15 March 2010

Mer Tintin-romantik

Maria, som bor i Bryssel, skrev en kommentar till föregående inlägg som jag lägger upp här med länkar och allt, eftersom jag inte kan motstå något som handlar om Tintin.

/Gunilla

Eftersom det nu kom ytterligare ett Tintinrelaterat inlägg så får jag upprepa min tidigare kommentar till det förra som illustrerades av en fin bil. Kommentaren försvann i cyberrymden. Tintinbutiken i Gamla Stan har jag inte besökt, men den verkar ha ett attraktivt utbud av Tintinprylar, kanske till och med attraktivare än Centre Belge de la Bande Dessinée, som ibland felaktigt kallas för Tintinmuseet, men alltså snarare är ett centrum för serietecknarkonsten, som är något av en nationell stolthet i Belgien.
När jag var där visades en utställning av en illustrerad H C Andersensaga. Byggnaden i sig är minst lika intressant som utställningarna eftersom den är ritad av den kände jugendarkitekten Victor Horta, ursprungligen för en klädesfabrikant.

Om man vill ha större chans att se något Tintinrelaterat så bör man bege sig till det nya Hergémuseet i Louvain-la-Neuve, som nu också vunnit ett fint arkitekturpris.

Som lite kuriosa kan jag berätta att jag besökt Hergés grav, vilket inte var planerat utan ingick i en guidad cykeltur.
Jo, visst är det kul att Tintin är journalist, vilket ger honom tillfälle att resa runt i världen. För mig har Bianca Castafiore på något sätt blivit sinnebilden för operasångerskor, men det finns förstås många andra intressanta figurer också.

En scen ur just Tintin i Amerika där gangsterbossen bjuder på en cigarr och som visades i turkisk tv blev bannat, eftersom det där är förbjudet att visa rökande människor i turkisk tv. De programansvariga hade missat det eftersom det gällde ett tecknat inslag, men förbudet gäller alltså även för Tintin!

/Maria

1 comment:

  1. Då är du med andra ord en Tintinologist (en.) eller en tintinophile (fr.)!

    ReplyDelete