11 December 2006

Köp äkta tjyvgods

NEW YORK Julklappstips – tjuvgods! Silversmycken direkt från Österåker, rakubränd öltunna, handgjort papper. Allt tillverkat av fångar. Jag gillar keramikskålarna bäst.
Det säger sig självt att de flesta kriminella är rätt kreativa personer, och att det är smart att rikta deras kreativitet åt annat håll. Till exempel genom att köpa deras grejer.

Uppdatering 13 december: Idén kommer ursprungligen från föreningen KRIS, Kriminellas revansch i samhället, vars nationelle samordnare jag just intervjuade (min nya karriär som socialreporter!). Den 22 december presenterar KRIS sitt liknande projekt – IOU (I owe you). Håll utkik.

/Gunilla

6 comments:

 1. "Det säger sig självt att de flesta kriminella är rätt kreativa personer[...]"

  Gör det? Jag har lite svårt att förstå hur du menar? Visst finns det säkert kriminella handlingar som kan te sig rätt kreativa; olika typer av bedrägerier och ekobrott t ex; men merparten av de kriminella handlingar som utförs är nog inte kopplade till kreativitet utan snarare till desperation och sviktande moral.
  Själv har jag svårt att tro att kriminella (som grupp) skulle vara mer kreativa än laglydiga medborgare.

  Men bortsett från det verkar Tjuvgods verksamhet vara ett bra initiativ.

  ReplyDelete
 2. Iden är gammal och Föreningen Tjuvgods finns redan. Det är gamla avhoppade medlemmar som driver verksamheten. Kolla själv länken till http://www.tjuvgods.se

  Att föreningen KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) utan tvekan tillhör en av världens allra bästa brottsförebyggande organisationer råder det nog ingen tvekan om. Men rätt skall vara rätt. Om du vill veta mer så får du läsa en insändare från http://piratbrev.blogspot.com/2006/05/kris-nummer-30.html

  mvh Max Hobstig

  ReplyDelete
 3. Max,

  Tack för din länk, intressant att läsa mer om KRIS som jag först på sistone börjat lära mig lite om.

  Jag vet att Tjuvgods funnits ett tag (eftersom jag hittade detta rep, publicerat i februari). Sorry, jag kunde möjligen ha skrivit att det inte var en rykande färsk upplysning, även om det var ny kunskap för mig. Postningen var tänkt som ett julklappshandelstips.

  Uppgiften om att Tjuvgods startats av avhoppare från KRIS, och att idén om att sälja konsthantverk från fängelserna tydligen ursprungligen kläckts där, kommer från KRIS. Hade ingen aning om den fraktionsbildning jag den senaste tiden börjat ana bland landets fängelsemuckade och deras organisationer, men det är ju hur intressant som helst!

  Patrick,

  Jag menade inte att kriminella skulle vara mer kreativa än folk i allmänhet, håller med dig om destruktivitet etc. Jag menar att i den mån kriminella är kreativa, och jag tror nog att kreativitet finns i hög grad även hos andra än bedragare och kreativa bokförare, är det smart att den får utlopp i smyckestillverkning eller vad som helst som inte är brottslighet.

  ReplyDelete
 4. Att KRIS nu går in med ett liknande projekt som föreningen Tjuvgods ser jag som illojal konkurrens. Det föresvävar mig också att KRIS-projektet är brottsförebyggande improduktivt därför att det redan finns en aktör med liknande koncept som borde ha företräde eftersom marknaden är ytterst begränsad. KRIS borde lägga krutet på muckhämtning i stället för att konkurrera med andra aktörer.

  ReplyDelete
 5. Max din gamle Man!Håll dig till sanningen innan du spyr ur dig massa hjärn spöken. Ilojal verksamhet, ha!!!! Det är ju för i helsike isåfall dina nya vänners handlingar som skulle kallas ilojalt! Ideen har framarbetats under lång tid i föreningen Kris och de personer som stolt posserar på tjuvgodsida har ju snott iden av Kris!Men som sagt marknaden är ju stor och flera glada aktörer är att föredra.Att du Max sen förösker göra skit av saken hör väl till din natur, eller hur??

  ReplyDelete
 6. Vem tänkte en tanke allra först?
  Personligen tror jag att det var Kristdemokraterna :-)

  ReplyDelete