17 May 2010

Risk för självcensur och tystnad

PORT-AU-PRINCE Här är en utmärkt och klarsynt text ur Sydsvenskan, som handlar just om det jag skrev häromdagen – att det trots mycket rapportering och mycket tyckande är alltför tyst om hoten mot Lars Vilks:
http://www.sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article875094/Vi-ar-alla-Lars-Vilks.html
Citat (egentligen vill jag återge hela...så klicka på länken ovan):
"I denna stund tiger alltför många som borde tala tydligt.
Från statsminister Fredrik Reinfeldt (M) hörs inte ett knyst.
Från Mona Sahlin (S) inte ett pip.
(– – –)
Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP), som borde bli bestört när en föreläsning på ett svenskt universitet stoppas med våld, har inget att bidra med.
Folkpartiets ordförande Jan Björklund är tyst. Maud Olofsson (C) är tyst. Göran Hägglund (KD) likaså. De gröna språkrören språkar om allt annat.
(– – –)
Publicistklubben, som ser som sin främsta uppgift ”att slå vakt om tryckfriheten och yttrandefriheten” är mållös, dess ordförande Ulrika Knutson har tidigare valt att håna Lars Vilks.
Tidningsutgivarna, en organisation som hävdar att den ”kämpar för den svenska tryck- och yttrandefriheten” föredrar av allt att döma att kämpa i det tysta.
(– – –)
Vilks är envis. Vilks är besvärlig. Han ger sig inte. Det i sig provocerar. Inte minst många som annars talar stort och vackert om konstens frihet och skyldighet att utmana. Nu vänder de ut och in på argumenten för att rättfärdiga att just Vilks provokationer är osmakliga och felriktade."
Thomas Mattsson skriver klokt på temat "självcensur" i Expressen:
"...tyvärr tror jag att det finns en risk för att kritikstormen mot Lars Vilks – och alla hot och attacker – får andra konstnärer, författare, journalister och opinionsbildare att dra öronen åt sig en smula.
(– – –)
Ingen kommer erkänna, vi säger alla de vackra orden om yttrandefrihet och tryckfrihet, men jag tror att självcensuren lurar runt hörnet inte bara i konstgallerier och på lärosäten utan också på många tidningsredaktioner, tv-bolag och bokförlag."
Så undrar jag om inte någon redaktion erbjudit Lars Vilks att hålla sin "föreläsning" i medieform istället för som föreläsning?
Relevansen och aktualiteten saknas sannerligen inte, och hans exempel hade ju kunnat publiceras i vilken tidning som helst i en diskussion om kontroversiell konst... Höll jag på att skriva, men så är det kanske inte längre, med hänvisning till det Thomas Mattsson skriver...

Uppdatering – Mer i Expressen, denna gång av Dilsa Demirbag-Sten:
http://www.expressen.se/kultur/1.1991369/kartan-och-rondellhunden
"Islamister och andra religiösa galningar hör tillsammans med rasister och främlingsfientliga krafter hemma i den politiska mariginalen med sina samhällssplittrande ambitioner. Men yttrandefriheten gäller även dem som förespråkar ett slutet och monoetniskt samhälle och en religiöst präglad lagstiftning. En fungerande och stabil demokrati bör kunna hantera sådana åsikter.
(– – –)
Demokratiska och liberala krafter har en del att ta itu med för att inte fältet ska ligga fritt för dem som föraktar det öppna samhället.
Men det förutsätter att vi lämnar den etniska/religiösa kartan åt föreningslivet och återgår till de universella värdena som kompass."
http://ingero.blogspot.com/2010/05/uppsala-universitet-viker-ned-sig.html
"Utöver själva angreppet förekommer hot och förolämpningar mot poliserna, hot mot Vilks, verbala angrepp på homosexuella och, till sist, jubel när arrangören meddelar att arrangemanget ställs in. Inget av brotten leder till något ingripande.
En man vrålar med uppriktig förvåning ut en fråga om varför filmen inte omedelbart stoppades när han krävde det. Tanken att han inte avgör vad som avhandlas i en föreläsningssal på ett universitet har helt uppenbart aldrig slagit honom in. Det är just denna antidemokratiska grunduppfattning, just denna intellektuella primitivism, som Uppsala universitet nu har gett vika för.
Uppsala universitet stoltserar med en slogan som lyder "Kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477". Nu kan universitetet addera ett slutdatum till den sentensen."
Aha, vilks.net tycks fungera igen, sedan igår! Vilken tur, den där ylande fundamentalistiska ljudslingan som hackaren hade lagt på var inte så kul.

