11 April 2010

Landskrona är frihet

Jag har aldrig varit i Landskrona, vad jag kan minnas. Men rapporteringen därifrån känns ju inte alltför upplyftande, utan tvärtom tämligen deprimerande. Därför kändes Dan Hallemars text i Expressen idag befriande. Citat:
"Här finns små billiga hyreslägenheter. Landskrona som ett alternativ för studenter från Lund eller konstnärer från Malmö som inte har råd med de nya ateljépriserna i malmögentrifieringens spår."
(– – –)
"För ett halvår sedan flyttade konsthandlaren och caféägaren Conny Ahlgren in i ett nytt hus på Gamla Kyrkogatan. Huset, ritat av unga arkitektduon Elding & Oscarsson, är en ljus kub bland skeva grannar på en smal gata. När huset skulle få bygglov i byggnadsnämnden röstade alla partier utom Sverigedemokraterna för bygget. 2009 fick det stadens stadsbyggnadspris.
Conny Ahlgren är den perfekta representanten för ett nytt förväntansfullt Landskrona. Den kreativa klassen som söker sig till platser som håller på att förändras. Han säger att där Helsingborg är ängslig småstad, är Landskrona frihet. Kanske var det det som Henke Larsson också kände. Friheten från prestationer i den framgångsrika historiens spår."
Jag blev nyfiken på hur denna ljusa kub kunde tänkas se ut bland sina skeva grannar, och googlade snabbt fram dessa bilder. Oj! Inte underligt att Sverigedemokraterna protesterade. Det var modigt av de övriga politikerna att bejaka den vita kuben – men man förstår att de blir glada när någon driftig typ vill investera i Landskrona.

(Här finns kritik av Sverigedemokraternas arkitektursyn, en artikel som förvisso inte har något med just huset i Landskrona att göra. Mer än indirekt.)

Gunilla

4 comments:

 1. Jag hörde en gång tipset att man vid bostadsval ska följa efter konstnärerna. De söker sig till billiga områden med potential. Sedan när det blir för dyrt i området drar de vidare till nästa... Det gäller att hänga med.

  ReplyDelete
 2. Gapet mellan Landskrona och Malmö/Lund (eller Helsingborg) i fråga om både bostadspriser och stil är slående, men om man som journalist/författare/konstnär flyttar till Landskrona och inte redan känner folk som bor där lär det bli svårt att övertala andra i den egna branschen att komma hem till en, misstänker jag.

  ReplyDelete
 3. Helt underbart hus! Något nästan nederländskt uppstudsigt över den totala bristen på att försöka passa in med någon kitschig retroarkitektur. Landskrona har säkert framtiden för sig. Förr nämnde man ju aldrig Malmö samtidigt som Lund eftersom de i stort sett var varandras motsatser. Malmö var ju bara en enda stor återvändsgränd utan varken framtid, optimism eller intelligens.

  ReplyDelete
 4. Vilket fantastiskt hus och hur bra det bryter av mot de gamla husen. Det kan bli så snyggt med kontraster mellan gammalt och nytt om det görs med omsorg. Jag är en lägenhetsperson i grunden men skulle gärna bo i ett liknande townhouse. Dock tror jag inte något liknande skulle få byggas i konservativa Stockholm tyvärr.

  ReplyDelete