11 November 2009

Media/medier



För er som är intresserade av språkfrågor kan kanske ett inlägg jag skrivit om vad pluralformen av medium bör vara – medier eller media – locka.

Rubriken "Längtar efter mer medier" antyder kanske vad jag, liksom Svenska akademiens ordlista – se ovan – personligen föredrar.

Läs inlägget hos Korrespondenterna (eller på min tynande men möjligen idag återupplivade språkblogg).

/Gunilla

7 comments:

  1. Uttryck som "svensk media", "defaitistisk rysk media", "media med plats för tydliga åsikter" - alla dessa i obestämd form - betonar på något sätt at man inte gör skillnad på de olika mediala aktörerna i den klunga som avses, man tycker inte att den sortens skillnader kommer att bli viktiga längre fram i det man säger. De ses som en klump. "Svenska medier" är mera öppet för att det kan finnas nyanser och att alla inte delar samma villkor eller samma agenda.

    ReplyDelete
  2. Magnus,

    Intressant reflektion! (Som alla dina kommentarer, de är alltid välkomna.) Kan bara hålla med.

    Har en känsla -- som du nu satte ord på -- av att formen "media" ofta används i konspirationsteoretiska syften.

    Som när Aftonbladets Stora Journalistpris-nominerade (sic!) Kristina Edblom skrev att bloggare och bloggkommentatorer som skrev om Gömda-skandalen drevs av "en gemensam önskan att komma åt oss i media". Ha! (Se gärna min bloggpost "Jag är felrefererad i Aftonbladet".)

    ReplyDelete
  3. Framförallt så är faktiskt media något annat, nämligen vatten, luft, gaser osv. Mediaförsörjning är inte fast tjänst. :)

    ReplyDelete
  4. Michael,

    Men det du syftar på är väl isåfall "2 Medium 3) Substans i fysikalisk process" ovan? Alltså, samma böjningsregler, enligt SAOL.
    Eller så kanske det finns ett etablerat språkbruk i vetenskapliga kretsar som inte nått SAOL-redaktionen?

    ReplyDelete
  5. I process och bygg (och säkert fler branscher) så talar man om media och mediaförsörjning. Det är så vedertaget att det står med i branschgemensamma avtalstexter.

    SAOL är lite snäva i sin inhämtning.

    ReplyDelete
  6. Nja, SAOL är ju normativ och inte deskriptiv... "Media" används ju så även i vedertagna sammanhang i min bransch, som "Dagens Media". Det är väl snarare process- och byggbranschen som är snäva i sin språkvårdsinhämtning...precis som Svenska Fotbollförbundet vägrar lyssna till vad språkvårdare tycker om deras brist på -s-.
    http://www.dn.se/blogg/spraket/2009/05/07/fotbollforbundet-har-sparkat-sitt-s-3042
    Eller så är det fler som läst latin på gymasiet och vill stila med det... ;-)

    ReplyDelete
  7. Fast någonstans går ju gränsen mellan ovårdat och etablerat, eller hur? Om tillräckligt många är ovårdade, då blir det etablerat så småningom.

    Media är etablerat sen länge i bygg och process, och kommer inte ändras. Det är lite skillnad på hela branscher och Fotbollsförbundet.

    ReplyDelete