31 October 2009

Ur arkivet: "Michael Jackson kommer tillbaka"

NEW YORK Jag kollade i TT:s nyhetsarkiv och hittade de texter jag skrivit om Michael Jackson. De är inklistrade nedan, i kronologisk ordning – det vill säga den från juni 2005 är den färskaste. Det är förstås inte den fullständiga rapporteringen, bara mina bidrag till den.

I arkivet hittade jag också en artikel från juli 2005. Eftersom det inte är jag som skrivit den klistrar jag inte in den här, men jag kan citera:

"Jackson kämpar med att reparera sitt anseende och betala tillbaka skulder, som åklagarna under rättegången hävdade uppgår till cirka 300 miljoner dollar (motsvarar 2,3 miljarder kronor).

Fadern Joe Jackson har marknadsfört dubbel-cd:n, sedan den brittiske pr-gurun Max Clifford avvisat en förfrågan om att representera sångaren efter rättegången.

– Han kom till mig för en månad sedan och jag sade nej. Det skulle ha varit det svåraste pr-jobbet näst efter Saddam Hussein, och jag skulle bli överraskad om Jackson kan vända på saker igen. Människor blev extremt förorättade även av sådant han medgav i rätten, sade Clifford till BBC."

Vilken nesa för Michael Jackson att hans far, som han avskydde från djupet av sin hjärta, var den som fick sköta marknadsföringen av The Essential Michael Jackson!
Jag har precis köpt den, och det är en radda med lysande smash hits från 60-talet och framåt. 38 stycken! Men rubriken till notisen var "Jacksons senaste platta — fiasko i USA", och den såldes då bara i 8 000 exemplar här (i Storbritannien blev den däremot listtvåa).

I juni i år skrev jag tyvärr inga texter om Michael Jackson. Rapporteringen sköttes från Stockholm, och det jag försökte sälja in hamnade istället på bloggen: "Utanför Apollo Theater, Harlem, idag". Så fungerar journalistiken idag...

Jag har försökt sälja in några andra teman till olika tidningar sedan dess – men redaktörerna har antingen varit intresserade fast inte haft plats, eller ansett att världen inte vill ha fler Michael Jackson-texter... Så kan det väl inte vara? ;-) Jag har i alla fall en ny idé som jag ska testa kommande vecka.

Som jag skrev häromdagen har jag sett filmen, This is it. Kanske återkommer jag med några intryck av den – så snart som möjligt, eftersom den ju bara går ett tag till.

Men tillsvidare kan jag skriva att det är plågsamt att se filmen – bland annat eftersom det är så uppenbart att han bara var några veckor ifrån att få någon slags upprättelse, efter jämförelserna med Saddam Hussein 2005. Ifall han skulle ha klarat 50 konserter är förstås en annan sak.

/Gunilla Kinn


Michael Jackson kommer tillbaka

2005-06-14 19:21:24

New York (TT)

Reaktionerna i USA är blandade på att Michael Jackson blev helt frikänd från samtliga anklagelser. Men i Harlem har artisten helhjärtat stöd.

- Michael är inte en superstjärna. Han är en megastjärna — större än Mick Jagger, Elvis Presley och allesammans, säger Monk Johnson inne på skivbutiken Bobby's Happy House.

Butikspersonalen har hela tiden varit skeptiska mot åtalet, och vill inte alls hålla med om att Michael Jackson som artist skulle vara på fallrepet.

- Han är fortfarande riktigt stor, säger expediten Pochi Costla och tillägger att de fortfarande säljer många av hans skivor.

- Michael Jackson kommer tillbaka, det är jag övertygad om.

Apollos scen väntar

Pochi Costla såg Jackson Five uppträda på Apolloteatern, ett stenkast bort på 125:e gatan, när Michael Jackson var 11 år och han själv var 12. Jackson har uppträtt där även som soloartist, senast för några år sedan.

- Nu hoppas vi att han kommer tillbaka hit och att han säljer dubbla platinaskivor, säger Apolloteaterns ljudtekniker Kevin Dessisso vid sitt kontrollbord.

