23 March 2010

Debatt om "IPCC-bashing" i Stockholm

NEW YORK För några veckor sedan skrev jag om "IPCC-bashing", apropå en text jag skrev för Ekolådans nyhetsbrev Veckans Eko 10/2010. Nästa vecka ordnar Fores ett seminarium på samma tema, för er som är i Stockholm. Se nedan!

/Gunilla


Climategate, IPCC-bashingen och medias roll

Välkommen till FORES måndag den 29 mars 17.00 för ett seminarium om den senaste vågen av kritik mot FN:s klimatpanel IPCC och hur detta påverkar klimatdebatten.

Tillsammans med den kalla vintern har den senaste tidens ”skandaler” kring IPCC och dess ordförande resulterat i att många blivit mer tveksamma till panelen och klimatvetenskapen i stort. Många uppfattar det också som att centrala delar i IPCC:s arbete fallit ihop likt ett korthus.
 Men är verkligen felen som uppmärksammats tillräckliga för att berättiga kritiken?

Hur har journalisterna hanterat situationen? Låter medierna sig manipuleras av fossillobbyn eller har man tvärtom tidigare varit för okritiska mot IPCC? Sker tillräcklig granskning varifrån de kritiska uppgifterna kommer och varför de läggs fram? Har klimatpanelens anseende skadats så pass mycket att deras kommande rapporter får sämre genomslag?

Två svenska forskare som arbetat för IPCC, Markku Rummukainen från SMHI och Henning Rodhe från Stockholms universitet, finns på plats för att ge sina synpunkter på händelserna.

Övriga medverkande: Susanna Baltscheffsky, miljöreporter på Svenska Dagbladet; Johan Bergendorff, redaktionschef för Sveriges Radio P1:s miljömagasin Klotet; samt Jessica Cederberg Wodmar, klimatkommunikatör på Westander Publicitet & Påverkan. Seminariet inleds med en kort presentation av Jakob Rutqvist, ansvarig för FORES miljöprogram.

Moderator: Martin Ådahl, VD FORES

Tid: 17.00-18.30, med efterföljande mingel.

Plats: FORES lokaler, Bellmansgatan 10 (T-bana Slussen/Mariatorget)

Anmälan sker på http://bit.ly/bEaa75 eller till Daniel Engström på FORES, e-mail:daniel.engstrom@fores.se, tel. 08-452 26 63.

No comments:

Post a Comment