09 September 2009

Inkomstdistribution

NEW YORK Tänk på detta (jag har dock inte själv räknat på om det stämmer):
The world's seven richest men could wipe out global poverty. Their combined wealth is more than enough to provide the basic needs of the poorest quarter of the world's people.

Noteras kan ju att åtminstone två av de sju, Bill Gates och Warren Buffett, jobbar på saken.

Uppdatering: Missa inte T:s kommentar!

/Gunilla

1 comment:

 1. Jag är ju inte ekonom, men jag har ändå en känsla av att den där tanken är lite för sagoaktig: bergatrollet har skatter, tar/får/ger han dem till de fattiga blir de fattiga rika. Handlar det inte mer om samhällelig dynamik? Utbildning osv? Klart stora skänkta summor kan avhjälpa vissa problem, och används de till exempelvis att bygga skolor, högskolor (och till löner och mtrl som måste fyllas på från år till år för växande summor) så kan det säkert leda någonstans. Men jag tror något annat måste till.

  Tusentals miljarder dollar skickas årligen som remittenser av invandrare Nordamerika och Europa till deras familjer i de gamla hemländerna. Dessa tillhör de största nationella inkomstkällorna i länder som Kuba, Filippinerna, Mexiko osv. Men vad används pengarna till? Konsumtion av varor mestadels från Norr. Och så mat förstås. Hur ska dessa länder kunna lyftas så att det uppstår nåt slags dynamik som leder till utveckling och inte bara till att familjernas största hopp är att så många som möjligt av barnen ska kunna ta sig till Norr (Europa o Nordamerika) jobba med vad fan som helst och skicka hem pengar så att de kan konsumera Nikeskor osv? Det är något allvarligt fel på detta - fel som inte avhjälps av att Nikefabrikerna flyttas till desa länder, f ö.

  Ett annat intressant område där man ser att det inte hjälper att pumpa in pengar är väl de oljerika arabstaterna, som trots megastora inkomster enbart tycks tänka på konsumtion, västerländska (huvudsakligen) arkitekter ritar superskrapor som byggs av filippinska (slav)arbetare, man skaffar sig en del av glittret - men fortfarande köps all väsentlig expertis in, det skapas inga universitet i världsklass, inget som skapar grunden för en hållbar utveckling för framtiden. Kan man tänka sig vilka sanslösa ruinstäder som kommer att stå där i öknarna kanske redan några decennier efter att oljan tagit slut? Det är helt galet.

  Megamiljardärerna gör nog, tyvärr, bäst i att inte "ge bort" sina pengar, om de inte tror att de har resurser och tålamod nog att bygga upp något långsiktigt varaktigt, och som i sin tur kan bidra till fortsatt utveckling.

  /T

  ReplyDelete