04 September 2006

Varför tar inte MSM upp Citys eftercensur?

NEW YORK Ehhhhh ... läser inte journalister bloggar? Frågan är inte särskilt originell, men infinner sig sedan jag läst om hur Stockholms-tidningen City inte kunnat hantera en turkisk läsarstorm mot Sakine Madons krönika, utan ängsligt plockat bort den från listan med hennes krönikor på nätet och rentav bett om ursäkt för den.

En krönika som råkade vara publicerad på Yttrandefrihetens dag!

Ja, hjälp – i Sverige var Pippi Långstrump kontroversiell på 40-talet ... tydligen inte bara i Kuba utan även i Turkiet nu.

En lång rad bloggare har skrivit om efterspelet till krönikan, se Sakines lista, men jag har inte sett att någon vanlig tidning tagit upp det. Journalisten? Pressens Tidning? SvD Kultur? DN Kultur? Expressen? AB? Ledarsidorna? Har jag missat något?

Så vanligt att svenska redaktörer tar avstånd från de krönikor de publicerat för att läsarna blir kränkta är det som tur är inte. City verkar ha missat att informera sina arga läsare om att vi har yttrandefrihet i Sverige, och att det är i Turkiet som det är förbjudet att vara anti-Kemalist (se även Human Rights Watch här).

Och Turkiska Riksförbundet verkar inte ha fattat någonting, när de tillskriver krönikör Madon "spridande av fördomar":

"...påståendet att turkiska ungdomar eller turkar i allmänhet skulle vara anhängare av Hitler eller av nazismen långt ifrån en sann beskrivning av verkligheten. Tvärtom är ett sådant påstående i sig djupt främlingsfientligt genom sitt spridande av fördomar om det turkiska folket. Vi är inga nazister!"


Vad hon påstått var inte det, utan att Hitlers Mein Kampf toppat de turkiska pocket-bästsäljarlistorna. Vilket även står att läsa i BBC och The Guardian. De brittiska tidningarna skriver att boken blev "en bestseller" i Turkiet i fjol och låter statsvetare förklara varför. Kanske borde Turkiska Riksförbundet ägna sig åt att läsa dessa artiklar och problematisera Mein Kampf-köpstrenden, istället för att skjuta på budbäraren... (Uppdatering: hittade även denna Expressen-artikel, om Mein Kampf och de nationalistiska stämningarna i Turkiet.)

Att skriva att man tycker Atatürk var galen är rimligen inte hets mot folkgrupp – och det borde Citys redaktion kunna förmedla. Problemet är väl att tidningen inte i första hand drivs i publicistiskt syfte utan kommersiellt. Det blir lite jobbigt att hantera publicistiska spörsmål då.

Lite debatt om detta i vanliga medier, tack! Tillsvidare kan ni läsa mer via länkarna på Sakines egen blogg. Eller varför inte gå direkt till exempelvis Louise P, Richard Slätt, Johan Ingerö eller Johan Eriksson.

/Gunilla

P S Inlägget pingat på Intressant.

2 comments:

  1. Tack för uppmärksammandet Gunilla.

    ReplyDelete
  2. Du tror väl inte på den absurda myten att Pippi Långstrump skulle vara förbjuden på Kuba?!?

    ReplyDelete