03 August 2010

Apropå så‘na där gratisbloggare

STOCKHOLM Ingen ny insikt, men den förtjänar nog att hamras in igen:
”Om vi journalister ska överleva i vårt yrke måste vi lära oss att tänka på läsarna i första hand, inte oss själva. Att det i dag finns bloggare som kan ämnen bättre än professionella journalister – och bevakar dem snabbare – är enbart ett problem för just journalister, inte för läsarna.”
Jan Gradvall (tillägg till en krönika som annars handlar om new journalism)

/Gunilla

1 comment:

  1. Word. Har just sagt upp Sydsvenskan, en tidning jag i princip har läst hela livet. Den känns allt mer bleklagd - jag är inte intresserad av att pröjsa 250 spänn i månaden för en tidning som ofta mest ägnar sig åt att pimpa Malmös häftiga image. De skriver mycket mindre om Lund (där jag bor) och t o m Köpenhamn nu än för några år sedan, och det som skrivs är ofta rutinjobb byggda på att nån har skickat en presssrelease till redaktioonen etc. Kultursidan känns allt tröttare och allt mer förströdd, en bra kultursida ska innehålla verklig debatt i min bok, inte bara listor, skvaller och kokett positionering eller halvbakat slimmade texter om då och nu. Daniel Sandströms text idag om Erik Lindegren är så medioker att man blir generad, Danne målar upp honom som en modernitetens prästerlige posör och missar helt att EL hade ett flödande intresse för äldre svensk poesi och för andra konstarter som gick långt utanför modernismen. Det blev tydligt så fort han inte längre behövde spela rollen som 40-talisternas general och chefskritiker, en roll han bara intog under några få år, från '43 till '47 typ.

    Ledarsidan är bättre än den var förr men inte speciellt bra, och inte heller annonserna ger mervärde, det känns som att de har lämnat walk over till Blocket, Ebay, Manpower och andra ställen.

    Många andra är bättre på lokal journalistik och kulturtexter idag, och om det dyker upp intressanta saker i Sydan kan man ju läsa det på nätet eller på jobbet. Kommer förmodligen att lägga pengarna på någon fransk eller engelsk tidskrift istället.

    ReplyDelete