/Gunilla

7 comments:

 1. Föreläsning och föreläsning... Universitetet upplät lokal åt en nolla som marknadsför sig själv genom att underblåsa fiendskap. Jag tror att uppsalashowen slutade precis som Vilks ville.

  ReplyDelete
 2. Det här kan du säkert lyfta upp till ett helt nytt eget inlägg.

  http://www.unt.se/startsidan/lat-vilks-avsluta-forelasningen-937403.aspx

  Universitetet har faktiskt en skyldighet att hävda yttrandefriheten, att inte vika sig. Så jag hoppas att de tar till sig innehållet i uppropet och agerar därefter.

  ReplyDelete
 3. Stefan: Alla myndigheter ska hävda de demokratiska fri och rättigheterna. Problemet med Vilks är att han inte är en förkämpe för yttrandefriheten - han driver med den.

  Universitetet har låtit en svensk tölp missbruka yttrandefriheten till att hetsa upp arabiska tölpar.

  I slutet av UNT-artikeln citeras
  ett mejl från Islamiska forskningscentret i Gbg, där man redogör för hur muslimer, enligt dras tolkning av läran, bör förhålla sig till provokationer. Jag tycker att vi andra gärna kan göra likadant:

  ”Om man mot förmodan ändå hamnar där, borde man lämna platsen utan att varken höja sin röst eller använda våld”, skriver Abd al-Haqq Turkmani i sitt mejl.

  ReplyDelete
 4. Det spelade ingen roll vad Lars Vilks visade i Uppsala. Mobben hade samlats för att tysta honom oavsett.
  Klart att Vilks ville ha en föreläsning, att han skulle hoppas på att bli attackerad ...
  Han underblåser fiendskap sa någon kommentar här.
  Du menar med muslimerna? Är det inte så att muslimerna själva underblåser fiendskap med allt och alla som kritiserar islam.
  Ska vi inte ens få ha egna åsikter och uttrycka dessa?
  Han gör ju inte en fluga förnär, Mohammed är död för många tusen år sedan och han säger inget om dagens levande muslimer.
  Om man kollar in filmen så säger muslimerna först "detta är pornografi, stoppa filmen."
  Allt för att stoppa föreläsningen och yttrandefriheten - det min käre läsare, är vad muslimerna vill, få sin vilja fram om det går emot dem.

  ReplyDelete
 5. Clam, det svåra för dig att försvara dig själv som är muslim, är att de flesta uppför sig som tölpar.
  Jag har inte mycket till överens för muslimer som hotar andra.
  Jag är svensk och finner mig inte i hot från de 100 000 tals muslimer som finns i Sverige idag.

  ReplyDelete
 6. Anonymus: Jag är etnisk svensk och medlem av Svenska kyrkan, om det har betydelse för dig.

  Du ska inte behöva finna dig i hot Sådant ska beivras. De som attackerade Vilks ska straffas. Men gör inte Vilks till en hjälte. Han är bara en löjlig bråkstake.

  ReplyDelete
 7. De religiösa företrädarnas (i det här fallet islamska) press på Vilks och samhället i övrigt att hålla käft om religionsyttringarna är oerhört stor. Ju större den pressen blir, desto viktigare är det att yttrandefriheten försvaras med ännu större kraft i hela sammhället. I det konkreta fallet var det universitetet som jag faktiskt tycker har en alldeles speciell anledning att hävda yttrandefriheten.
  Religionerna är inte allomfattande utan väldigt olika beroende på vilken religion det handlar om. Ingen religion inkluderar hela världens befolkning. Varför i hela världen skall ex vis en ateist inte få uttala sig fritt om de religionsyttringar han eller hon har synpunkter på? Hädelse blir det bara i en del huvuden, nämligen de huvuden som omfattar religionen, men det är en minoritet av hela världens befolkning och inte heller ett objektivt eller vetenskapligt mått på hur hädelse skall definieras.

  ReplyDelete