18 December 2006

Lundberg och hans byracka

NEW YORK Tre kommentarer till Kristian Lundberg-affären, apropå Helsingborg Dagblads kulturchefs ursäkt här (permalänk saknas):

• Nej, Gunnar Bergdahl, reaktionerna mot Lundberg har inte "varit i Katrina-klass". Jag förstår att det var menat som en ironisk överdrift, men ... bättre liknelser kan du nog prestera. (Jag vet att jag är lite humorbefriad vad gäller Katrina-katastrofen.)

• Vad tror ni Kristian Lundberg fick betalt för att skriva en genomgång av cirka 50 böcker..? Jag gissar att han förväntades vara glad över att han fick 37 recensionsex via tidningen, och någon futtig tusenlapp eller två därtill. Litteraturkritiker är sjukt underbetalda, det är dessvärre inte konstigt om de frestas ta genvägar. Det är bara det att vi sällan får veta det. Är det några som har anledning att vara sura är det landets hårt kämpande och överambitiösa litteraturkritiker, som lär få stå ut med allsköns gliringar framöver.

• Det är onekligen underhållande med bombastiska försvarstal.

Uppdatering [21 dec] Sydsvenskans Daniel Sandström skriver (19 dec) just om hur Lundberg-gate "förstör för hela recensentkåren, för alla som under rätt snåla villkor tar konsten på allvar och nogsamt argumenterar för ibland obekväma hållningar".

/Gunilla

4 comments:

  1. Jag har alltid funderat över Elissa Schappell som skriver "Hot Type" i Vanity Fair. Varje månad skriver hon om typ 50 böcker.

    Självklart läser hon dom inte – det är ju en självmotsägelse.

    Varför försöker dom ens?

    PS: jag försökte posta för någon månad sedan: Akmerkez i Istanbul är ett varuhus med flygplats-säkerhet i entrén.

    ReplyDelete
  2. Tyvärr har jag ingen koll på Vanity Fair. Men när litteraturöversikterna blir så där omfattande kanske man i alla fall fattar att de bara typ bläddrar lite i böckerna..? Eller kanske inte.

    I sammanhanget är det värt att påminna om Gudmundsons avslöjande om SVT:s "boktips":
    http://gudmundson.blogspot.com/2006/10/avsljande-smygreklam-p-svt.html


    Akmerkez, intressant! Man skulle kunna tro att Harrods i London..?

    ReplyDelete
  3. Slutklämmen med VFairs boktips blir ju ändå att de är helt meningslösa. Vilket gör det till ett oerhört intressant fenomen.

    Det här borde jag ju blogga om...

    ReplyDelete
  4. Ja, blogga på! Det är nog fler än Vanity Fair som kör samma stuk, hur är det med litteraturgenomgångarna i t ex ELLE och Femina? Inte vet jag. Jag tror ju alltid att alla som skriver om litteratur har läst ALLT, och får mindervärdeskomplex eftersom jag själv knappt läser några böcker alls nuförtiden.
    New York Times Book Review innehåller också översiktsartiklar med ganska många titlar i samma. Dock inte 50!

    ReplyDelete