05 September 2006

Hotell och annat boende i New York (och Stockholm)

Här kommer en utveckling av en tidigare bloggpost.

1. Var finns det billiga hotell i New York?
När jag åkte hit på min första seriösa NY-vistelse av journalistisk karaktär 1997 (jag var här 1990 också, då bodde vi här) bodde jag på Martha Washington Hotel. Då kostade det $30/natt, ungefär (se även bild här).
Men nu har det genomgått en helrenovering, har tappat sin gammalmodiga profil, är ett mer normalt boutiquehotell och kostar närmare $200 natten. Och det är nog ändå billigt för Manhattan...för det mesta i hotellväg här är ganska dyrt (liksom exempelvis Stockholm). Det är svårt att hitta trevliga och billiga hotell, precis som de allmänna hyresnivåerna inte är som de nog var på 90-talet.

Sedan den gången har jag inte bott en enda natt på hotell i New York (däremot hängt en del i hotellbarer). Jag har snyltbott hos kompisar, hyrt lägenheter, fått låna tomma bostäder etc. Och sedan 2000 har jag ju min egen lägenhet. Så jag har ganska dålig hotell-koll.

Men här är lite länkar för den som ska hit tillfälligt och inte har lust att lägga hela reskassan på boende (vilket nog är lätt gjort – New York-hotell är alltså superdyra):

Detta pensionat är helt, rent och hemtrevligt, har bra läge i Chelsea och kostar mindre än det mesta, för den som tycker det är OK med små, gammaldags – men rena och renoverade! – rum. Jag har varit inne i ett av dem, på grund av att en kompis bodde där, och gillade det skarpt. Men det är ingenting för den som är ute efter glitter eller skyskrapor eller en dygnet-runt-öppen lobby! Mer modell "pensionat" (men utan frukost).

Craig's List – numera standard för att leta boende (och annat) i USA; klicka på "vacation rental" eller "sublet/temporary" eller nå't. Stor omsättning, kräver vanligen en del pyssel.

Bed&Breakfast – denna sajt använder jag numera nästan jämt när jag reser inom USA, men B&B finns alltså även på Manhattan. En del ställen verkar supertrevliga! Observera att B&B generellt är lite tjusigare och dyrare i USA än i t ex England, men man kan nog göra fynd om man vill bo på ett mer personligt sätt än i ett hotell och om man är flera stycken som delar.

• Svenska kyrkans anslagstavla – numera även i elektronisk form.

• Se'n finns det såklart en del budgethotell. En brevskrivare/kollega berättar:
Jag hamnade på Seafarers vid Union Square. Jag bodde i billigaste rummet, 75 dollares natten, utan eget bad. Utan flärd, men hjärtligt, rent och säkert. Seafarers är ett kristet sjömanshotell, särskilt inriktat på sjömän som stiger i land i New York några nätter. Om jag fattar deras hemsida rätt blir sådana sjömän alltmer sällsynta eftersom sjömännen inte tillåts att just stiga i land längre. Seafarers gör vad de kan för att bereda vägen för kommande generationers Evert Taube.
• Se även rubriken "hotell och vandrarhem" här och Olle Wästbergs tips här.

• Kolla efter smarta paket med flyg + hotell från Sverige; jag har bekanta som bott riktigt bra för ett lågt totalpris genom en flygresebyrå i Stockholm (i det fallet Finnair + hotell i södra Upper West Side/nära Lincoln Centre och Columbus Circle).

Skicka gärna hit tips på prisvärda hotell, helst sådana ni själva bott på, så kan jag lägga upp en samling länkar.

Uppdatering, augusti 2008:
En kompis som var i New York med en 15-åring nyligen bodde på ett ställe av vandrarhemstyp som var helt OK: billigt och med bra läge i Midtown, om än med vissa backpacker-vibbar. De var nöjda! 1291 heter det.

