14 February 2009

Jag blev felrefererad av aftonbladet.se


STOCKHOLMFlashback skriver signaturen Beheaded hur Aftonbladet "tagit till ett nytt grepp":
De följer det som skrivs i olika bloggar och lägger ut det som passar dem och deras egna syften i en egen artikel.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4411845.ab
Smart gjort! Då kan de själva välja hur de vill att läsarna ska uppfatta "bloggdrevet" och styra vilka åsikter/uppfattningar som ska få utrymme. Naturligtvis beskrivs Marklund-vänliga bloggare på ett positivt sätt och Marklund-kritiker på ett negativt sätt! Vem hade förväntat sig något annat av Afton[bladet]?
Jag kollade genast om de citerat mig. Det har de, men inte alls på ett negativt vis. Däremot har de refererat på ett felaktigt.

Jag skrev i detta inlägg ner en synpunkt mest för att jag inte sett att någon i oceanen av texter, kommentarer och inlägg skrivit något om just det. Det finns en hel del trådar som ingen riktigt följt upp, så jag tog en sådan ur högen. Så här refereras det i Aftonbladet:
Gunilla anser att ett av de största problemen med boken är att Liza Marklund beskriver Mias chilenska man som Anders från Norrland.
– Lustigt att Liza M inte alls berör alla de följdproblem detta gav, vad det gör för bokens händelser och hur konstig Marklunds gestaltning blev. Hela framställningen i Asyl handlar om hur de var alienerade i Santiago, trots att de var i hans hemland.
Som ni kan se i mitt inlägg skriver jag att detta är "en sak av många att kommentera". Inte, som Aftonbladet skriver, "ett av de största problemen med boken".

Aftonbladet måste lära sig att referera korrekt. Det är grundläggande i all journalistik.

Hur de citerat andra och vilket urval de gjort ur bloggvärlden har jag inte kollat! Men det kan ju vara ett uppslag till någon som vill ta itu med något.

Jo, en sak har jag kollat nu /lite senare/ – det är komiskt att de citerar ett en månad gammalt inlägg, utan att ange att det är en månad gammalt):


Uppdatering
Kristina Edblom skriver idag att diverse nätskribenter på bloggar och i fora har "en gemensam önskan att komma åt oss i media". Så är det inte med mig.
Men ni som följt denna blogg vet att jag ofta är kritisk mot just slarviga journalister, sådana som jag ibland lite elakt kallar "googlare" (kanske borde man också kalla dem "knuffare", för för att hitta bloggar kollar de väl i Knuff?).
Jag vet förstås inte vilka Edblom avser med "oss i media", som om det vore en stor klubb?
Jag vill gärna komma åt slarviga medier.
Att jag skriver så mycket mediekritik på denna blogg beror på att jag vet hur lätt det är att slarva. Jag slarvar själv ibland. Att anklaga andra för slarv gör det svårare för mig att slarva. Så är det: den här bloggen är ur det avseendet tänkt att göra det svårt för mig att ta tvivelaktiga journalistiska genvägar (det är dock inte dess enda syfte).

Exempel på kritik jag genom tiderna haft mot just Aftonbladet (och som aldrig vad jag vet bemötts eller kommenterats):
"Soppkökerna ringlar långa, men inte sååå långa" (om hungerkris i New York)
"Reportrar, men inga Tintin-typer, precis" (om urholkningen av reporterbegreppet)
"Aftonbladet makes up two huge Mexican mass graves" (från den tid på vilken jag bloggade på engelska)

En enveten mangling, eller hur?! Men den som följer bloggen vet också att jag flera gånger lovprisat olika reportage Aftonbladet satsat på att göra!

/Gunilla

6 comments:

 1. Den stora frågan är VARFÖR Aftonbladet nu verkar köra med full fart mot det massmediala stupet ihop med Mia och Liza. har dom affärer ihop annars verkar det ju helt hål i huvudet att sälja ut sin integritet för en sådan här skitsak. Att igen vinkla sanningen genom att citera visa bloggar när ALLA som läser bloggar inte går via aftonbladet utan via knuff eller google direkt.

  ReplyDelete
 2. Jo Nils de har affärer ihop genom Piratförlaget som har en manustävling ihop med AB... och Mia litar bara på AB för där jobbar Kerstin Wiegl, som hon har skrivit bok ihop med... och vars man Sigge Sigfridsson har Ordupplaget tillsammans med sin fru Kerstin Wiegl... och Jan Guillou är krönikör på AB... så alla måste de få ihop det affärsmässiga nu... kring Piratförlaget ... så det inte går i putten...

  ReplyDelete
 3. Gunilla och Ann Helena, Men varför finns alla journalister med integritet UTANFÖR de etablerade mediahusen? Fattar dom inte att deras trovärdighet helt spolas ner i toaletten genom det här.

  en teori är att de sätter ut Mia till vargarna genom det här och på så sätt skyddar sig själva. Historien går knappast att mjölka på mer pengar varken före eller framförallt efter Antonssons bok.

  Precis som hända Jan G igår i TV så riskerar dom ju hela tiden att lbi till åtlöjen när dom uppträder live inför en publik. Vem kommer att lyssna till vad Liza säger i framtiden. Varumärket som Ronge säger är skadat för all framtid. Hon skulle gjort en helpudel direkt enligt mig.

  ReplyDelete
 4. Inom mediaeliten är inaveln stor, väldigt stor. Den är dessutom inavlad med makteliten och politikereliten. Sverige är litet, ack så litet!

  ReplyDelete
 5. Vad är det för manustavling?? har missat det. Och JG riskerade ju ingenting igår, han babblade på som vanligt, och fick många applåder t o m. Den enda som var bra var Noomi Rapace, när hon frågade JG om han var sarkastisk, när han sa att LM gjorde bra research inför sina böcker..

  ReplyDelete
 6. AB:s reportern säger att alla dokument har lagts fram på nätet, MEN, det går inte att läsa!!! och det viktigaste pappret, om asylfrågan, var är det??
  /Marisol

  ReplyDelete