10 February 2010

Missbruk av reporter-begreppet

STOCKHOLM Häromåret skrev jag om hur vissa webbredaktioner i Stockholm låtsas att deras medarbetare understundom är ute på fältet och agerar reportrar (hittar tyvärr inte länken). Detta ofog fortgår! Här låtsas exempelvis Aftonbladets Kristoffer Hindhammar att han är "reporter" i detta inslag från Haiti:


I själva verket är det givetvis en videoreporter (eller reporter i samarbete med en videofotograf) från AP eller Reuters (vilken av dem? de båda nyhetsbyråerna är konkurrenter, och har knappast samarbetat om detta inslag?!) som rapporterar från Port-au-Prince.

Kristoffer Hindhammar är alltså inte reporter i sammanhanget, utan speaker. Eller om det ska låta tjusigt möjligen "redaktör", eftersom han väl gjort det journalistiska urvalet och redigerat inslaget. Det skulle också kunna stå: "medarbetare på Aftonbladets redaktion i Globen". Men inte "reporter"! Man undrar vad de många Aftonbladet-reportrar som faktiskt varit på plats i Haiti, under stora umbäranden, tycker om en sådan förskjutning i ett fint ords innebörd.

Jag tycker för övrigt att AB:s Haiti-rapportering från fältet, av Peter Kadhammar och många andra reportrar och fotografer, varit riktigt bra.

För övrigt har ni väl sett att Aftonbladet igår kokade upp en intervju som min frilansjournalistkollega Jesper Huor gjorde i juli i Afghanistan, tillsammans med den afghanske journalisten Enayat Najafizada. Den korrigerade artikeln finns här.
Men tyvärr framgår det varken av Resumé eller Dagens Media vad som egentligen hände (om det var Aftonbladet som gangstrade i redigeringen eller herr Najafizada som vilseförde dem eller om det helt enkelt stämmer, som Jan Helin säger i Resumé, att det uppstod ett missförstånd). Jag har heller inte sett hur det såg ut i papperstidningen. Så därför går det inte att säga så mycket om det.
Utom att det måste ha varit märkligt för Jesper att se sin mödosamt ihopkomna intervju bli återanvänd av Aftonbladet sju månader senare.

/Gunilla Kinn

1 comment:

  1. Du slår huvudet på spiken. Detta är ett otyg!

    ReplyDelete