- Folk gillar kontroverser. Det som har hänt kan rentav ge en skjuts i hans karriär, tror Kevin Dessissos kollega James Turner.

- Jag är glad att han frikändes.

Men i medierna hörs mer skeptiska tongångar.

"För många som har betraktat detta eländiga spektakel är han skyldig och kommer att bära en barnutnyttjaren-som-släpptes-fri-kostym resten av livet. Det fängelse han byggt av sitt liv innan är ingenting mot vad som kommer", skriver New York Posts krönikör Liz Smith som själv har svårt att se Jackson som oskyldig: "Det var så mycket rök. Om det nu inte fanns någon eld var där i alla fall väldigt hett fnöske."

Comeback möjlig

Tidningen har intervjuat pr-experter i New York, som ger Michael Jackson råd inför framtiden.

"Han bör ge ett par större teve-intervjuer, be om ursäkt för att han skapat förutsättningar för den situation som uppstått, tacka alla sina fans — och sedan dra sig tillbaka till studion", menar Howard Rubenstein.

De flesta anser att Jackson bör ligga lågt en tid, rensa ut sina mest bisarra beteenden, satsa på att göra en riktigt bra skiva och hoppas på USA:s förkärlek för alla som kommer tillbaka.


Fotnot 2009-10-31:
Idag är inte bara Michael Jackson borta, utan även Bobby's Happy House. Fastigheten ska rivas.
Apollo-teatern fungerade i somras som en kultplats för Jacksons alla fans, och massor av turister kom dit. T-shirtförsäljningen på 125th Street, utanför Apollo, erbjuder fortfarande betydligt fler Michael Jacksonmotiv än storsäljaren fram till sångarens död: Barack Obama.


2005-06-03 22:28:13

Jackson-rättegången faller om juryn är oense

Los Angeles (TT)

Världens just nu mest uppmärksammade rättsprocess går mot sitt slut. Inom kort väntas juryn i Santa Maria, Kalifornien, komma med ett utslag i rättegången mot popstjärnan Michael Jackson. Men det är fullt möjligt att den inte kan enas.

- Jag ser det som mycket sannolikt att det blir "mistrial", säger brottsmålsadvokaten Jack Stone i Los Angeles.

- Det här är ett fall där många oklarheter inte har skingrats under rättegången.

I Kalifornien måste de tolv jurymedlemmarna vara helt eniga om en friande eller fällande dom.

Enighet krävs

Försvarsadvokat Thomas Mesereau lade i sin slutplädering krutet på att undergräva trovärdigheten hos den nu 15-årige pojke som ska ha utsatts för övergrepp av Jackson. Han hävdade att åtalet byggde på lögner från en familj som försöker svindla till sig Jacksons pengar. Åklagaren försökte å sin sida slå hål på försvarets huvudargument.

Efter slutpläderingarna drog sig juryn tillbaka för överläggningar. Pressen är nu hård på dess medlemmar att enas, inte minst från domaren.

Men det räcker med att en enda av de tolv har en avvikande åsikt för att det ska bli en "hung jury", vilket i sin tur innebär "mistrial": att rättegången ogiltigförklaras för att utredningen inte varit tillräckligt beviskraftig.

- Ju längre och ju mer komplicerat ett mål är, desto större är sannolikheten för "mistrial", säger Stones kollega Peter Vance.

Jackson är oskyldig tills motsatsen bevisats. Och känner sig inte samtliga tolv jurymedlemmar övertygade bortom allt rimligt tvivel ska de inte fälla. Ytterst handlar det om hur de bedömer vittnenas trovärdighet.

Får förhandla

En "mistrial" — som inträffar ytterst sällan — kan leda till att rättegången tas om från början. Men det är inte troligt vid ett så omfattande mål som detta, som pågått i rättssalen i tre månader med 130 vittnen kallade.

I stället lär parterna förhandla med varandra, så kallad "plea bargain".

Peter Vance tror att åklagaren då nöjer sig med att juryn får till en fällande dom på några av de tio åtalspunkterna, även om den inte kan enas om andra.

