01 November 2009

KGB-kickar

Peter Wolodarski i dagens DN-ledare:
"Huruvida Jan Guillou var ideologiskt övertygad eller ej spelar mindre roll i sammanhanget. Det fanns mängder av människor som samarbetade med totalitära stater utan att drivas av politiska motiv. Sannolikt stimulerades Guillous självhävdelse av den frekventa förbindelsen med KGB. Hans ego fick en kick varje gång någon systemrepresentant kittlade honom med intimitet, pengar eller alkohol.

För bedömningen av detta spionbrott spelar Guillous allmänna politiska omdömeslöshet marginell betydelse. Det avgörande i affären är hans omoraliska handlande, som av allt att döma var kriminellt och finns dokumenterat i KGB:s arkiv.

Nästa steg i denna smutsiga affär är därför inte att Guillou själv skriver om KGB-tiden i pocketutgåvan av sin självbiografi – vilket han nu tvingas till – utan att vi får del av de rapporter som han lämnade till ryssarna. Dessa dokument är autentiska och rymmer den trovärdighet som Guillou saknar när han i dag uttalar sig.

(– – –)

Det säger något om Sverige och vår dubiösa roll under det kalla kriget att åtskilliga tar så lätt på Expressens uppgifter. I de flesta demokratier skulle ingen känd person, i synnerhet inte en uppburen journalist som i åratal gjort anspråk på moral och hederlighet, komma undan med de generande bortförklaringar som Jan Guillou serverat under veckan."

/Gunilla

3 comments:

 1. Någon som är överraskad över att just han kör dessa slirande beskyllningar och för femtiartonde gången försöker slå mynt av det som hände på 60-70-talen för att vinna en debatt om nuet? Nu väntar vi bara på en generaluppgörelse med tidningens gamle chefredaktör - få se om PW kommer att leverera den.

  Veckans nyord: smädelseturist. Snart kanske Guillou, Ekberg och Elmérs efterlevande kan säga "Vi ses i Old Bailey!" - de tuffa engelska lagarna om okvädande gör att folk väljer att förlägga sina stämningar till London. http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article6898172.ece

  ReplyDelete
 2. Peter Wolodarskis ledare var en av de absolut bästa på länge. Det blir intressant hur många som reagerar och som känner sig trampade på tårna eller tycker att man har berört någon öm punkt. Sanningen kan ju liksom aldrig skada, eller hur. Nu väntar vi bara på Stasi arkiven också.

  ReplyDelete
 3. Jag har alltid gillat Wolodarski av det jag sett honom på TV. Verkar tänka.

  Kan inte heller undanhålla er följande "bild" jag helt plötsligt såg framför mig:

  Cookalong med Tina. En besserwisser i form av Jan Guillou som inbjuden speedmatlagare. Han är antagligen ett halvt huvud kortare än Mat-Tina. De har kommit till varmrätten. I vanlig Guillou-stil talar om för Tina hur man EGENTLIGEN skall tillaga älgfilén. Och gör därefter därför allting tvärtom. Han vet ju bäst. Visste inte Tina det?

  ReplyDelete