Jag hyr numera själv ut en del av min lägenhet till vänner och bekantas bekanta. Läs mer om Harlem Homestay här. (Bilden visar mitt vardagsrum.)


2. Vet jag någon som vill hyra ut en lägenhet billigt i New York?
Ibland! Maila. (OK, direkt billigt är det väl sällan någon som vill hyra ut. Jag vet att det finns de som har tur och får vakta folks lägenheter mot en ytterst låg hyra etc – men av någon anledning kommer jag aldrig i kontakt med sådana deals.)

Se annars Craig's List, som alltså är standard på området (och ett bra sätt att lära sig marknaden på). Klicka på "housing" och sedan "apartments" eller "sublets" eller "rooms/shared". Varför inte testa ett lånbyte för begränsad tid? Se även Svenska kyrkan.

Lite mer bloggtips på svenska här. Och så hittade jag medelst lite googling denna lägenhetsförmedling som kanskekanske kan vara värt att kolla upp.

3. Vet jag någon som vill hyra en lägenhet eller ett rum i New York?
Ibland! Maila.

4. Hur skaffar man lägenhetskontrakt i New York?
Det finns nog många sätt: att ta över ett kontrakt någon vill bli av med, att ringa till alla värdar som söker hyresgäster (man går runt i ett område man vill bo i och kollar efter skyltar med telefonnummer, ofta på husens fasader eller fönster), att kontakta en agentur (men då får man betala 1–2 månadshyror i arvode).

Detta rör sig mellan konst och vetenskap, och är i vilket fall som helst en heltidssyssla.

Förresten, återigen: Craig's List och Svenska kyrkan, se länkar ovan...

Min egen lägenhet var utannonserad i New York Times söndagsbostadsbilaga. Värden torgförde på en gång samtliga 20 objekt i hela huset – som var nyrenoverat då, 2000. Hur jag fick kontraktet är en lååååååång historia...
Men sammanfattningsvis kan jag säga att det aldrig hade gått vägen om jag inte hade betalat sex (6) stycken månadshyror i deposition, jag var ju en opålitlig utlänning utan bankförbindelser i The Tri-State Area. Och definitivt utan någon fast anställning. Och ja, dollarkursen stod i sisådär drygt 11:– då och är nere i nästan 7:– nu, så det blev en dyr deposition. (Men i Stockholm hade jag ju inte kunnat få något hyreskontrakt alls, åtminstone inte utan förbindelser.)

...och så:

5. Hur hittar man billiga hotell i Stockholms city?
Naturligtvis vill ni bo i Gamla stan, så kolla här.

6. Finns någon i min bekantskapskrets som hyr ut något i Stockholms innerstad?
Väldigt sällan numera, mina bekanta är inte så rörliga längre ... men det händer, så maila och kolla läget.

7. Känner jag någon som tillfälligtvis vill hyra en lägenhet i Stockholm?
Ibland, chansen ökar om det är i innerstaden...

Ja, det var ganska mesiga och förutsägbara förslag – men kom som sagt gärna med tips på hur ovanstående bör /kan kompletteras.

2 comments:

  1. Tack för det!! Jag har bott på Arlington Hotel på 25:e, ligger alldeles vid Madison Park. Vi har varit tre stycken som åkt iväg de gånger vi har varit där och har bott i ett trebäddsrum för runt 1.100:-/natt. På tre bli det ju i runda slängar 360:-/natt, vilket är väldigt billigt. Standarden är helt okej. Toa/Dusch/Badkar helt och rent. Sist vi var där i april höll de på att göra om i lobbyn, kanske också rummen så en prishöjning kankse är på g. Men ett trevligt hotell i perfekt läge dock.

    ReplyDelete
  2. Hej
    jag och en tjejkompis kommer spendera våren i nyc och behöver nånstans att bo. vet du någon som hyr ut ett rum eller lägenhet vore det toppen att få hyra?
    Mvh
    Cristelle Rodin

    ReplyDelete