15 February 2010

Rödvinsreportrar i Reykjavik?

"Några ekonomiska fördelar med detta politiska utspel är svåra att se: ökad försäljning av rödvin, ett drygare socialt klimat, explosion av twitter-användning och ökad försäljning (men inte läsning) av New Yorker."
En lätt syrlig Olle Lidbom/Vassa Eggen om idén att skapa en frizon för journalister/journalistik av Island

/Gunilla

4 comments:

 1. Nattens mesta rödvinare stod väl annars DN:s sportreporter Johan Esk för, i förening med nattredigerarna. Efter att den relativt okände Björn Ferry tagit guld för Sverige i skidskytte skriver Esk en krönika där han vräker på med "Vakna Sverige, vi vann. Om ni gick och lade er tidigt missade ni det mest överraskande, det mest galna och sanslösa svenska guldet i OS-historien.", "Lika omöjligt som det är att hitta någon guldskräll som är större än hans, lika omöjligt är det att ranka alla hans klassiska citat" och formulerar sig som om han själv åkt vid Ferrys sida - men missar nästan att tala om vilken sport det var. DN rycker upp den överst på webbetttan med rubrtiker och ingress lånade fårn citaten ovan ("Johan Esk: Vakna Sverige, vi vann") men det enda som ger en aning om att det var skidskytte, innan man läst halva texten, är att ordet står med liten stil i ljusrött ovanför själva rubriken.

  Fadäsen är nog mer DN-nattskiftets som placerat en ursinnigt subjektiv krönika och satt en rubrik som ger intryck av att medaljören heter Esk där alla väntar sig en nyhetstext, men det känns också som att Esk blåser på rätt hårt med överord.

  ReplyDelete
 2. ...och apropå det isländska förslaget: om det här skulle skapa ett lyft för grävande journalistik, varför har det inte inträffat i Sverige? Vi har ju den - i Europa tämligen unika - offentlighetsprincipen plus meddelarskyddet. Det plus det utbredda föreningslivet som gräver upp saker och tvingar myndigheter att förklara sig skulle väl ha skapat ett eldorado för journalister?

  ReplyDelete
 3. Jan Majlard skrev en artikel i SvD för några dagar sedan som jag fick läsa noga två gånger för att förstå att det nog handlade om curling...

  ReplyDelete
 4. Jag tror det var Ana Martinez som berättade att hon, på ett tidigt jobb som Londonstringer, hade skrivit att en engelsk cupmatch i fotboll utspelat sig på Wimbledon, istället för Wembley. Det upptäcktes dock av hennes redaktör som punktmarkerade med ilsket röda överstrykningar.

  ReplyDelete