STOCKHOLM Oj, här märks det att reportern inte varit i New York, inte faktakollat sin text och – troligen – att intervjupersonen inte fått möjlighet att korrläsa texten...
Kan inte låta bli att besserwissra och rätta texten lite, särskilt som den tydligen legat ute med alla sina fel i två veckor redan. (Den gröna texten är alltså från Aftonbladet.)
Ib Pihlblad [sic/GK] bästa New York-tips
– Ligger under The Met och har specialiserats på romsk och gotisk konst/skulpurer och medeltiden. Museet är som ett nybyggt kloster från medeltiden. Runt anläggningen finns fina parker och promenader längs med Hudson River.
5th Avenue från 80th till 84th St.
www.metmuseum.org/cloisters
Gunillas kommentarer:
• The Cloisters ligger under The Metropolitan organisatoriskt, dock inte i Mets källare som man kan tro av texten. Adressen är således inte på Femte avenyn mellan 80:e och 84:e, d v s på Upper East Side (vid Central Park, där The Met ligger) – utan på Manhattans norra spets (vid Fort Tryon Park). Det där med Hudson River stämmer dock!
• Pastorn må ha sagt att museet är "som ett nybyggt kloster från medeltiden" – men faktum är att byggnaden sattes samman på 1930-talet av autentiska byggnadsdelar från fem medeltida kloster, som fraktats från Frankrike till USA (på bekostnad av en Rockefeller).
• Stilarna som visas är gotisk och romansk konst, inte romsk..!
Kyrkligt: Cathederal [sic! /GK] St John the Divine
– En ännu inte fullbordad katedral. Det hävdas att den färdig blir den största kyrkan i världen. Det är ett multireligiöst center som bland annat är känt för sina ”pet blessings”. Man kan komma och få sitt sällskapsdjur välsignat.
112th Street vid Amsterdam Avenue
www.stjohndivine.org
Gunillas kommentar:
• Här var jag tvungen att googla lite – för trots att St John the Divine är den kyrka där vi hade vår examens-ceremoni med Columbia-universitetetm och trots att jag ofta är där i krokarna, så visste jag inte så mycket om hur det egentligen är med byggnadens världsstatus.
Men det verkar som att den knappast blir störst kyrka i världen, om de inte skulle bygga på något helt galet vis. Peterskyrkan i Rom, basilikan i brasilianska Apariceida från 1955 och Notre Dame de la Paix-basilikan i Yamoussoukro i Elfenbenskusten (som byggdes 1989 för att likna Peterskyrkan) är mer än dubbelt så stora vad gäller volym/areal. De är alla (katolska) kyrkor/basilikor.
Det verkar dock som om St John lätt skulle kunna bli världens största katedral, med lite mer byggande – för då skulle den kunna gå om katedralen i Sevilla, som blott är något större i nuläget.
Här finns diverse sammanställningar med fakta om världens största kyrkobyggnader.
(Det där med djurvälsignelser visste jag faktiskt inte, men det verkar vara ett vanligt fenomen i New York – och i St John the Divine vet jag att de ibland välsignar folks cyklar..!)
Restaurang: Bouchon Bakery.
– Det här kafét [sic/GK] och restaurangen i Time Warner Center är ett trevligt ställe att pausa i. Ta ett glas vin och titta ut över Columus [sic/GK] Circle och trafiken i denna storslagna rondell. En av få i New York, faktiskt.
10 Columbus Circle
www.bouchonbakery.com
Gunilla kommentar: Ett toppentips!
Utflykt: Staten Island Ferry
– Den här gratisturen är en höjdare. Resan tar runt 20 minuter från South Ferry terminal (downtown) och passerar på kameravänligt avstånd från Frihetsgudinnan. På andra sidan statyn kan man se det nya IKEA-varuhuset. Det ligger i Red Hock, ett tidigare ganska sjabbigt hamnområde som nu växer fram som ett exklusivt handels- och bostadsområde.
www.siferry.com
Gunilla kommentarer:
• Området heter inte Red Hock utan Red Hook.
