23 September 2010

FRA-frågan fällde majoritetsregeringen

NEW YORK Jo, så kan man faktiskt tolka valresultatet. Jag har följt rösträkningsstrulet mycket mer än vad man kan ana av mitt icke-bloggande om detsamma, men det har väl nästan alla andra också gjort de senaste dagarna.

Nu är det klart att ifall blott sju personer i Värmland och nitton personer i Göteborg hade valt att rösta på Folkpartiet istället för på Klassiska Liberala partiet hade Alliansen fått två mandat till, och därmed majoritet i riksdagen.

Som Liberala partiet själva skriver på sin sajt kom de flesta av deras röster – de ökade med 500 procent bara i Göteborg! Hmmm...från en mycket låg nivå, förvisso – från...
”... de liberala väljare som tröttnat på Alliansens oliberala politik, med exempel som fortsatt värnskatt, kassaregisterlagen, FRA-lagen, IPRED-lagen, PNR-avtalet samt förslag på nationell DNA-databas.
Lagar och förslag som dessa och många fler gör att liberaler omöjligen kan rösta på Alliansen och är anledningen till att väljarna valde det liberala alternativ som är Liberala partiet.”
En intressant fråga är naturligvis hur många av dessa väljare som hade valt att rösta på Liberala partiet ifall de vetat att de hade kunnat få en majoritetsregering med ett byte till Folkpartiet Liberalerna (om det nu hade varit deras alternativ). Kanske hade de stått för sitt val och sin övertygelse oavsett konsekvens; kanske hade de det inte.

Liberala partiet är ett verkligt miniparti, i själva Göteborgs kommun har det bara 30 stycken röster vilket gör det till mindre än exempelvis Rättvisepartiet Socialisterna.
Men i detta fall tycks det ha fått samma roll som Ralph Naders gröna parti hade i presidentvalet i USA 2000 (då Naders väljare säkert hade röstat på AL Gore hellre än George Bush, och lätt hade kunnat göra skillnad i exempelvis Florida).

/Gunilla

2 comments:

 1. Beginning, 30 days of chaos ...

  http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=278218&rlt=0&pid=215783__ArticlePageProvider

  ReplyDelete
 2. Den illa gör, han illa f(RA)r! Jag undrade varför revolten mot regeringens krämarattityder i fråga om just integritet och rättssäkerhet satte så svagt avtryck i valkampanjen - men det visar sig tydligen at de tog på det ställe där det kändes för alliansen.

  ironiskt nog har ett HD_beslut nu, en vecka eftr valet, i praktiken gjort att fildening hemifrån knappast kan lagföras de närmaste åren, eftersom HD avstyrker att en ISP skulle kuna tvingas att lämna ut användaruppgifter bakom ett ip-nummer. Själv har jag fildelat öppet med DC++ och torrent både före och efter FRA-lagen (hundratals gb upp- och nerladdning bara det senaste året) och har aldrig hört av APB eller FRA, så APB med vänner tycks inte vara lika aktiva som de vill ge sken av att vara.

  Liberala Partiet är värt starkt stöd, och förr eller senare måste vi väl få ett riktigt parti av den sorten i riksdagen igen. Röstade annars på sossarna den här gången, trots att jag inte tycker att de är inne i någion lysande period - men att rösta för alliansen var omöjligt, nu som för fyra¨år sen.

  ReplyDelete