23 December 2010

From Harlem/Gamla stan with love



STOCKHOLM En sådan här stilig juldekoration pryder nu mina ytterdörrar både i Harlem och i Gamla stan! Den kommer från denna one dollar-butik på 125:e gatan!
Jag vet att jag inte bloggat så mycket som utlovat på sistone; skyller på Haiti-deadlines och feber/lunginflammation samt ihoppackning av New York-livet, hemresa och jetlag. Men nu blir det total datorpaus och julfirande i Sollentuna/Solna/olika platser i Stockholm ett antal dagar!
Jag kommer att försöka besvara akuta mail så snart jag hinner, exempelvis om någon som vill hyra Harlem-lägenheten i januari hör av sig eller annat som innebär inkomster av något slag. (Har fått massor av allmänna frågor från för mig okända New York-resenärer som vill ha allehanda tips, och er hinner jag tyvärr inte hjälpa – ni får söka här på bloggen.)
God jul, allesammans – och gott nytt år också, för den delen!

/Gunilla

17 December 2010

Edward om hösten

NEW YORK Vart tog hösten vägen? undrar jag. Sällan har min känsla av att inte få något vettigt gjort varit starkare än den gångna terminen – ovanligt få artiklar har det blivit, och inget igångsättande av diverse stora projekt som borde vara högprioriterade. Menmen ... två resor till Haiti (och en till Stockholm) har jag i alla fall klarat av. Läs mer om hösten och allt ovettigt som i alla fall blivit av här:
http://www.edwardblom.se/en-host-i-new-york-flyr-snabbt
Därmed har jag också rekommenderat er att kolla in Edwards nya sajt och blogg!

/Gunilla

14 December 2010

Gunilla ”nappar” på jobbet


Så här såg jag ut efter en lång arbetsdag i Port-au-Prince (på Hotel Oloffson)...

Att ”nappa” är ett av alla svengelska ord som vi New York-svenskar ofta använder; betyder alltså ”ta en tupplur”.

/Gunilla

”Tänk på oss under julhandeln!”



/Gunilla

”Tältstäder har blivit ett sätt att leva”


NEW YORK I många av mina texter från Haiti i år har jag skrivit att många av de hemlösa inte ens har tält att bo i. Det är nog svårt att föreställa sig, men det är alltså så att de tält som delats ut av FN, USAID och olika ideella organisationer inte alls räckt till – utan folk har fått snickra ihop bostäder av vad de kunnat hitta. Ofta är det en blandning av pinnar och presenningar som det är svårt att ens kalla för tält. Bilden ovan visar ett exempel. Andra bostäder är byggda av korrugerad plåt och brädlappar – förvisso en väl beprövad metod från kåkstäder världen över.

Oavsett byggnadsmaterial är antalet invånare i varje tält/presenningsbygge/kåk väldigt många – det är en gåta hur folk lyckas sova. I ett framtida bildinlägg ska jag visa hur en säng kan se ut.

/Gunilla

Tvättlina i Port-au-Prince


NEW YORK Jag har så himla många fina bilder från Haiti kvar att ladda upp här och visa er. Men i flera dagar har jag varit så febrig och sängliggande att jag knappast ens orkat peta på datorn, än mindre sitta och gallra bilder eller producera något kreativt. Dessutom ligger jag nu därmed efter med det mesta.
Men så snart hälsan återvänder och jag får både ork och tid ska jag lägga upp foton från haitiska tältläger, nybyggda hus (jodå, det finns några stycken, i alla fall), röjningsarbete och en katolsk gudstjänst i det fria. Tillsvidare får ni en bild jag tog i oktober, från ett tältläger på en skolgård där lite taggtråd tjänar som tvättlina. (Ett reportage från bland annat detta läger sändes i P1:s Klotet nyligen.)