"Exklusivt" är för övrigt helt fel ord för det, även om det finns några enstaka tjusigt renoverade bostadshus vid vattnet, med höga hyror, och trendiga matbutiken Fairway's. Dessutom finns några coola kvarterskrogar.
Men helhetsintrycket av Red Hook är långt ifrån "exklusivt". Där finns alldeles för många miljonprogramhus, skräpiga tomter och förfallna hamnpirer för att de få exklusiva inslagen ska prägla Red Hook.
Och så mycket har inte förändrats sedan jag skrev denna text för Gourmet. Det är helt enkelt fortfarande tämligen sjabbigt, även om det hänt en del det senaste decenniet... Pastor Pihlblad och jag har kanske olika måttstockar för exklusivitet, men min gissning är att han sade något mer utförligt om utveckligen i Red Hook som reportern förkortade – utan att veta hur fel det blev.
Jag älskar att vandra runt i Red Hook och åker dit ofta, senast i mitten av december – tipset i sig är inte fel, tvärtom!
Slutbesserwissrat för idag!
Förresten, jag skriver sådana här inlägg mest för att det ska bli svårare för mig själv att slarva med fakta i mina egna texter.
/Gunilla
Oj, oj, oj. "Romsk konst"! Och jag får väl tillägga att "cloisters" inte betyder kloster (monastery, convent) utan en gård eller flera - oftast kvadratisk - omgiven av övertäckta gångar med ena sidan av varje gång öppen in mot gården. De finns ofta i kloster men också i t ex museer, slott och bibliotek. Nu var det ett äkta kloster den här gången men ordet på svenska är "klostergång" - det betyder även gården.
ReplyDeleteApropå flyttade kloster måste jag bara dela med mig av en episod från Armand Hammers färgstarka memoarer - self-made-miljardären som kände Lenin och underhöll nära förbindelser med presidenter och sovjetiska ledare - dock inte Stalin, i alla fall inte enligt honom själv. Det här hände i början av 30-talet när Armand och hans bror Victor startat upp en firma för konstauktioner i New York. Ett par år tidigare hade ingen mindre än Randolph Hearst rest runt i Spanien och fått syn på ett cistercienskloster från 1100-talet:
"Hearst betalade de förundrade munkarna 500.000 dollar för deras hemvist, och för att kompensera dem ännu mer för förlusten byggde han ett helt nytt kloster åt dem som kostade honom mer än det ursprungliga. Sedan tog han in ett antal amerikanska arkitekter och ingenjörer som plockade ner klostret, numrerade varje sten och packade dem separat. En fem kilometer lång smalspårig järnväg måste anläggas för att transportera hela lasten till närmaste reguljära järnväägslinje." När man fått ner det till kusten skeppades det över oceanen och placerades, efter visst krångel i tullen, i ett magasin i Bronx.
"Victors första prislapp för klostret - som vi naturligtvis bara kunde visa som en modell och en skärm med fotografier - var 100.000 dollar. gFråga mig inte varför. Ingen ville köpa. Vi halverade priset, och byggnaden köptes av ägarna till en begravningsplats i Florida som ansåg att det skulle pryda deras område, och där står det än idag."
Första gången jag läste det missade jag punkten efter "varför" i andra stycket, vilket ju skulle ge en helt annan, ironisk innebörd
Jag kan intyga att reportern var i New York eftersom jag jobbade med honom. Men just denna intervjun måste gjorts mailledes med tanke på stavfelen (among other things)
ReplyDeleteHeders!
ReplyDeleteOj, tack för storyn, Magnus! Den där begravningsplatsen skulle man (jag) kanske kolla upp...
ReplyDeletePontus, om en intervju är gjord per mail eller på plats borde inte spela någon roll... Stav- och faktafel borde ju kollas hursom. Att varken redaktör eller redigerare tycks ha reagerat på det där med "romsk konst" är ju lite märkligt!
Men (medie)gudarna ska veta att det inte är lätt att skaffa sig koll på en stad man dimper ner i (kan ju gälla såväl reporter som intervjuperson i detta fall).
Jag vågar knappt tänka på hur många fel det kan ha varit i texter om olika städer jag skrivit genom åren..!