- De här kändisrättegångarna distraherar bara, och tar mediernas fokus från annat som är så mycket viktigare, säger Vance.

- Det ska bli skönt när detta är över.


2005-06-03 19:18:55

usa-jacksonFAKTA

Fakta: Rättegången mot Michael Jackson

Det juryn i Santa Maria, åtta kvinnor och fyra män, har att ta ställning till är bland annat om Michael Jackson gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjande av en 13-årig pojke, till människorov och till att ha bjudit minderåriga på alkohol.

Skulle Jackson befinnas skyldig till de tio åtalspunkterna riskerar han cirka 20 år i fängelse.

Vid slutpläderingarna i torsdags sammanfattade åklagaren sin argumentering om att artisten är en seriepedofil, medan försvarsadvokaten utmålade pojkens familj som lögnare och bedragare som bara vill sko sig på en godtrogen och barnkär popmusiker.

(TT)

Fotnot 2009-10-31: Juryn frikände Michael Jackson helt på alla åtalspunkter.

2005-02-28 21:16:06


Jacksonrättegången börjar på allvar

New York (TT)

Rättsprocessen mot popstjärnan Michael Jackson fortsatte på måndagen med inledningsanförande av åklagaren. Jackson är åtalad för bland annat sexuellt utnyttjande av minderårig.

I förra veckan utvaldes de tolv jurymedlemmarna — åtta kvinnor och fyra män. På måndagen var det dags för distriktsåklagaren Tom Sneddon att hålla sitt öppningsanförande i rätten i Santa Maria i Kalifornien.

Även om många detaljer redan läckt ut från utredningen var det första gången de presenterades offentligt.

Tom Sneddon talade enligt nyhetsbyrån AFP om hur Michael Jacksons ranch Neverland blivit en tarvlig plats, där barn frestades med alkoholhaltiga drycker och lurades att titta på pornografi.

Åklagaren avfärdade den bild som Jackson förde fram i en brittisk tv-dokumentär för två år sedan. Popstjärnan hävdade då att han bara vill låta barnen ha roligt på Neverland — med oskuldsfulla lekar, bokläsning, mjölk och kakor.

Inga barnböcker

- Michael Jacksons privata värld skiljer sig ganska mycket från den filmen, sade han till juryn.

- Det handlade inte om att läsa barnböcker, utan om porrsidor på Internet och tidningar som Hustler, Playboy och Barely Legal.

Åtalet omfattar ett tiotal punkter. Den viktigaste gäller sexuellt utnyttjande av en då 13-årig svårt cancersjuk pojke, som tillsammans med sin 11-årige bror fick besöka Neverland och bo där cirka en månad i februari 2003. Jackson åtalas även för att ha bjudit barnen på vin och sprit, och för kidnappning — genom att ha hindrat pojken och hans familj att lämna ranchen.

Enligt Sneddon viskade Jackson till pojken att han skulle be sin mamma att låta honom sova i Jacksons sovrum, medan mamman och brodern skulle sova i ett gästhus. Mamman lät sonen vara med sin idol, men i sovrummet visade en assistent till Michael Jackson nakenbilder på internet för pojken, och Jackson ska ha serverat honom alkohol.

Sneddon sade också att den 11-årige brodern kom in i sovrummet och fick se Jackson masturbera, med ena handen innanför 13-åringens byxor.

"Komplott"

Michael Jacksons advokat hävdar att pojkarnas mamma är ute efter pengar, och att hon inte är trovärdig. Jackson anser sig vara offer för en komplott.

En lång rad kändisvittnen kan komma att vittna om Jacksons heder och vandel, däribland Elizabeth Taylor, Stevie Wonder, Eddie Murphy, Diana Ross och Jay Leno.

Det första vittnet kallas dock av åklagaren. Det blir Martin Bashir, som spelade in tv-dokumentären med Jackson och pojken som ledde till åtalet.

Om juryn finner Jackson skyldig kan han få drygt 20 års fängelse.

No comments:

Post a Comment