03 July 2009

Sökes: svenska uppfattningar om Deep South

STOCKHOLM Vad ska jag läsa om jag vill veta mer om den svenska samhällsdebatten om amerikansk apartheid under 40-, 50- och 60-talet? Lästips emottages – såväl böcker som tidningsartiklar. Egentligen skulle en behändig översikt/sammanfattning räcka.

/Gunilla

1 comment:

  1. Herbert Tingsten skriver öppenhjärtoigt och vaket om hur han mötte den amerikanska södern på 50-talet i sista delen av sina memoarer, "Tio år". och han gjorde natuyrligtvi också artiklar i DN om det. I memoarboken finns också en underbar skildring av en pressmiddag i washington - jag tror det bör vara den årliga Washington-koprremiddagen där det är tradition att presidenten och andra showar: han beskirver hur Nixon, Kennedy och högsta domstolens Earl Warren blir parodierade och sedan äntrar scenen själva.

    Ett av kabarénumren (till Warren, tro jag) framfördes av en grupp negrer - riktiga eller sminkade i minstrelstil - jag minns inte vilket, det är några år sen jag läste det men just den detaljen är jag säker på. Liksom att Tingsten inte kunde hitta den i de amerikanska tidningsreferaten dagen efter! och det här var alltså åratal innan martin Luther King blev känd - och innan JFK och Nixon ställde upp som presidentkandidater (Nixon var ju vicepresident).

    Erik Hjalmar Linder skrev också om raskamp i USA, kolla in hans klippbok "Resor i rum och tid" från mitten av 50-talet.

    ReplyDelete