14 August 2009

Fejk som stilgrepp i radion

"Kjell Albin har gjort en programserie i sommar (På spaning efter Europa) som visat sig vara delvis fejk. Eller om man vill använda radions egen beskrivning, ett nytt stilgrepp. Hur fejk kan vara nytt vet jag inte, däremot är det ju onekligen ett stilgrepp. Programserien sägs också vara nyskapande, hur man kan komma på att beskriva lögn som nyskapande är en gåta. Bra radio var det dock, ännu bättre hade det varit om det varit på riktigt."Länk
Av Paula Hammerskog (via Paul Ronge)

/Gunilla

1 comment:

 1. Apropå fejk och faktoider: den storm av kränkthet och medveten feltolkning (eller, en del tror säkerligen ärligt på sitt perspektyiv och en del var bara helgfulla och sveptes med) som har blossat upp kring HD:s överväganden kring praxis i våldtäktsmål och kammaråklagare Rolf Hillegrens för all del opolerade, men juridiskt nonsensässiga, uttalanden - den här bloggstormen är häpnadsväcaknde korkad. Det är tråkigt att se hur en del annars kloka personer blir hämningslöst taktiserande och kör in i ett välorganiserat drev som har alla kännetecken på den typiska kampanjnyheten. På litet mer än ett dygn steg antalet bloggar som skrev skummande inlägg om Rolf Hillegren och HD från 5 till 50. Okay, känn er förolämpade men gubben är inte i närheten så principiellt betydelsefull som många svenska feminister nu tror, och det är inte så att HD håller på att riva upp hundra vålkdtäktsdomar, rulla tillbka praxis femtio år och tala om att våldtäkt i sig är "en ordningsförseelse".

  Artikeln i SvD som startade alltihop: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3355945.svd

  isobel: http://tinyurl.com/mkp94j
  och http://tinyurl.com/lr7hut (det är deppigt att se en vanligtvis mycket klok journalist ramla så här huvudstupa in i ett upptrummat, doktrinärt drev - och hon var fan med och startade det också, en av de första som skrev och linjerade upp det)

  Helena Bergman: http://tinyurl.com/nbtqwa

  Unni Drougge: http://www.unnidrougge.com/2009/08/16/ett-nej-ar-inte-ett-nej-i-hemmet/

  Förnuftiga kommentarer av Juristen: http://tinyurl.com/kk5der (påpekar att HD inte alls håller på att etablera en helt ny praxis eller vrida kloclkan tillbaka)
  och Leoparden: http://tinyurl.com/nqnz72 (med kommentarinlägg av mig på bägge hållen)

  Nån mer än jag som kommer att tänka på Liza Marklunds sanna story "för att driva ett politiskt projekt om våld mot kvinnor" och mäns kollektiva skuld?

  ReplyDelete