[uppdaterad med några länkar]
Historien om hur Erica Lejonroos – och hennes knappt påbörjade men hastigt avslutade politikerkarriär – knäcktes av ett mediedrev gör en verkligen bedrövad.
Värst av allt är att de som satt igång drevet denna gång inte ens verkar fatta det. Nämligen TV4. Som fortfarande – åtminstone i radion i förrgår – döljer sig bakom en idiotisk ursäkt om hur viktigt det är att "granska makten". Fastän den fiffel- och fusk-"granskning" de gjorde för några veckor sedan (och som rimligen började med ett tveksamt tips) helt saknade substans. En ren icke-story.
Som nyheten först fladdrade förbi verkade det solklart att det var nå'n högerdam som hamnat i nå'n välgörenhetsstiftelse och myglat till sig pengar som skulle gå till behövande.
Det är de bilderna som medierna så lätt väcker till liv med rätt nyckelord: moderat – blivande kommunalråd – styrelseledamot – beviljat sig själv medel ... hmmm ... tänker man ... säkert nå'n kosmetisk tandvårdsbehandling...?
När man läser KRIS' pressmeddelande förstår man att helhetsbilden var en annan. Att föreningens styrelse bestod av ideellt arbetande före detta kriminella och dito missbrukare, som hade att förmedla fondmedel för tandvård till sina (få) kvinnliga medlemmar – varav Erica Lejonroos var en.
Som Per Westberg skriver har ex-kriminella i regel usel ekonomi och ex-missbrukare i regel usel tandhälsa – nu är vi långt borta från schablonbilden av moderata kommunpolitiker.
En tandläkare avgjorde vilken behandling som krävdes – och först i efterhand, i sensomras, insåg någon att att Lejonroos inte uppfyllde det formella kravet från stipendiefonden att vara skriven i Stockholms stad, varför hon blev ansvarig för att själv betala den uppkomna tandvårdsräkningen à 2 700:–.
That's it.
Det var alltså inte en story mer än så ens för några veckor sedan, men TV4 anser fortfarande att deras "makthavargranskning" var befogad (trots att de efter påstötning från KRIS inte sände inslaget mer än en gång, enligt Studio Ett i förrgår?)!
Jag får uppfattningen att denna olyckshändelse till TV-inslag var en kombination av allt möjligt elände: en reporters vittring om en bra story i ministerdrevens efterföljd, uppmuntran från ansvariga redaktörer, uselt fotarbete, plus efterföljande dreveffekt (på grund av TT:s stora genomslag). Och bloggar och åsiktsmotståndare deltog i drevet (även om vissa nu raderat det de då skrev).
Att Erica Lejonroos berättar att inga av de reportrar som kontaktade henne för uppföljningsintervjuer, till exempel från Expressen, tog till sig att storyn var felaktig är fruktansvärt. Och pinsamt för kåren. En härdad politiker med "normal" bakgrund hade säkert orkat rida ut stormen, men att hon inte pallade är inte så konstigt.
Den verkligt intressanta storyn vore Erica Lejonroos' knappast enkla väg från knarkarkvartar till kommunalrådsklubban – och hur det kommer sig att hon kom att verka inom just moderaterna (knappast det förväntade partiet för före detta missbrukare). En berättelse om De Nya Moderaterna. (Annars är det väl bara vänsterpartiets Alice Åström som har känd missbrukarbakgrund bland Sveriges offentliga personer.)
Men den storyn missade vi nu, den tog slut innan den ens började.
Läs först om mediedrevet i någon av de tidningar som skrivit om Erikas uppgång och fall:
Gunnar Ohrlander, Aftonbladet 11 nov
Kristian Karlsson, Svenska Dagbladet 14 nov
Lyssna sedan på TV4:s aktualitetschef Kinna Bellander i Studio Ett-inslaget här. Läs sedan KRIS' pressmeddelande på Ericas egen hemsida igen, och hör sedan Bellander igen. Jag fick lyssna på inslaget två gånger för att fatta hur idiotiskt allting hon sade var. Dessvärre fick hon sista ordet i inslaget, vilket var olyckligt. Hoppas att hon själv lyssnar igenom allt några gånger och tänker efter lite! Och att alla reportrar börjar tänka efter mycket före (jag med, jag vet hur lätt det är att drabbas av tunnelseende och ryckas med i en story).
Läs till sist Erica Lejonroos hemsida och fundera på hur många andra kommunpolitiker med hennes erfarenheter det kan tänkas finnas.
Bloggar som skriver om detta:
Per Hagwall 12 november och 14 november
Markus Härnvi 12 november
Per Westberg 14 november
Jinge 14 november
Jesper Svensson 14 november
Mattias Lönnqvist, Sundbyberg (fp) 15 november
Nathalie Sundesten-Landin, Sundbyberg (s) 15 november
samt Flashback, från den 12 november (citat 15 nov: "En journalist i rikstäckande TV4 har betydligt mer makt än en stackars moderat kommunpolitiker")
/Gunilla
(Pingat på Intressant.)
16 November 2006
Fallet Erica – det här är verkligen inte klokt
Etiketter:
Mediekritik,
Samhällsdebatt,
Svensk politik
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Det är den där sortens journalistik som gör så mycket skada, inte för vad soom rapporteras uan för att redaktören vägrar att inse att hon själv är makthavaren som missbrukar sin ställning.
ReplyDeleteJa, och det handlar väl också om tunnelseende – både från reportern och hennes redaktörer!
ReplyDelete