30 April 2010

Prinsesspaparazzo de luxe

NEW YORK Sist i min långa bloggpost om prinsessbevakningen på Newark förra helgen och i denna kortare text skrev jag att jag tyckte det är komiskt att det var just Verdens Gangs USA-korrespondent som tog det enda fotografiet av prinsessan Madeleine – reportern/skribenten Anders Giæver. Trots hård konkurrens från flera av Sveriges allra skickligaste pressfotografer.

Nu har jag upptäckt att lite surfande via Wikipedia gjorde allt än mer komiskt!

Anders Giæver är nämligen inte bara korrespondent, författare, före detta kulturredaktör och före detta ledarredaktionschef – utan även vän med det norska kronprinsessparet, enligt ... VG, som problematiserar vänskapsförhållandet i denna artikel.

Ännu intressantare är denna VG-artikel, där man bland annat kan läsa om det så kallade Washington-seminariet och mer information om hur vänskapsbanden knutits i Oslo.

Nog är det väldigt ironiskt att just han i lördags plötsligt råkade bli prinsesspaparazzo. Från kungafamiljsvän och elitjournalist ur det norska kulturetablissemanget till del av ett "paparazzipack" och "medieslödder" – med flera invektiv – på en tusendels sekund.

Nå, denna lördag kommer han att få syssla med lite tyngre grejer, nämligen att rapportera från New Orleans. Jag har några svenska kolleger som också blivit utsända dit idag, och jag är förstås lika avundsjuk på det som på alla deras resor till Haiti, Island och så vidare...

Men, vad är väl en bal på slottet (=metafor för att hänga vid Louisianas kust och intervjua katastrofdrabbade, vietnamesiska räkfiskare, vilket jag gjorde 2005, även om jag inte skrev om dem då)?!
Det ser ut att bli en underbart skön helg här i New York, så kanske är det de resande journalisterna som är mest avundsjuka på oss som får stanna här hemma i lugn och ro.

Uppdatering: som Malin påpekar i kommentarfältet så är Fredrik Skavlan centralpunkten i det norska kultur- och medieetablissemanget. Fast det är förstås troligare att han kommer att få intervjua prinsessan Madeleine än smygfotografera henne.

/Gunilla

4 comments:

 1. Skavlan är ju också vän med de yngre i norska kungahuset. Syntes tydligt, tyckte jag, när prinsessan Märtha.

  Det var ett frejdigt hoppande mellan "prinsessen" och "Märtha" och "du" och "De", för det första.

  Hade varit bättre om han sagt rakt ut att de var gamla bekanta. (Vilket väl är känt i Norge, men mindre så i Sverige.)

  ReplyDelete
 2. Hoppsan, där försvann det saker! "... när prinsessan Märtha var gäst på 'Skavlan'." skulle det försts stå.

  ReplyDelete
 3. Jo, jag visste om Fredrik Skavlan och norska kronprinsesseparet, antagligen för att det varit artiklar om det i Aftonbladet eller Expressen. Kanske borde skriva in det ovan.
  Märkligt nog kopplade jag inte hela vägen, trots att jag visste om Skavlans förbindelser, och trots att jag såg att Skavlan och min trevlige VG-kollega skrivit en bok ihop (och rimligen känner varandra).
  Konstigt att svenska medier – tror jag – vinklat det på att Skavlan umgås med kronprinsparet och inte den svenska vinklingen: att Maria Bonnevie därmed också gör det. Fast han är ju en större stjärna än hon även i Sverige nu.

  ReplyDelete
 4. Har dock inte sett intervjun med prinsessan Märtha!

  ReplyDelete