24 October 2009

Kamrat GuillouHar jag läst Expressen-artiklarna om Jan Guillou som KGB-agent?
You bet!

Eller rättare sagt, än så länge har jag bara läst några stycken. Men det verkar vara ett klockrent scoop, stiligt av Christian Holmén, Micke Ölander, Tommy Schönstedt & Co i Expressens grävgrupp! Svårt att tro att Aftonbladet hade kunnat avslöja detta...

Läs Thomas Mattssons intressanta presentation av jobbet och dess historiska kontext på hans blogg. Citat (med min markering):
Guillou var i bästa fall en ambitiös skribent som ville göra scoop av en KGB-infiltration, i sämsta fall var han något värre – men i så fall heller inte ensam. Inte minst bland journalister och författare finns det många exempel på framstående namn som i sin ungdom samarbetat med organisationer och regimer som vi idag fördömer.
Hur det förhåller sig med Guillou vet bara han själv, men att han nyligen publicerat sina memoarer utan att nämna KGB-samarbetet är förstås en försvårande omständighet i ögonen hos de kritiker som nu kommer att se honom som lögnare eller till och med landsförrädare.
(– – –)
Guillou är inte dömd för spioneri för KGB-samarbetet, men han är dömd sina IB-avslöjanden där han röjde svenska militära hemliga verksamheter. Dessa avslöjanden har han i decennier, med rätta, hyllats för.
Men det avslöjande som Micke Ölander och Mikael Hylin gör i Expressen i dag gör att Guillous motiv till IB-skandalen kommer att ifrågasättas.
Det förändrar därmed historieskrivningen inte bara om IB utan också om den moderna svenska journalistiken, om de undersökande reportagen som blottlade åsiktsregistrering av tusentals svenska medborgare.
Det känns skönt att ha förlorat tron på Jan Guillou-myten redan i vintras. Som ni vet har jag bloggat mycket om detta, senast här. Nu blir fallet inte så stort.

Uppdatering: Vad jag menar med ovanstående är förstås att för mig föll Jan Guillou – tyvärr – med sin monolog under Publicistklubbens diskussion om Gömda-skandalen.

För SvD kommenterar han sitt samröre med KGB:

– Jag är mycket klokare vid 65 års ålder än 22. I dag skulle jag inte leka med elden på samma lättvindiga sätt. En IB-affär och tio spionromaner senare vet jag betydligt mer om den här verksamheten än jag gjorde då.

Varför nämner du ingenting av detta i dina nyligen utkomna memoarer?

– Jag tycker att det är en sidohstoria som inte ledde till någonting. Den största svårigheten var att inte skriva en bok på 1 000 sidor. Det här var en återvändsgränd. Och jag tänkte att det skulle leda till tio sidor i Expressen där de kallar mig KGB-agent.

SvD:s säkerhetspolitiske reporter Michael Holmström kommenterar.

Ulf Bjerelds kommentar
, att Guillou är trovärdig när han säger att han var ute efter både kickar och journalistisk/politisk information, låter rimlig.

/Gunilla

25 comments:

 1. Fantasivärlden bekräftad. Jag jämställer Jan Guillous personlighet med Stig Berglings dito.

  ReplyDelete
 2. Läs fantastiska "The Mitrokhin Archive" om du vill få ditt lystmäte på bisarra spionhistorier inifrån lejonets kula. Här kan man läsa om hur KGB diskuterade planer på att bryta benen av Rudolf Nurejev eller sprida små färglösa, osynliga nervgaskapslar på golven i Whitehall; de skulle strös ut av agenter i skepnad av postbud och krossas av regeringstjänstemännnens skor när dessa gick omkring i korridorerna och förgifta alla i huset... :> Eller om hur KGB lyckades placera en ryss med antagen identitet som costaricansk diplomat, varefter han kunde rapportera inifrån diverse internationella möten oh kontakter med USA. När det blev för hett under fötterna hoppade han helt enkelt av - ur costaricanernas synvinkel gick han och hans familj upp i rök utan att de förstod någonting!

  ReplyDelete
 3. Gräv har grävt bra.
  De kanske får en Guldspade för detta.

  Han kanske är Romanfiguren Hamilton som jobbat både för SÄPO,KGB,CIA och andra underättelsetjänster under det sk. kalla kriget.

  Då kan man snacka om sann roman inte annars.

  Får väl hoppas att man kan leta mer i deras respektive arkiv. Så att verkligheten blir belyst.

  En bra beskrivning om hur det såg ut på den tiden finns att läsa här:

  http://www.bergrum.se/sverige/gemensamt/hemligt/motstandsrorelser.html

  Leroy

  ReplyDelete
 4. Han hade dubbelt medborgarskap fram till 1975.

