26 August 2009

Öppet brev till Johan och MKHGKUG

----------------------
Meddelande från avsändaren:

Angående advokaten som stämmer Aftonbladet: i artikeln i Jerusalem Post står det att han tänker skänka pengarna han ev. vinner till VÄLGÖRENHET.

Förstår ni? VÄLGÖRENHET!

Ert telegram antyder att snikenhet och att han gör detta för pengarna! Men det är antagligen vad ni försöker antyda . Judar och pengar, eller hur?

FY FAN VAD NI PÅ TT ÄR AVSKYVÄRDA!

JAG HOPPAS ATT NI OCKSÅ STÄMS!26 aug 2009 kl. 16.02 skrev noreply@gp.se:

MKHGKUG (mailto:DWF@LJH.SE) vill tipsa dig om en artikel på gp.se.

Aftonbladet stäms i New York
Läs mer på: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=513588

----------------------
Meddelande från avsändaren:
DET STÅR I JPOST ATT HAN TNKER SKÄNKA PENGARNA TILL VÄLGÖRENHET.

DJÄVLA STIL ATT SKRIVA ATT HAN GÖR DET FÖR EGEN VINNING!!!!!!!!!!!!!

DJÄVLIGT ÄCKLIGT!!!!!!!
----------------------

Hej Johan och MKHGKUG,


Tack så hjärtligt för era mångfaldiga mail via GP:s webbsida (men nästa gång räcker det med ett enda var)!

Jag hade också läst artikeln i Jerusalem Post -- som jag hade citerat honom ur, men det kom visst inte med i TT:s korta webbversion av artikeln, troligen för att det stod i slutet som ofta strykes först vid platsbrist. Däremot i den något längre som skickats ut till alla nyhetsredaktioner. Se nedan!

Jag tillät mig att, vad gäller vart pengarna ska gå, referera ur Guy Ophirs egenhändigt skrivna stämningsansökan. Där står ingenting om vare sig välgörenhet i största allmänhet eller donationer till den israeliska armén, som han talar om i Jerusalem Post. Han skriver själv såhär i sin inlaga till New York State Supreme Court:
"Therefore Defendants are liable to compensate Plaintiff in the amount of $7,500,000, which will be donated to victims of hate crimes and holocaust survivors."
Jag har återgett detta så här:
"Det belopp Aftonbladet stäms på vill käranden donera till offer för hatbrott och överlevande från förintelsen. Han måste dock visa att han själv lidit motsvarande skada."
Se texten nedan.

Det sistnämnda är det amerikansk lag som säger, han kan inte stämma för något om han inte själv drabbats (ekonomiskt eller på annat vis).

Vad gäller "egen vinning" så är det MKHGKUG:s ord, och inget jag skrivit.

Guy Ophir skriver:
"Defendants //Aftonbladet// ... caused injury to Plaintiff //Ophir// and other similarly situated, with intention to destroy support, investments and businesses with members of the IDF, Jews and Israelis, in New York, Sweden, Israel and elsewhere."
Alltså att stöd, affärsmöjligheter och investeringar skadats för honom och andra. Detta (skada i någon form) är också något han måste visa för att ha framgång med sin talan, det räcker inte att t ex ryktet för Israel och israeler/judar i största allmänhet skadats eller att en artikel är undermålig/felaktig/falsk.

Återkom gärna om ni har några fler synpunkter eller frågor!

Bästa hälsningar,
Gunilla Kinn
frilansjournalist
USA-stringer för TT, f d New York-korrespondent för Judisk Krönika och medarbetare i flera svenska medier


Aftonbladet stäms i New York


New York (TT)

