15 September 2009

"...på så vis kan medierna motivera sin makt..."

NEW YORK Hur var det nu Jan Guillou skrev i Aftonbladet i vintras, om att kontrollera fakta i *riktiga medier*? Jo så här skrev han:

Det finns ett enkelt skäl till att ni inte kan läsa sådan skit i Aftonbladet som dominerar nätvärlden. I en tidning håller man sig med vissa gammalmodiga principer, som att kontrollera fakta och hålla inne med förtal.

Bara på så vis kan medierna motivera sin makt och sitt ­ansvar för att vara den fjärde statsmakt som ständigt ska kontrollera de andra statsmakterna, den lagstiftande, den verkställande och den dömande.

(– – –)

Babbla på bäst ni vill där ute. I Aftonbladet och andra riktiga medier lyfter vi ändå bara in sådant som håller inför våra normala rutiner. Tro inget annat. Men tipsa oss gärna.

Den kolumnen måtte vara en kvarnsten om halsen för tidningens alla medarbetare, för att kontrollera fakta hinns förstås inte alltid riktigt med.

Jag ska passa på att *tipsa* Jan Guillou&Co om en artikel där rutinerna brustit. I denna text uppstod en rad smärre faktafel på tämligen begränsad yta:



Ove Bring är professor i folkrätt, inte straffrätt. (Det är för övrigt väldigt konstigt att han idag figurerat i olika medier och talat om guvernörer! Guvernörer har ingenting med Oussama Kassir attt göra. Vad tänkte du på, professor Bring?)

• Hon heter Annika Östberg eller snarare Annika Deasy (jag brukar skriva Annika Östberg Deasy), inte Annika Östlund.

• Annika Östberg Deasy var inte "livstidsfånge". Hennes dom var "25 years to life", det vill säga minimum 25 år.
Det är riktigt att hon hade kunnat få sitta på livstid. Men det är olyckligt att kalla henne livstidsfånge i detta sammanhang, det vill säga i en artikel om Oussama Kassir som verkligen har fått en livstidsdom ("life with no parole").

• Meningen "hon dömdes inte till att själv ha hållit pistolen vid mordet" är väldigt konstigt formulerad språkligt. Fakta är att Annika Östberg Deady dömdes för mord av första graden; rättare sagt så ingick hon en så kallad plea bargain om detta.

• "Sverige", det vill säga den svenska regeringen, åberopade förvisso humanitära skäl, men med hänvisning till andra saker än att hon "inte skulle ha dömts till att själv ha hållit i pistolen". Det är möjligt att det var skuldfrågan som engagerade människor och på så vis påverkade opinionen som fick flera regeringar att agera, men regeringens argument var att det finns en internationell överenskommelse om överförande som borde kunna följas, att strafftiden varit så lång redan, samt att en återanpassning till samhället skulle underlättas i Sverige där Annikas mor finns. Regeringen var knappast inne och petade i vem som hade hållit i pistolen.

• Det näst sista stycket ("Skulle det komma till en diskussion...") är språkligt så illa skrivet att jag inte ens ids kommentera det. Det ser mer ut som intervjuanteckningar.

/Gunilla Kinn

4 comments:

  1. Jag har ju inte någon egen blogg. Satsar mer på att kommentera andras (som är mycket bättre än vad jag skulle kunna åstadkomma). Men om jag hade en egen blogg så skulle jag nog skriva om uppenbara knasigheter och fel i media. Det gäller ffa de så kallade aftontidningarna Expressen och Aftonbladet (som inte längre är aftontidningar med senaste nytt till eftermiddagen eftersom Internet tagit över) där rubriker och skrivningar kan vara så uppåt väggarna fel att man storknar. Och då talar jag inte om alla överdrifter. Sen finns ju kändisskvallret som ofta är närmare lögnen än sanningen, men det läser jag ju aldrig.

    Kom att tänka på det där med en blogg där man systematiskt listar Aftonbladets och Expressens fel efter att ha läst den där drapan av Guillou som du citerar. Tiden har sprungit ifrån Guillou. Han lever kvar i en illussion om att ambitionen idag är densamma som den var när han var "stor journalist" för något decennium sedan. Jag tror inte att "aftontidningarna" har tid eller råd att vare sig bedriva egen journalistik eller kontrollera fakta i sina rewrites. Konkurrensen tillåter inte längre den ambitionen.

    ReplyDelete
  2. Stefan, tja, alltid lätt generalisera om "de så kallade aftontidningarna" (kvällstidningarna). Men Expressen har i dag en mycket aktiv avdelning för rättelser av fel (precis som SvD och, ja, New York Times). "Expressen rättar" har införts av nye chefredaktören Thomas Mattsson och leds av kvalitetsredaktören Irina Halling. Där korrigeras in i detalj (i dag t ex: "trilogi heter det, inte triologi". Mycket bra initiativ, tycker jag.

    ReplyDelete
  3. Efter att både tidningar och bloggare frenetiskt diskuterat Anna Anka och hennes famösa Newsmill-text (som tycks ha spökskrivits av Leo Lagercrantz eller nån annan i Newsmill-ledningen) den senaste veckan så verkar gränsen mellan fiktionaliserade nyheter och riktiga oklarare än någonsin. Det här landet behöver sannerligen lite vassare mediekritik än vad vi sett sedan 90-talet.

    ReplyDelete
  4. Tonchi Percan skriver en jätteintressant artikel på Newsmill idag,

    http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/24/forhoren-som-visar-att-guillou-var-uppgiftslamnare-sapo

    För vad det kan vara värt, Guillou framstår mer och mer som en "Stig Bergling-personlighet", en som romantiserar om spioneriet och i efterhand efterkonstruerar och fabulerar om vad som varit. Detta sagt efter att ha sett Stig Bergling/Eugen Sandberg-dokumentären på TV för några månader sedan.

    ReplyDelete