26 September 2009

This ain't Hjällbo...

NEW YORK Måste säga att jag som Harlembo sedan nio år skrattade gott åt ett citat i den artikel jag länkade till i ett tidigare inlägg:
– Journalister är lättlurade idioter. Det vet alla här. När de kommer hit och snackar med några snorungar om varför det blir bråk så säger de massa saker till journalisterna om att ungdomarna här inte har någon utväg eller så. Men det är skitsnack. Gottsunda är inte som förorterna i Stockholm eller Göteborg. Det här är inte Harlem.
Haha. Här i Harlem bränns inga bilar. Det var faktiskt ett tag se'n.

Men det förtar inte substansen i texten hos Second Opinion, av frilansskribenten Haore Sulaiman. Citat:
Stenhagengrabbarna säger att medierna som besökt området har varit ”lättlurade” och journalisterna har citerat dem på ”skitlöjliga grejer” om segregation och fattigdom – eller rena påhitt.
Syftet med denna redogörelse är inte att dumförklara kollegorna på redaktionerna, utan snarare att visa på den risk som föreligger om man som reporter söker indicier för att bekräfta en tes man valt på förhand.
Jag kan inte helt avgöra varför dessa killar berättar allt detta för mig. En sak som möjligen spelar in är att jag som invandrare har ett större förtroendekapital. Kanske hyser de större tilltro till mig. Men det kan också vara att de vet att jag kan skärskåda dem bättre än en välvillig svensk reporter och att jag inte är lika ”lättlurad”. Något tydligt svar har jag inte.
Vad jag däremot är bekymrad över är att min undersökning visar att medier på jakt efter rafflande rubriker löper risk att utnyttjas av intervjuobjekt som verkar veta exakt vilka knappar man bör trycka på för ”komma med i tidningen”.
/Gunilla

No comments:

Post a Comment