/Gunilla

10 December 2010

Gamla nyheter om utrikesnyheter

NEW YORK Hm, känns det inte som att den här studien kunde ha gjorts/den här artikeln skrivits/de här slutsatserna dragits för minst fem år sedan?!
”Redaktionerna har begränsad budget, kalla kriget är över, digitala nyhetskanaler får allt större betydelse, globaliseringen innebär att inrikesnyheter flyter samman med utrikesnyheter – näringslivsjournalistik är det tydligaste exemplet.
Men framför allt har läsarna förändrats. De kan mer, har rest mer och kommer ofta från andra länder. Det har sällan nytta av rapporter från en vit medelålders mans rapporter om märkliga händelser från andra sidan jordklotet.”
”Kalla kriget är över” – no kidding! Nä, detta var i mina ögon old news. De flesta nyhetsredaktioner arbetar sedan länge enligt Oxford-forskarens recept. Fast jag håller förstås med om det som Göteborgs-journalisten Lasse Edfast skriver här.

/Gunilla

07 December 2010

Snabbt om Haiti

NEW YORK Det rapporteras om barrikader och att saker och ting sätts i brand i Pétionville utanför Port-au-Prince, sedan valkommissionen meddelat att de två etablissemangskandidaterna Jude Celestin och Michelle Manigat går vidare till den andra valomgången i januari.
Vad demonstranterna inte gillar är att Michel Martelly (som artist känd som ”Sweet Mickey”) inte är en av de tu. Och de har en poäng – under mina tio dagar i Port-au-Prince frågade jag en hel del personer om de ville berätta vem de hade röstat på, och de flesta sade att de antingen röstat på Martelly eller inte alls. Jag hörde inte en enda som röstat på Celestin (som råkar vara den nuvarande presidentens svärson). Så lite skumt är det faktiskt.
Samtidigt är det så himla trist med protesterna. Eldsvådor och gatubarrikader – som jag såg en del av i samband med valet i Haiti 2006 – är just sådant som skrämmer bort utländska investerare. Sådana som kan bidra till det som haitierna behöver mest av allt just nu: arbetstillfällen.

Uppdatering: Denna Reuters-text visar att den amerikanska ambassaden i Port-au-Prince också gör bedömningen – offentligt! – att valresultatet är märkligt.

/Gunilla

Om konst och politik

NEW YORK Bra och tänkvärd artikel av Andreas Ekström:
http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1314520/Snobbar-som-nobbar-Konst-och-politik-hor-%C2%ADfaktiskt-inte-alltid-ihop.html
Jag har såklart följt hela debatten om Thomas Sjöbergs & Co bok – och är förvånad över att de nya avslöjandena om nazisympater på drottning Sibyllas sida fått så lite uppmärksamhet, särskilt i relation till de andra avslöjandena.
Jag taggar med ”Gömda”-soppan, eftersom även boken Sanningen om Gömda på sina håll fick mer skäll för sin form och sin avsändare än den fick beröm för sina avslöjanden.

/Gunilla

06 December 2010

Nyhetsflodhästen

NEW YORK Det verkar inte råda någon svårare nyhetstorka just nu (Wikileaks-avslöjandena, socialdemokratins kris, allehanda konflikter världen över etc). Men man kan undra när man ser att denna lilla flodhästnotis, publicerad som byråtelegram i SvD, kommer från en BBC-nyhet från januari. Så vitt jag kan se finns det ingen innehållmässig skillnad mellan texterna! Kanske något gammalt telegram skrivits ut, blivit liggande i någon brevkorg och först nu dykt upp framför någon redaktörs näsa...

/Gunilla

04 December 2010

Haitis ende turist



PORT-AU-PRINCE
Oj, det blir inte mycket bloggat här, inte. Synd, för jag har vansinnigt många bilder och berättelser, förstås. Men läs gärna vad min fästman Edward Blom skriver om sina intryck från sitt förstagångsbesök i Haiti:
http://www.tv8.se/blog/edward-blom/2010/11/29/i-baren-pa-hotel-oloffson
http://www.tv8.se/blog/edward-blom/2010/11/30/kolera-kravaller-och-raedsla-nya-rapporter-fran-en-turist-i-port-au-prin
http://www.tv8.se/blog/edward-blom/2010/12/02/fler-bilder
http://www.naringslivshistoria.se/Aktuellt/Teamblogg1/Vems-blogg/Dates/2010/12/Haiti---vitvaror-pa-gatorna

Edward är kanske inte den ende renodlade turisten i Haiti just nu, vad vet jag – men många är de garanterat inte.

Här är Edward på besök i en skola utanför Port-au-Prince, där vi träffade unge herr Ayo (som inte vet hur gammal han är, någonstans mellan 8 och 12 år).



/Gunilla