14 October 2009

Sveriges Radio satsar (får man hoppas)

NEW YORK Kors i taket, Sveriges Radio satsar stort – på såväl kultur- och samhälls- som lokal- och utrikesjournalistik. Bland annat genom att ordna tre nya stringerkontrakt/ korrespondenttjänster från nästa år.

Nordens mest finmaskiga korrenät blir därmed ännu finmaskigare, med 18 stringrar/korrespondenter (mot 15 nu). Vet någon vilka städer som kommer ifråga? Det talas om fokus på Europa. Kanske öppnas kontoret i Paris igen? Kan Rom tänkas komma ifråga? Och kanske hamnar någon av de tre platserna i Norden?

Såväl pressmeddelandet som debattartikeln av Mats Svegfors och Cilla Benkö (länk till den kommer...) andas optimism och medvetande om god publicistik.

Men det är inte första gången Sveriges Radio talat om att höja graden av så kallad extern medverkan (=frilansar). Det som hörts från radiofrilanskollektivet på senare år har mest handlat om allt tajtare arvoden och tuffare villkor, bland annat hårresande upphovsrättsdiktat från Sveriges Radios jurister.
Hoppas att den nya kvalitetsoffensiven får positiva konsekvenser även för radiofrilansarnas arbetsvillkor. Martin Hedén har skrivit flera kritiska debattinlägg om dem hos Newsmill, till exempel detta.

/Gunilla Kinn

P S Det har tydligen kommit en ny bok om svårigheterna om att jobba som utrikeskorrespondent – om farorna i att bevaka krig, om utsattheten på fältet, om svårigheten med att jobba i auktoritära länder. Men åtminstone i DN:s artikel om boken står inte mycket om att hela yrket är smått utrotningshotat...vilket inte gör dess utövande enklare.

No comments:

Post a Comment