10 March 2010

Några enkla reportagereseråd

NEW YORK Det kom ett brev från en läsare, som är anställd som reporter på en landsortstidning och normalt inte frilansar som journalist. Jag lägger ut det här, anonymiserat – kanske kan ni andra i branschen hjälpa till att svara på frågorna!
Hej Gunilla,

Jag brukar läsa din blogg rätt ofta och tycker den är väldigt bra. Skulle gärna vilja ha ett råd av dig som erfaren frilans utomlands.

Jag ska åka på en exkursion i [landets namn] och tänkte då även skriva för att sedan sälja ett reportage, har tänkt totalt tre artiklar.
Har några intressenter och jag har en bra uppfattning om hur jag snabbt jag själv skriver och slutställer, men hur ska jag debitera för tiden där?
Hur brukar du göra, jag ska vara på exkursionen i en vecka men hur uppskattar jag inför resan tid till arbetet?

har du några tips?

X
Bara ett svar i all hast: Det är oerhört svårt att ge råd om hur mycket någon bör debitera för ett visst jobb, i synnerhet när man inte vet vad det är för slags jobb eller typ av publikationer det rör sig om.
I teorin bör du helt enkelt ta betalt för den tid det tar att göra fältarbetet (d v s marginaltiden för respektive jobb) och räkna det som arbetstid – som du också enligt skolboken bör fakturera enligt Journalistförbundets rekommenderade arvoden eller mer. Uppdragsgivaren/kunden bör också, enligt skolboken, betala en andel av dina reseutlägg.

Men i praktiken är det som så ofta annorlunda. Det är i stor utsträckning köparens marknad som råder, och dina intressenter lär säga "för den typen av jobb betalar vi X XXX kronor". Take it or leave it, liksom.

För att ändå ge dig ett handfast råd skulle jag säga att du kan utgå från den tid du beräknar för skrivarbete – och dubbla den.
Idealt vore att du kan ta betalt för t ex två dagars arbete för de tre artiklar som ingår i ditt tänkta paket, om du inte snarare menade en reportageserie. En dag för fältarbete och en dag för skrivande. Enligt SJF:s tariff skulle det då bli 4 560:– * 2 före skatt (eller 6 800:– * 2 om du är F-skattare, vilket du dock kanske inte är som anställd).
I praktiken kan det vara svårt att få ut så mycket (själv har jag inte fått ut mer än 5 000:– för något enskilt jobb i år – men då har jag i och för sig inte gjort några reportageresor, precis), men det beror helt på vad du har för avnämare. Vissa kan rentav betala mer än så, andra betydligt mindre.

Kanske kan du låta fotografier ingå i paketet för att få ut mer pengar.

Det kan också löna sig att betalt för vart och ett av dina tre tänkta jobb, istället för tre-i-ett.

Bäst är dock att kontakta frilansjournalister som jobbar för de publikationer du haft kontakt med och fråga vad de brukar fakturera desamma, för att ta reda på vad som är rimligt.

Tänk på att både texter och bilder är momspliktiga, med 6 respektive 25 procent, även om du inte är F-skattare.

Lycka till både med införsäljningen och resan!

/Gunilla Kinn

No comments:

Post a Comment