12 September 2009

Släktspaning pågår, på nätet

NEW YORK I min släkt är det mest jag som håller koll på vilka som är kusinbarn, sysslingar och pysslingar med varandra, i alla fall i de yngre generationerna...
För några år sedan gjorde jag ett släktträd över min pappas släkt, med namn, årtal, pilar och grejer – och idag råkade den filen öppna sig av sig själv på något märkligt vis, så jag passade på att uppdatera den information jag har.

Dock i ett vanligt ordbehandlingsdokument – Apple Works – så arbetet gick inte helt optimalt, och det är förmodligen bara jag som begriper hur man ska klura ut vem som är syssling med vem och så vidare. Varje gång jag lägger till någon nyfödd bebis blir det problem med pilar och spalter.

"Hm, kanske finns det något fiffigt diagram för så'nt här på nätet", tänkte jag – och upptäckte en ny värld som jag inte förstår hur jag hade kunnat missa.
Jag visste förstås att intresset för släktforskning exploderat, tack vare Internet och diverse TV-program, men att så många sociala medie-applikationer hade dykt upp hade jag ingen aning om...och jag förstår inte hur det kunnat undgå mig.

Nu har jag snabbt kollat in det enorma men blott engelskspråkiga Geni (Wikipedia; läs om det på svenska här), mormonernas Ancestry (på vars server i Utah jag inte är helt säker på att jag vill hamna; det var väldigt utförliga användarvillkor som skulle godkännas...) och israeliska MyHeritage som nyligen köpt upp svenska, Londonbaserade Kindo.
Geni är snyggt, men det är inte kul att behöva kalla både morfar och farfar för grand-father eller att överhuvudtaget skriva in sådant här på annat språk än svenska – så MyHeritage får det bli. På prov.

/Gunilla

5 comments:

  1. Finns det inte något att ladda ned från www.download.com?
    Jag har handskrivna papper på min pappas sida som går ända ned till 1600-talet (vilket är unikt för Norrbotten eftersom det tog lite längre tid innan folkbokföringen slog rot där), om jag bara kan tyda hans handstil. Följde med honom till biblioteket för det där jobbet redan på 60-talet och tyckte faktiskt att det var spännande, trots min ungdom.
    Men jag vill inte köpa ett program just nu iaf. Måste först fylla på plånboken lite mer substantiellt. Snubblar du över något gratisprogram så är jag intresserad.

    ReplyDelete
  2. Ooops, sorry, ser att MyHeritage är en gratistjänst. Skall kolla men skulle föredra något som bara lagras på min hårddisk.

    ReplyDelete
  3. MinSläkt är ett populärt program som finns i både gratis- och betalversion. Gratisversionen räcker långt.

    Själv kör jag GeneWeb som är helt gratis.

    ReplyDelete
  4. Häftigt med norrbottniskt 1600-tal!

    Alla tjänster jag nämnde är gratis, åtminstone i sina grundläggande versioner (som räcker rätt långt, t ex 250 personer i myHeritage). Men visst, man laddar upp på en server man inte har någon kontroll på.

    Tack för tipsen Mojsan, de där programmen stötte jag inte på igår! Otroligt vad många (gratis)tjänster det finns...

    myHeritage är väl tänkt att bli ett slags Facebook för släkten, snarare än optimalt för den som verkligen vill släktforska.
    Men det går rätt snabbt att få upp ett släktträd, och programmet kan räkna ut hur olika personer är släkt med varandra. (Tyvärr på svengelska, men jag har skrivit till dem och påpekat vissa grejer -- som att det inte bör stå "2ndra kusins barn" utan "sysslingbarn".)

    ReplyDelete
  5. Oj, GeneWeb var verkligen hardcore för genaloger! Som sagt, fascinerande vad folk håller på och utvecklar. Det verkar råda bot på många saker som de andra programmen inte klarar, som att man kan ändra på släktskapstermer själv. Kan användas offline.

    För den som är intresserad:
    http://www.geneweb.org/se/index.html
    http://www.geneweb.org/en/download.html

    MinSläkt finns bara för PC/Windows!

    ReplyDelete