16 July 2010

Första parkett till M/Y AncylusBORGHOLM Gungor och karuseller, så är det i det här jobbet. Arvodet för mitt båtfotografi ovan, som pryder förstasidan på dagens Expressen, räcker nog till en flygbiljett till Haiti i augusti – mycket bra!
Jag fattade inte riktigt nyhetsvärdet i den här bilden, hade själv aldrig kommit på att den kunde vinklas på prinsessan Madeleine – och trodde att det bara skulle bli en liten bild inne i tidningen. Nu fick den rentav löpet (åtminstone på Öland, andra delar av landet har jag inte kollat)!
Hade jag begripit att den räckte att dra på så skulle jag nog ha tagit betydligt saftigare betalt. Next time...så får jag hålla auktion mellan Expressen och Aftonbladet.
I vilket fall som helst är det en trevlig text till, av ingen mindre än Johan T Lindwall (som jag inte känner, men en gång hade till bordet på en middag på svenska konsulatet i New York).
Det känns ovant att enbart vara bildleverantör. Så här såg Lindwalls radarpartner Suvad Mrkonjic’ bild på samma båt ut, tagen vid ett helt annat tillfälle.
Läsarna i kommentarfältet verkar tycka att detta är årets mest tramsiga journalistik, och det kanske det är. Själv tycker jag att det är ett präktigt tecken på sommartorka när ett sådant här foto slås upp så. Men jag står förstås gärna för dessa foton i sig, de var tagna under synnerligen snälla omständigheter.
Om/när jag hinner kommer fler fotografier från vår båtfärd ombord på Briggen Tre Kronor af Stockholm.

/Gunilla

5 comments:

 1. Coolt! Och grattis! Inte alla förunnat att få hela ettan. Tycker dessutom att det är ett ganska harmlöst sätt att få bidrag till journalistens levebröd.

  ReplyDelete
 2. P.S. Något nytt om Aftonbladet kompenserat "Anna" på något sätt? Jag vet hur jag skulle ha gjort om jag var AB.

  ReplyDelete
 3. Nej, det var en klockren ettabild. Pretto-journalister som jag brukar ju komma undan med sådana här bilder... ;-) Och den är ju så harmlös att det inte ens går att kalla det paparazzofoto. Kungen styrde ju upp sin båt mot den jag var ombord på (och som dessutom var uppenbart full av folk med kameror).

  Jag vet hur du skulle ha gjort med Anna... I det här fallet lär vi nog aldrig få reda på hela sanningen om Annas och AB:s förehavanden. Man skulle ju önska att man fick höra Mattias Carlssons "full story", inte bara Lena Mellins och Jan Helins.

  Se för övrigt:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article299553.ab
  (Vet ej om det är samme Mattias Carlsson!)

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Gunilla, såg först nu i tidningen och blev helimponerad. Femspaltig bild inne i tidningen och dominerande bilden på ettan...
  Och apropå såna som är fina i kanten - visst finns det olika sorters journalistik, men det här blir inte sämre för det, är bara jätteroligt!

  ReplyDelete