04 February 2010

Textverkstad i Andalusien 10–15 september

STOCKHOLM Min kollega Thomas Gustafsson kommer i september att leda en kurs i reportageskrivande i södra Spanien. Här nedan är lite reklam för den, i form av texten ur programmet – som ni också kan ladda ner som en PDF-fil i slutet av detta inlägg.

Jag vet inte om kursen vänder sig till någon särskild grupp av skribenter – nybörjare eller professionella – men jag tror att alla som skriver, hur erfaren man än är, mår bra av att utveckla hantverkskunnandet då och då. Själv skulle jag absolut gärna gå en sådan kurs – och gärna en i Andalusien, för där har jag inte varit sedan våren 1978...

/Gunilla

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

ANNONSAtt skriva och berätta levande och målande är svårt, men också nyckeln till att göra ett bra reportage. På den här kursen lär du dig hur du lyckas. Kursen ger inspiration men också praktiska knep och verktyg för ditt skrivande. Här berättas om hemligheten bakom konsten att berätta en historia. Hur man går till väga när man skriver litterära reportage, resereportage, det engagerande socialreportaget och intervjun där vi behandlar intervjuteknik och hur man återger intervjuer.
Med praktiska exempel visas hur man bygger upp en reportagetext och vad som krävs för att fånga läsarens intresse. Du tränar dig i berättande journalistik och hur du använder dina fem sinnen för att skapa spänning och närvarokänsla i dina texter. En dag ägnas speciellt åt resereportaget och dess uppbyggnad, porträttering av platser, städer och länder. Vi går också igenom praktiska detaljer för den som reser och skriver, som till exempel personlig säkerhet, att resa ensam eller med fotograf, vilken utrustning man behöver, finansiering av resan, och slutligen, hur man säljer in sina reportage till tidningar.

Under fem intensiva dagar varvas teori med praktiska övningar. Maximalt åtta deltagare per klass gör att alla kursdeltagarna får personlig handledning. Kursen genomförs på det lilla pensionatet Casa Acequia, beläget i Andalusiens vackra inland. En lugn, lantlig och perfekt plats för skapande och kreativitet.


PROGRAM
Fredag 10 september
Ankomstdag med gemensam välkomstmiddag; Thomas berättar om reportagets kraft som samhällsskildrare
Lördag 11 september Tema: Hur förbereder man sig, hur inleder man, bygger upp och avslutar sitt reportage?
Söndag 12 september
Tema: Hur gör man intervjuer? Hur skriver man faktarutor & guider? Hur säljer man reportage & blir publicerad?
Måndag 13 september
Tema: Resereportage
Tisdag 14 september
Tema: Socialreportage
Onsdag 15 september Frukostmöte med avslutning och utvärdering, hemresa

PRAKTISKT

Kursledning:
Thomas Gustafsson
Plats:
Casa Acequia i Andalusien
Pris:
1 200 euro
I priset ingår: Kursmaterial, transfer från flygplatsen, boende med helpension samt ett par utflykter till byar och städer i närheten
Boende:
Delat dubbelrum på Casa Acequia, alla rum har egen toalett och dusch
Resa: Ingår ej. Vi rekommenderar flyg till Malaga eller Jerez de la Frontera. Flygbiljett köpt innan sista anmälningsdag ersätts ej om kursen mot förmodan ställs in.
Försäkring: Samtliga deltagare ansvarar själva för reseförsäkring och försäkring för vistelse utomlands.
Betalningsvillkor:
Halva beloppet betalas mot faktura vid anmälan. Resterande belopp faktureras en månad innan kursstart.
Sista anmälningsdag:
2010-07-10 För anmälan eller mer information kontakta Karin Eliasson eller Lars Jederlund på info@casa-acequia.se eller +34-856026018 eller svensk mobil 070-6989058 Välkommen till Andalusien!

THOMAS GUSTAFSSON
Kursledare är Thomas Gustafsson, journalist och författare till ett tiotal reportage och fackböcker. Thomas har mer än 25 års yrkeserfarenhet som skrivande journalist och har som reporter på Sveriges stora dagstidningar varit inriktad på såväl reportage i Sverige som utomlands. Under ett tiotal år har han dessutom varit verksam som korrespondent i Spanien. Thomas har tidigare under flera år hållit kurser i reportageskrivande i Ordfronts regi.

No comments:

Post a Comment