26 August 2009

Israelgate – några länkar

Länkar till några intressanta artiklar om Aftonbladet/Israel-gate (inte särskilt fullständig lista, men växande):

Fred i Mellanöstern – Så borde skandalen med Aftonbladet ha hanterats 23 aug
The Local – Aftonbladet Row: Why Israel won't get its Apology 26 aug
http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/25/inget-grundlagshinder-att-kritisera-aftonbladet

Hjälp, det finns hur mycket som helst på nätet, och i exempelvis amerikanska medier. Vi får se vilka andra länkar som hamnar här... Jag är en smula trött på den här storyn efter att ha levt med den hela da'n – men i morgon blir det nya tag!

/Gunilla

8 comments:

 1. Man brukar säga att skyldigheter och rättigheter, lagstiftning mm måste ha en naturlig förankring i de breda folklagren. Annars kommer de aldrig att respekteras.
  Idag föreligger en diskrepens mellan ffa stora medias (och dess företrädares) och svenska folkets syn på medias skyldigheter, rättigheter och respekt för yttrande- och tryckfriheten. Jag tycker att medias företrädare lägger många gånger för stor vikt vid de tillerkända rättigheteterna och alldeles för liten vikt vid det ansvar som följer med detta. Där är ex vis både Aftonbladet och Expressen lika goda kålsupare.
  Istället för att företräda den lilla människan så företräder de numera enbart sig själva. Media gör samma fel som en del större företag och myndigheter som emellanåt och på vissa håll synes resonera som så, att det är folket som finns till för dem istället för tvärtom. Företag, myndighetern och media finns alla till för att på ett ansvarsfullt sätt tillgodose efterfrågade tjänster och behov hos kunderna. Inte vice versa.

  ReplyDelete
 2. Hur kopplar du detta till Aftonbladet/Israelgate? P3 hade en telefonenkät häromkvällen, och enligt programledaren stödde 75 procent av de som ringde in AB:s publicering... Vet inte hur representativa de är för De breda folklagren, förstås.

  ReplyDelete
 3. Organgate vore ett mer passande namn.

  ReplyDelete
 4. Håller med dig! Fast jag har lite svårt för ordet "organ" som jag tycker låter så allmänt och finns med i alla möjliga ord. Vad sägs om "Inälvsgate" (även om det väl inte är anatomiskt korrekt)?

  ReplyDelete
 5. Inälvsgate lät vädigt provinsiellt :) Kidneygate, kanske? Selling a kidney är ju nästan vedertaget ("Pay it forward" mfl exempel). Eller Donorgate?

  ReplyDelete
 6. Tänk om man kunde håla isär påstående journalistik och undersökande journalistik och tillåta att kräva att påståenden eller agendor skall kunna bevisas, att en journalist eller författare som påstår måste kunna visa om den blir ifrågasatt.

  Inte bara hävda att jag skrev vad någon annan sa.

  Det har börjat bli så fel när man väljer att publicera påstååenden och hindra andra från att undersöka sanning.

  Nya media har ett stort tomrum att fylla.  Leroy

  ReplyDelete
 7. Skall så klart stå hålla och inte håla.

  Leroy

  ReplyDelete
 8. Håller med Stefan, idag finns det i praktiken en slags yttrandefrihet för professionella journalister (vilket ibland helt enkelt betyder vem som helst som regelbundet jobbar i en tidning, t ex en krönikör) och en helt annan för vanligt folk. Alla inser ju att Staffan Heimersson, Linda Skugge, Jan Guillou eller Rolf Börjlind kommer undan med saker som du aldrig skulle kunna tillåta dig unplugged - både juridiskt och socialt skulle följderna kunna bli förödande. Det är en lagstiftning och praxis som är anpassad till en tid när tonen i media var mer civiliserad, mer övertänkt än idag och när man verkligen såg tidningar som en arena för upplysta samtal och saklig i nformation. Så funkar det ju inte längre (inte generellt i alla fall) och då blir det rättsläge som ger tidningarna, och deras lösspringande skribenter, alla trumf på hand irrelevant eller skadligt. Varför ska Ulf Lundell och en miljon svenskar som gillar honom finna sig i att bli kallade gubbsjuka pajasar som skriker "Yeah!" på allmän plats, spelar luftgitarr 24/7 och har sunkiga attityder bara för att Karolina Ramqvist vill väcka uppmärksamhet i DN? Varför ska medborgare X bli beskylld för våldtäkt i kvällstidningen under ett lätt dechiffrerbart alias för att någon 20-årig krönikör tycker att det är viktigt?

  Med det sagt så är Donald B:s artikel besvärlig. Den är inte bra, men massor av ledarstick är tyvärr lika löskokt skrivna eller än värre. Jag kan inte se att den är olaglig, och vill Netanyahu & co. komma nånstans borde de ju stämma Aftonbladet. Men det gör de inte eftersom det är ett spel för gallerierna, för hemmopinionen. Och det fattar tydligen många israeller också. Reinfeldt och Bildt bör inte ge efter en tum, som jag ser det.

  ReplyDelete