02 August 2010

Borg Mesch, 24 juni 1920 i AbiskoSTOCKHOLM Detta stiliga foto togs av den legendariske Kiruna-fotografen Borg Mesch midsommaren 1920, på midnattssolsverandan på Abisko turiststation. I bakgrunden tornar fjället Nuolja, som det numera går linbana på, upp sig.

Jag fick fotografera bilden från två håll för att undvika reflexer från glaset, det gick som ni ser sådär.
Tavlan hänger i en korridor på turiststationen, som ligger där solverandan en gång låg (i en träbyggnad som brann och därför byggdes upp i brandsäkert men ocharmigt tegel). Fotografiet har donerats av Kiruna kommun, som har en enorm samling Borg Mesch-foton. Jag föreslog personalen i STF-boden på stället att de ska låta trycka upp vykort med dessa stiliga turistpionjärer (nåja, de verkliga pionjärerna höll till i området i slutet på 1800-talet).

Jag gissar att kvinnorna i långa klänningar och stiliga hattar reste till Lappland mer för midnattssolens, den friska luftens och umgängets skull, och inte för att de skulle vandra särskilt mycket i fjällen – men de är onekligen väldigt stiliga i sina dräkter. På mina små enkla dagsturer vandrade jag i lång klänning eller kjol och en enkel linneanorak som en liten hommage till deras turiststil; en rejäl vandringskäpp hade inte heller varit fel.

/Gunilla

4 comments:

 1. Du kan läsa om en del av pionjärerna i "Dagny", detta nummer från 1898. Börjar på sidan 41 "Sommardagar i Lule Lappmark".

  http://www.ub.gu.se/kvinn/digtid/03/1898/dagny1898_2.pdf

  (Festligt att tidskriften hette Dagny, samma namn som Dagny Taggart i Atlas Shrugged).

  ReplyDelete
 2. Dagny är ju annars ett gammalt (ironiskt?) smeknamn på DN. Verkar ha varit vanligt inte minst bland författare och journalister på typ 30-40-talen, Eyvind Johnson och Bang till exempel.

  ReplyDelete
 3. Cuben,

  Vilken fantastisk text! Hur kommer det sig att du kände till/hittade den? Synd bara att det inte fanns någon bild på de glada vandrerskorna... Ska lägga upp ett litet inlägg om blaskan endera dagen.

  Magnus,
  Oj, kände faktiskt inte till att DN kallats Dagny! Finns något motsvarande smeknamn på Svenskan? Jag brukar kalla tidningen för Nationalbladet, efter Hjalmar Söderberg, men det måste sägas kärleksfullt - vilket jag såklart gör - för att låta som ett smeknamn...

  ReplyDelete
 4. Gunilla,

  Texten är verkligen bra och man kan nästan förstå hur de här första turisterna började uppleva Sverige. Jag såg texten för något eller några år sedan och kom att tänka på den när jag läste din text. Min släkt på min mors sida kommer från Norrbotten och vissa av dem hade förut en bra/respektfull relation med samerna har det sagts mig, det var kanske just därför jag kommer ihåg texten.

  ReplyDelete