26 October 2009

Expressenkorrar

Häromdagen fick jag en fråga om vad Expressens f d New York-korrespondent Staffan Erfors gör nuförtiden.
"Ingen som helst aning" blev svaret, men idag kom en uppdatering i Dagens Media – han skriver bl a för Realtid och funderar på att flytta till Kalifornien.

Ny korrespondent för Expressen blir ju från den 1 november Peter Sunesson från Kvällsposten. Expressens nya grej tycks vara att utnämna "korrespondenter" för blott tre månader. Tror ni att det är bra eller dåligt för USA-bevakningen, med så korta stationeringstider?

Jag vet uppriktigt sagt inte. Spontant skulle jag förstås säga att för att kunna göra initierade reportage, odla egna kontakter och källor, bli tagen på allvar av intervjupersonerna, komma med egna uppslag och göra analytiska jämförelser (eller för den delen att hitta rätt i sta'n) så krävs det att man bor betydligt längre än så på en plats.

Men Expressens syfte med sin USA-bevakning är ett annat, och då kanske detta är en bra lösning? Som Thomas Mattson skriver handlar jobbet till stor del om att skriva snabba grejer för webben, och sedan flera år bevakar Expressens USA-medarbetare främst sport och nöjen. Att man kan göra bra insatser på kort tid visar inte minst Sveriges Radios alla sommarkorre-vikarier varje år.

Däremot anser jag att detta är ännu en urholkning av "korrespondent"-begreppet. Men det har varit urholkat på olika sätt ganska länge.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment