26 March 2010

Jamie goes to West Virginia


NEW YORK Jag har precis skrivit ett reportage om ett gammalt kärt ämne, nämligen skolmat (minnesgoda bloggläsare och ännu mer minnesgoda SvD-läsare minns kanske bilden från ett reportage om skolmaten i Stockholm från anno dazumal). Eller rättare sagt om skolträdgårdar.

Texten kommer i tidningen Skolvärlden framöver, men jag har skrivit om temat i olika sammanhang tidigare (Gourmet, Ekolådan/Veckans eko, Svensk Mjölk m fl publikationer).

Idag hittade jag i lite post-deadlineresearch denna TED-föreläsning med Jamie Oliver, vars TV-serie från West Virginia just nu går på amerikansk TV: "Jamie's Food Revolution". Han fick årets TED Prize, för sina folkbildande insatser.
Om ni har 20 minuter över, kolla gärna på Olivers föredrag – även om det mesta av det han säger är gammal skåpmat för den som följt debatten om kostvanor och bristen på matlagningskunnande i USA. Hans engagemang är inte att ta miste på!

Intressantast är filmklippen från West Virginia, där vissa barn inte ens känner igen tomater (åtminstone en pojke gissar på "potatis"). Scenen där Jamie Oliver testar en klass' grönsakskunskaper börjar vid 11.14.
Tydligen är det först tack vare inspelningarna som barnen ens fått lära sig använda kniv och gaffel!
Notera också bilden med ett berg av pizza och annan fet mat som riggats upp på ett köksbord för att illustrera en familjs kaloriexcesser under en vecka (7:45–8:20). Mamman får veta att hon håller på att döda sina barn, men Jamie Oliver tröstar henne också med att det går att stoppa – och han ska hjälpa henne..!

Här är New York Times' recension av TV-programmet.

Förresten, om det där med att tio procent av USA:s enorma sjukvårdskostnader är relaterade till fetma (samt att andelen riskerar att fördubblas) stämmer så ger det onekligen ett särskilt perspektiv till sjukförsäkringsdebatten.
Notera även Jamie Olivers diagram i början av föredraget (2:08–2:24) som visar hur mycket större risk det är ett en amerikan dör av en välfärdssjukdom än av mord (och risken för att dö av en terrorattack syns inte ens i diagrammet).

Uppdatering: Här kan ni se hela det första avsnittet av "Jamie's Food Revolution"! Jag har ännu inte kollat på mer än början av det, men det verkar som uppgjort för "bra", det vill säga dramaturgisk, TV – med arga och skeptiska West Virginia-bor ("We're not going to sit around and eat salad!") som ska omvändas.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment