22 February 2010

SL-strulsdokumentation

Ska0308rmavbild 2010-02-22 kl. 05.31.14

STOCKHOLM Snart börjar Stora Vindsröjnings- och Packningsdagen, då allt ska hända som inte blivit av de senaste två månaderna då jag varit hemma. Ehum... Jag som egentligen bara vill promenera runt i det gnistrande vackra och strålande soliga Vinter-Stockholm idag.

Igår hade jag som så många andra en smått absurd dag i kollektivtrafiken. For the record, så här var mina resor:

• Tunnelbana från Gamla stan till Universitetet
Röda linjen mot Mörby Centrum skulle gå klockan 11.41. När jag kom upp på perrongen stod SL:s klockan på 11.40. Tåget stod inne, men dörrarna hade redan stängts!
Det stod inne många sekunder till innan det till sist rullade iväg – och då hade klockan slagit om till 11.41, så avgångstiden stämde. Men för mig kändes det ändå som att det var dagens enda tåg som liksom gick för tidigt...

Nå, jag skulle ha hunnit till mitt resmål ändå om nästa tåg hade gått i tid, det vill säga tio minuter senare. (Jag skulle till A) Cosmonova, för att se denna undervattensfilm med mina föräldrar och brorsdöttrar.)
Men som ni kan lista ut kom nästa tåg inte i tid, det kom inte alls. Givetvis ingen information om när något skulle kunna tänkas komma, utom något enstaka, sent högtalarutrop. Det enda som informationstavlorna meddelade var att de gröna linjernas trafik skulle vara oregelbunden. Jag stod på Gamla stans tunnelbanestation i 35–40 minuter innan något Mörby Centrum-tåg äntligen dök upp.

Så det blev ingen film för mig, utan bara en längre visit i Naturhistoriskas entréhall tills de andra sett klart den.

[Sedan: B) pizza hemma hos mamma och pappa!]

• Bussresa från Frösunda Port till Brommaplan
Linje 176 var i och för sig cirka 10 minuter försenad, men det är inte mycket att säga om.

• Tunnelbana från Brommaplan till Råcksta
Linje 19 tog också viss tid på sig att dyka upp, men ingen anmärkningsvärd försening givet vädret.

[C) Wok- och vin-middag hos goda vänner i Råcksta!]

• Tunnelbana från Råcksta till Fridhemsplan
Här blev det smått absurt, för det visade sig att tågen in mot sta'n inte stannade i Råcksta. Spärrvakten berättade detta för mig, men hade inte lyckats ta reda på vad det berodde på. Ingen information om orsaken på informationstavlorna eller genom högtalarna heller.
Vi fick dock veta att vi var tvungna att resa "åt fel håll", d v s ta tåget mot Vällingby och där byta perrong och ta nästa tåg mot sta'n. I högtalarna meddelades att vi även kunde byta i Blackeberg, hur vi nu skulle ha kunnat komma dit utan att först resa till Vällingby... Missade minst tre stycken tåg mot sta'n på detta vis. Först när jag kom hem och kunde kolla på sl.se visade det sig att orsaken var "halka".

• Buss från Fridhemsplan till Stora Essingen
Jag missade givetvis buss 1 med en hårsmån när den stod inne, men det var mitt fel (borde ha sprungit). Nästa buss 10 minuter senare, ingen vådlig väntetid.
Men den bussen fastnade i backen på bron från Lilla till Stora Essingen... I flera minuter kämpade föraren med att köra vidare, men det var för halt. Till sist fick vi passagerare hoppa av och ta nästa buss.

[D) Jag hämtade grejer som jag hade glömt hos en väninna föregående kväll.]

• Buss från Stora Essingen till Fridhemsplan
Inga konstigheter.

• Tunnelbana från Fridhemsplan till Slussen
Det tog kanske en kvart innan något Gröna linjen-tåg kom, som vanligt ingen information om avgångstider.
Och döm om min förvåning när tunnelbanans förare plötsligt meddelade att han inte skulle stanna vid Gamla stans tunnelbanestation... Så jag fick åka till Slussen istället, och gå därifrån vilket är nära (som ni kunde se av Dolph Lundgrens Melodifestivalfilm i lördags). Ingen lång promenad, men irriterande med informationsunderskottet. Kollade senare på sl.se och fick veta att det berodde på något slags "teknikfel".

Summa summarum blev dagen smått absurd – måste ha tillbringat minst två timmar av söndagen i onödan bara på stationer och hållplatser, utöver all transporttid.
Men det var så absurt att det ändå blev ganska trevligt – dels var det kul att åka genom de snötäckta förorterna och att färdas i mörkret genom gnistrande snödrivor, dels hade jag en bra bok och – på hemvägen – en påse Dumlekolor som sällskap.

Har ingen aning om hur jag skulle ha betett mig för att dra nytta av resegarantin, som tydligen gäller även i rådande väderlek – den är ju inte riktigt tillämpbar på en hel dag med många resor och ackumulerat resestrul.

Måste säga att jag ändå – fortfarande – gillar vintern skarpt, och helst skulle vilja vara kvar i Stockholm några dagar till och åka skidor eller nå't. Det ser så härligt ut när de far fram i Whistler. Och igår fick jag ju om inte annat valuta för mitt tredagars-SL-kort.

Lena Mellin skriver om SL:s (och fr a SJ:s) dåliga informationsgivning här.

/Gunilla

2 comments:

  1. Schysst. Kollewktivtrafiken är en av flera branscher där nerslimmande, privatisering och upphandlningar till den som ger det bästa (mest underbemannade) anbudet har lett till att det inte finns en chans att klara en spik som nu, när villkoren är tuffa och många ändå ska fram. För 25 år sen hade SL, SJ och banverket klarat de här snöveckorna betydligt bättre, det är ju ändå inte snöstorm eller extrema temperaturer.

    ReplyDelete
  2. 逛到你的部落格,第一個感覺就很好,希望每次更新都是美好的開始,也祝你天天都都開心喔........................................

    ReplyDelete