  Vilket han säkert utnyttjade i olika samanhang. Man kan ju undra för vems skull han gjorde allt detta, eller om det var av övertygad agenda likt Liza han trodde sig agera korrekt. Tänk att det kan bli så kapitalt fel när man är radikal, väljer att påstå före att agera ärligt.

  Hela IB-affären fick ju Sovjet att se CIA-s och den Svenska demokratins inblandning i kalla kriget. Neutraliteten kunde ifrågasättas med alla dessa dolda agendor och ageranden av radikala journalister. Som grävde i egna led.

  Tänk så många författare, journalister och radikala studenter som fanns i IB-registret.

  Leroy

  ReplyDelete
 5. David Zaudy, ledarskribent på Expressen för några år sedan, har också dubbelt medborgarskap (Sverige/Israel) och har omgetts av envisa rykten om samarbete med Mossad och/eller israeliska propagandaorgan.

  ReplyDelete
 6. Historiens vingslag och hur saker flyter till ytan. Vilka intressen låg bakom avslöjandet och uppgifterna om inställningarna om Vietnamn?

  : http://fib.se/fib_1/IB/IB-affaren.html

  Leroy

  ReplyDelete
 7. Hela IB affären från FIB´s vy:
  http://fib.se/fib_1/IB/index2.html


  Leroy

  ReplyDelete
 8. Är det nytt? Tyckte jag läste precis om Guillous dubbla lojaliteter i boken "De ska ändå dö".

  ReplyDelete
 9. Anonym,

  Jag har inte läst "De ska ändå dö", men visst har du rätt. Det verkar stämma. Per Gudmundson kommenterar detta här:
  http://gudmundson.blogspot.com/2009/10/jan-guillou-var-agent-at-kgb.html

  "Tidigare var det närmast spekulationer. Nu vet vi alltså att Guillou tog uppdrag från KGB. Historien skrivs om."

  Kanske därifrån Expressen fått uppslaget? Hur presenteras "spekulationerna"?

  ReplyDelete
 10. Anonym,

  Jag förstår att scoopfaktorn inte är lika hög för den som läst "De ska ändå dö"!

  ReplyDelete
 11. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 12. Tjekan och dess efterföljare KGB lät systematiskt mörda, kremera eller bara massbegrava åtminstone hundratusentals, troligare miljontals oskyldiga ryssar, efter påbjudna kvoter, våldsamma fylleorgier och nackskott.

  Hur många besökare på bloggen tror att JG skulle kunna:
  1) bevara någon som helst trovärdighet i sin övriga journalistiska gärning.
  2) få sina mer opolitiska skönlitterära alster sålda i boklådor/klubbar/nätbokhandlar över hela landet.
  3) hyra stor och central plats för det av honom delägda förlaget på landets största bokmässa.

  om det visat sig att han under fem år träffat och tagit emot kontant ersättning av Gestapo?

  Någon?

  ReplyDelete
 13. Slabadang!


  TV4 ska ha en "Guilloumorgon" i morgon!

  Är A Philbladh Piratfölagets egen lilla springschas med, så kan vi nog räkna med att se en välregisserad direktsänd två timmar lång avsugning av Jan G.
  TANT DN Hedwall i TV4 verkade inte det minsta oroad eller överraskad av att en hyllare av gamla kommunistiska massmördare och tillika landförrädare är ledande journalist.Mer som att se som ett litet pojkstreck tyckte tant Barbro.
  Tant Barbro ska väl ge ut sina memoarer genom fPiratförlaget???

  "Jag ville avslöja KGB!!!" Jotjena Jan Guillou vi vet redan att du ljuger lätt men pinsamt illa.
  Jag ska hålla mig hemma de närmsta dagarna risken finns att man tar till handgripligheter annars.
  Nu kommer vi få se examensprovet för lögn och korruptionsgänget.Dimridåerna lögnerna och hycklerierna runt Marklund var generalrepet.
  Jan Helin Torbjörn Larsson Åsa Linderborg TV4 och allihop får sätta upp någon ny pjäs, "det finns en massa kommunisthat hat bara hat och avundsjuka mot Guillou" stårdet redan i manus?

  Allvarligt .... den pk korrekta journalistmaffian
  är rent äcklig!!

  ReplyDelete
 14. Jonas!

