11 October 2006

Hit och dit på Manhattan

NEW YORK Nix, det blev varken Soho eller konstutställning. Men möte med ambassadören på svenska FN-missionen i Midtown blev det, vilket innebär att jag och fyra, fem kolleger blev upplysta om vad som yppas i FN-korridorerna och hur landet ligger beträffar "det internationella samfundet" v s Nordkorea, Sudan, Iran...
Ambassadörens rum ligger i hörnet av byggnaden, på 46:e våningen, med milsvid utsikt över Manhattan, Queens och Brooklyn – för dagen inbäddad i dimma. Kaffe och svenska småkakor, ryms det i UD:s representationsbudget – för dagen ovanligt goda kakor.

Sedan taxi till Greenwich Village och promenad till Meatpacking District för bistrolunch på Pastis med besökande konstnärinnaväninna från Stockholm på jakt efter New York-gallerist. Och väl där ringde för ovanlighetens skull Utryckningstelefonen.

Så när la tarte aux pommes var uppäten bar det åter iväg med av Sveriges Radio betalad taxi (samåkning!) till Upper East Side, och olycksplatsbesök, minsann. Onekligen 9/11-vibbar. Fascinerande hur snabbt New York mobiliserar, med allt vad det har av poliser, brandmän och Frälsningsarmé-volontärer.

Eftersom den där dimman under eftermiddagen övergick till ösregn skedde fältarbetet medelst en strejkande penna och ett alltmer uppblött anteckningsblock. Oväder lägger onekligen lite sordin på en reporters entusiasm. Men en spännande dag blev det, på det hela taget.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment