08 November 2009

"Putsandet av den wollterska bysten"

Jag skrev nyligen om att extremvänstern var grovt överrepresenterad bland gästerna i höstens avsnitt av Här är ditt liv. Johan Lundberg har nu skrivit om Sven Wollter och hans förankring i Kommunistiska partiet i Axess:

"Att Sven Wollter är en duktig skådespelare hindrar inte att det är i högsta grad problematiskt att SVT så ihärdigt deltar i putsandet av den wollterska bysten, där skådespelarens sympatiyttringar till förmån för några av vår tids absolut värsta skräckregimer regelmässigt framställs som en trivsam kuriositet. Det räcker med att fundera över vilket öde som hade mött en tekniskt driven Dramatenskådespelare som på motsvarande sätt skulle ha börjat ge uttryck för högerextremistiska sympatier. Att låta en nazistisk skådespelare sitta och självgott betrakta sin livsgärning hade givetvis varit en omöjlighet i statstelevisionen.

Exemplet säger en hel del om hur halvhjärtad västvärldens uppgörelse med 1900-talets kommunistdiktaturer har varit i jämförelse med den berättigade vidräkningen med nazismens illdåd."

(Via: Dick Erixon)

/Gunilla

3 comments:

 1. Hej Gunilla,
  Jag tycker att Här är ditt liv med Sven Wollter var det absolut bästa programmet i serien.
  Han är vid 75 års ålder en nationalklenod av tyngt med tanke på sina skådespelarprestationer.

  TV-serier som Strindbergs Hemsöborna och Mobergs Raskens blev legendariska inte minst tack vare Sven Wollter.

  En människa är följaktligen INTE bara en politisk uppfattning.

  Särskilt inte om man som i Svens fall har en gedigen skådespelargärning bakom sig som dessutom är minst sagt pågående.
  Få om ens några nu aktiva skådisar har meritlistor som kan mäta sig med hans.

  Sven Wollter är därför väl värd att porträttera inte minst i SVT. Särskilt som han dessutom har en intressant privat historia kantad av både sorg och glädje. Han är dessutom mycket populär. Det vissar det stora tittarintresset.

  Jag har just intervjuat Sven Wollter för vilken gång i ordningen minns jag inte ens. Det är bara några veckor sedan. Här är en otroligt varm och sann människa med stort civilkurage.
  Vi diskuterade även den politiska delen och vad hans engagemang gav för återverkningar inte minst på familjens liv.
  Artikeln kommer i Hemmets Veckotidning.

  Med det vill jag säga att Johan Lundbergs artikel i mitt tycke är otroligt fånig och icke insiktsfull vad gäller 60-talets Sverige.

  ReplyDelete
 2. tyngd och visar ska det förstås vara.

  ReplyDelete
 3. Nu är det ju inte någon vidare gullig politisk uppfattning, iofs. Tvärtom skulle han gärna - fortfarande - se ett samhällskick som förnekar individen och människan - och i de flesta fall på ett rätt blodigt sätt.

  ReplyDelete