13 March 2010

Tintinromantik på påseNEW YORK
Ikväll ska jag hem till en svensk reporterkollega som fyller jämna år. Detta blir min födelsedagspresent! Perfekt, om jag får säga det själv. (Jag har tyvärr inte läst detta album, men har kikat på de sista sidorna – av vilka man kan ana att Tintin klarade sig ifrån indianbyn med livet i behåll.)

Presentpåsen är av något slags siden och kommer från Kambodja (men är inköpt här i New York).

/Gunilla

5 comments:

 1. När jag lufsade i Gamla Stan tidigare i vinter så såg jag en Tintin-butik [som visst skall läggas ned]. Är det där du hittat så unika exemplar? Har en avlägsen bekant som samlar på allt i Tintin-väg. Alla språk. Rubbet.

  ReplyDelete
 2. Oj, är detta album unikt? Jag som måste köpa ett åt mig själv också...

  Det kommer från Gamla stan-butiken:
  http://gunillasdagbok.blogspot.com/2010/02/tintin-butiken-i-gamla-stan-stanger.html

  För övrigt har jag "Tintin i Tibet" på kinesiska (inköpt hos exiltibetaner i Yunnan)!

  ReplyDelete
 3. Eftersom det nu kom ytterligare ett Tintinrelaterat inlägg så får jag upprepa min tidigare kommentar till det förra som illustrerades av en fin bil. Kommentaren försvann i cyberrymden. Tintinbutiken i Gamla Stan har jag inte besökt, men den verkar ha ett attraktivt utbud av Tintinprylar, kanske tom attraktivare än Centre Belge de la Bande Dessinée, http://www.comicscenter.net/en/home
  som ibland felaktigt kallas för Tintinmuséet, men alltså snarare är ett centrum för serietecknarkonsten, som är något av en nationell stolthet i Belgien. När jag var där visades en utställning av en illustrerad H C Andersensaga. Byggnaden i sig är minst lika intressant som utställningarna eftersom den är ritad av den kände jugendartitekten Victor Horta, ursprungligen för en klädesfabrikant.

  Om man vill ha större chans att se något Tintinrelaterat så bör man bege sig till det nya Hergémuséet i Louvain-la-Neuve http://www.museeherge.com/#/evenements/ som nu också vunnit en fint arkitekturpris http://www.arcspace.com/architects/portzamparc/musee-herge/musee-herge.html
  Som lite kuriosa kan jag berätta att jag besökt Hergés grav, vilket inte var planerat utan ingick i en guidad cykeltur. Jo, visst är det kul att Tintin är journalist, vilket ger honom tillfälle att resa runt i världen. För mig har Bianca Castafiore på något sätt blivit sinnebilden för operasångerskor, men det finns förstås många andra intressanta figurer också.

  En scen ur just Tintin i Amerika där gangsterbossen bjuder på en cigarr och som visades i turkisk tv blev bannat, eftersom det där är förbjudet att visa rökande människor i turkisk tv. De programansvariga hade missat det eftersom det gällde ett tecknat inslag, men förbudet gäller alltså även för Tintin!

  ReplyDelete
 4. Tack, Maria -- vad bra att du orkade skriva allt igen, trots att texten försvann första gången. Jag hoppas det är OK om jag gör ett eget inlägg av det.
  Måste dock säga att jag är smått chockad över att Tintin röker... Fast att bli bjuden på en gangstercigarr är trots allt laga förfall (eller avfall) från den smala vägen!

  ReplyDelete
 5. Du behöver inte bli chockad, det var gangsterbossen som rökte och samtidigt erbjöd Tintin en cigarr ur etuiet, men det behöver ju inte betyda att han tackade ja. Snarare tror jag att han tackade nej, men så långt såg jag inte i klippet. Poängen var alltså att inte ens rökande seriefigurer får visas i turkisk tv, vilket ju är lite pikant. Jag har inget emot att bli uppflyttad till ett eget inlägg :-)

  ReplyDelete