  Vi har en mediaelit som Jan G tillhör som ALLA har kommunistisk historik.Vet man hur KGB arbetade så är det tydligt hur denna lilla klick mycket framgångrikt använts sig av KGB s metoder.
  Bakom varje "legitim" och "behjärtansvärt" drev som går,så är de iscensatta av gamla eller nya kommunister.EXPO "Apatiska barn" "Papperslösa" "Kärnvapen fritt Norden" kampanjerna har varit många.
  Manipulationen att använda "den goda saken" som trojans häst för kommunismen är den svenska kommunismens strategi för att runda vår demokratiska system.Nazismen jonas är ett litet problem eftersom det bara är ett litet inflytelselöst gäng idioter.Kommunisterna i Sverige är dock många många och sitter på inflyteserika positioner överallt i Sverige.Framför allt är det överepresenterade på landets nyhetsredaktioner och även inom SVT.
  Ingen vill granska infiltrationen utan de är kollegialt överens om att istället hylla ideologin.

  ReplyDelete
 15. Slabadang!

  Idag borde jag inte skriva egentligen.jag är bara både så evinnerligt glad att den manipulativa lögnhalsen är blottad.Samtidigt som jag blir fruktansvärt förbannad på de mesiga ängsliga och rädda kommentarerna från hans kollegor!

  Svensk media är ett rent missfoster!

  ReplyDelete
 16. Jan Guillou har förhoppningsvis gjort bort sig en gång för alla. Eller inte. Han verkar vara som en katt med nio liv men efter allt som har varit med massa påhopp på den nya tidens medier. Hade han inte gjort sig till idiot förut så är han förhoppningsvis "avslöjad" nu.

  ReplyDelete
 17. Han har ju gått bakom ryggen på snart alla sina sk. vänner, agendor och ideologier han säger sig arbeta för.

  Radikal eller kapital?

  Leroy

  ReplyDelete
 18. "Det känns skönt att ha förlorat tron på Jan Guillou-myten redan i vintras." skriver Gunilla. Rätt sent, tycker jag. Jag förlorade sista eventuella gnuttan respekt för Jan Guillou den 11 september 2001 när han stormade ut från Bokmässan i Göteborg svärande över att man höll entyst minut för offren för attackerna mot WTC och Pentagon.

  ReplyDelete
 19. Slabadang!

  Skillnaden mellan Aftonbladet och Expressen och derass hantering av journalistiska lögner är att Expressen avslöjar dem och Aftonbladet sprider dem.

  ReplyDelete
 20. Anonym 4:48 PM: Oj, snacka om konspirationstänkande! ALLA i mediaeliten - alla till vänster om Ulf Nilson och Susanna Popova då - "har kommunistisk historik" och använder KGB-metoder för att desinfomera. Tjena!

  ReplyDelete
 21. Sredna,

  Gjorde han det? Det var som attan.

  ReplyDelete
 22. Sredna,

  Ja, det var lite sent. Jag visste inte det där med Bokmässan och svordomarna, men minns mycket väl att han skrev en AB-krönika (var det väl?) – och uppmärksammades på andra sätt – om sin syn på den tysta minuten.
  Jag var ju här i New York då, och hade gjort en hel del 9/11-reportage, så det är klart att jag reagerade på det med höjda ögonbryn.

  Se'n har det väl genom åren dykt upp andra åsikter, attacker och skriverier från Guillou som jag noterat, men mest som att vi tycker olika eller att jag tänkt att han mest velat provocera och vara en "enfant terrible".

  Hur Guillou agerade under Gömda-skandalen följde jag betydligt mer nära (även bokstavligen; jag satt nästan intill honom på PK när han höll sitt tal). P g a den fick jag anledning att sätta mig in i hans sätt att förhålla sig till sanningen, till meningsmotståndare och i hans personlighetsdrag, vilka jag alla blivit oerhört fascinerad av. (Det innebär också att jag fått lära mig mer om hans goda sidor, som exempelvis hans båda fruar och olika vänner vittnat om i medierna.)

  ReplyDelete
 23. Vill gärna lägga till att jag inte enbart var fascinerad av vad Jan Guillou gjorde under Gömda-skandalen, utan i många avseenden chockad och äcklad.
  Värst var hans söndagskrönika i Aftonbladet den 15 februari. Den kändes som en israelisk flygbombsmatta mot palestinska flyktingläger (tyckte jag i alla fall den dagen, jag blev helt knäckt).

  ReplyDelete
 24. Gunilla,
  Min kommentar var inte avsedd som en känga mot dig. Ville mest påminna om att Jan Guillou närt ett hat mot USA under lång tid som tagit sig olika uttryck genom åren. Bara logiskt att han slog sig i slang med sovjetiska underrättelsetjänsten i ungdomen.

  ReplyDelete
 25. Michael,
  Ja, det gjorde han. USA-hatet bubblade upp till ytan väldigt tydligt.

  ReplyDelete