En israelisk advokat har i New York stämt Aftonbladet på mångmiljonbelopp för en artikel om organstölder. Men stämningen lyckas knappast, enligt en expert TT talat med.
Guy Ophir, som är verksam som advokat i Israel men har en adress i New York, lämnade på tisdagen in en stämningsansökan vid civilmålsavdelningen på New York State Supreme Court. Beloppet Aftonbladet stäms på är 7,5 miljoner dollar (omkring 53 miljoner kronor). I sin ansökan skriver Ophir att tidningen haft som uppsåt att förtala judar och israeler, inklusive honom själv, och att den därför bör kompensera honom ekonomiskt.
Stämningen gäller en artikel som Aftonbladet publicerade häromveckan och som, enligt Ophir, har ont uppsåt, hetsar mot judar, israeler och den israeliska armén. I artikeln beskrivs misstankar om att israeliska soldater stulit organ från döda palestinier.
Ophir riktar sig mot både den frilansjournalist som skrev den kontroversiella texten, Donald Boström, och Aftonbladet - som i handlingarna kallas "det svenska fackets tidning".
Når inte domstol
Advokaten har anfört flera skäl till att en New York-domstol bör ha jurisdiktion över ärendet, bland annat att artikeln funnits tillgänglig på Svenska kyrkan i New York samt, viktigast, att den enligt honom påstår att palestinska organ kan ha sålts i delstaten New York (Boströms text nämner dock bara USA i stort).
- Såvitt jag kan bedöma har advokaten ingen utsikt att få upp målet i en domstol - eftersom han inte själv är utpekad i artikeln, säger Bob Clothier, tryckfrihetsexpert på advokatfirman Fox Rotschild i Philadelphia.
- Amerikanska domstolar drar gränsen för förtal vid 25 personer. Ingår man i en grupp större än så, och det får man väl säga att såväl gruppen judar och israeler som den israeliska armén är, så faller det hela. Tryckfriheten är stark i USA. Men det är väl så att han mest är upprörd över artikeln, och vill göra en markering med stämningen.
Före detta soldat
TT har förgäves sökt Guy Ophir, som själv varit soldat i Israel, för en kommentar. Han har sagt till Jerusalem Post att artikeln är "väldigt farlig" och "som något Goebbels kunde ha skrivit" samt att han handlat av ilska.
Det belopp Aftonbladet stäms på vill käranden donera till offer för hatbrott och överlevande från förintelsen. Han måste dock visa att han själv lidit motsvarande skada.
Aftonbladet måste bemöta stämningen inom 30 dagar.

Gunilla Kinn/TT


@@@@@@@@@@@@@

(Jag har nu talat med Guy Ophir, vi får se var den intervjun hamnar.)

4 comments:

 1. Att skriva med versaler enbart, eller med utropstecken i rad säger rätt mycket om avsändaren.

  ReplyDelete
 2. Jag ser nu att du rapporterade korrekt, även om jag också blev störd av (den klippta versionen).
  Mvh
  Mats

  ReplyDelete
 3. Jag vill förresten säga att jag har träffat Gunilla (ja, vi har pratat tillammans) och vet att hon är en seriös och ärlig journalist. TT ska vara glada att de har någon som Gunilla. Det tycks ha blivit olyckliga förkortniningar av telegrammet som inte Gunilla rår för.
  Mvh / Mats

  ReplyDelete
 4. Tack, Mats (var har vi sammanstrålat?)

  Ja, det var tråkigt att textens webbversion redigerades som den gjorde, jag har aldrig något inflytande över det.
  Och jag är faktiskt förvånad över att inte fler reagerat, för visst spelar detta till synes på myten om Den girige juden.
  Jag beklagar att vi inte gav ut en ny version under natten, med citat av Guy Ophir. Han hörde dock av sig så sent från Tel Aviv (en uppdaterad text hade tidigast kunnat gå ut kl 23 svensk tid, vilket är på tok för sent för alla tidningar, och den hade inte fått bli längre än ursprungstexten d v s tvingats strykas i för att få plats med honom) att det kändes bättre att försöka skapa mer utrymme för hans resonemang, i en ny text morgonen därpå. Det tackade redaktörerna tyvärr nej till då. Det kanske blir något annat tillfälle.

  Ett annat misstag var förstås att jag borde ha lyft upp det där med donationsplanerna högre upp i texten, för att undvika strykning. Här följde jag väl tyvärr dramaturgin i stämningsansökan, de nämns sist där också.

  ReplyDelete