anordna en resa för MJ och Kofi Annan till Afrika där de skulle hjälpa aidssjuka barn (framgår av rättegången 2005 i bl a Aphrodites bok).

    Sedan har vi Michaels sjukdomar, d v s vitiligo och systematisk lupus som i sig talar emot en hel del av det som skrivits om honom i media. Titta t ex på det här klippet från ABC News:
    http://abcnews.go.com/video/playerIndex?id=8040369 (Understanding MJs ailment)

    I början räknas bla upp att han ofta hade munskydd på sig, men det hade inget med sjukdomarna att göra (åtminstone inte från början) - det kom efter ett tandläkarbesök då han ordinerades att bära det ett par dagar efter behandlingen. Han tyckte då att det skyddade bättre än solglasögonen (han kunde gömma sig bättre) och därför fortsatte han med det. (finns i hans egen biografi Moonwalk)

    Nu tror jag du har att läsa och begrunda en stund, men jag återkommer snart med mer.

    Och tack för tipset om Nimmers film, den ska jag bevaka som en hök :-)

    Må så gott

    Hälsn Fia

    ReplyDelete