31 August 2009

"...en helt annan bild..." av byn i Namibia

NEW YORK Apropå det jag skrev igår, om att Namibia-såpan åtminstone i spansk tappning tycks ha varit en stor portion fejk – Magnus Bellander bidrar i eftermiddag med ett reportage i Studio Ett:
Namibia
Vi hör mer från byn i Namibia, där SVT:s höstsatsning "Den stora resan" spelades in. Primitivt stamliv kallar SVT bybornas tillvaro. Vi har varit där och mött en helt annan bild, med snabbköp och mobiltelefoner. Reportage av Magnus Bellander.
Det ska bli mycket intressant om det även denna gång kan vara så, som det tycks ha varit i den spanska versionen, att programmet spelades in i gamla, övergivna byar och egentligen handlade om livet där som det en gång levdes, inte som det levs idag. Eller kanske som det levs under vissa delar av året? Kanske är bylivet, som serien ska bygga på, någon slags variant av en fäbodstillvaro, mest av allt en bas för boskapsskötsel? Vad vet jag.

Om allt tilldragit sig på samma plats låter det ändå fullt rimligt att produktionsbolaget låtit bli att filma moderniteter såsom mobiltelefoner. Allt för dramaturgin. Varför skulle "reality" vara en exakt avbildning av verkligheten i just detta såpakoncept när det aldrig är det annars?
Men jag tycker samtidigt att det är fascinerande att vare sig Afrikagrupperna eller LEC, de organisationer som talat för san- och himba-folken i denna debatt, inte sagt något om vare sig snabbköp eller mobiltelefoner, utan mest om att stammarna utnyttjats. De har kanske också haft intresse av att utmåla dem som primitiva. Nå, jag hoppas att Magnus Bellander reder ut alltsammans i sitt reportage.

I den spanska debatten har det tydligen också handlat om att barnen i de namibiska familjerna togs ur skolan under inspelningen.

Någon gång skulle jag förresten vilja göra ett riktigt stort reportage med fältnedslag på många platser om hur mobiltelefoner revolutionerat tillvaron för människor i Afrika.

Uppdatering:
Tvingade stammen att bo i lerhyddor Aftonbladet 1/9

/Gunilla

No comments:

Post a Comment